Bilime destekte Avrupa'yı solladık

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Araştırma Destek Programları Başkanı Doç. Dr. Necati Demir, bilim insanlarına verilen destekte Türkiye'nin Avrupa ülkelerini geçtiğini söyledi.

Bilime destekte Avrupa'yı solladık

Demir, Akademik Ar-Ge Destek Programları Bilgilendirme ve Eğitim Toplantısı için geldiği Adana'da, AA muhabirine yaptığı açıklamada, TÜBİTAK'ın bilimsel desteklerinin çok önemli noktalara geldiğini ifade etti.

Demir, araştırma projelerinde 4 bine yakın proje önerisinden, binden fazlasının desteklendiğini kaydeden Demir, ''Bilim insanı desteklerinde her üç başvurudan ikisini destekliyoruz. Bilim insanı projesinden yararlanan bursiyer sayısı 10 bin civarında'' dedi.

Son yıllarda bilimsel destek oranlarının ciddi biçimde arttığını vurgulayan Demir, ''Destek oranı yüzde 26, kariyer projelerinde yüzde 33, küçük bütçeli projelerde destek oranımız ise yüzde 43, bilimsel burs desteklerimiz ise yüzde 60. Avrupa ülkelerine göre desteğimiz çok yüksek'' diye konuştu.

2011 yılında 1 milyar 570 milyon lira TÜBİTAK bütçesinin 380 milyon lirasının akademik destek olarak ayrıldığını vurgulayan Demir, şöyle devam etti:

''Son 8 yılda TÜBİTAK desteklerinde inanılmaz bir artış oldu. Sadece TÜBİTAK akademik desteklerde 5 yılda 2.1 milyar liralık bütçeye ulaşıldı. Akademik, bilim insanı destekleri, uluslararası destekler, enstitülerde yürütülen aktif desteklerdir. Bu desteklerin artmasıyla Türkiye'de bir bilim kültürünün gelişmesi amaçlanıyor. Her yapılan çalışma sonrasında akademik yayınlar, ürünler ortaya çıkıyor. Türkiye yayın sıralamasında dünyada 2009'da 4., 2010'da 2. sırada yer aldı. Patent tescilleri yaklaşık 6 kat arttı. Bunların hepsi bu tür akademik çalışmaların çıktılarını oluşturuyor. Akademik projelerin artmasının gerçek etkilerini görmek için 15 yıllık bir gözleme ihtiyaç var. Bunlar erken dönem çıktılardır.''

Ar-Ge'ye ayrılan bütçenin yetersiz olduğunu vurgulayan Demir, ülkeler arasındaki yarışmada artık Ar-Ge'nin öne çıktığını vurguladı. Demir, ''Bizim hükümetimiz de Ar-Ge'ye önem veriyor. Gayri safi milli hasılada Ar-Ge'ye ayrılan oran yüzde 0.85'ler çıkmış durumda. Bütçedeki Ar-ge'ye ayrılan oran aynı şekilde destek veren kuruluşlara yansıyor'' dedi.

TÜBİTAK desteklerini anlatmak için Haziran ayına kadar bütün üniversitelerde bilgilendirme toplantıları yapacaklarını vurgulayan Demir, ''Desteklerimizden hocalarımız daha çok yararlansın istiyoruz. Bunun için bazı ipuçları veriyoruz. Projelerini hazırlarken, bize sunarken, dikkat etmeleri gereken bazı şeyleri anlatıyoruz. Bizden destek alan hocalarımıza da, yaşadıkları süreci anlattırıyoruz. Bizim temel amacımız üniversitelerle bir araya gelerek bir köprü kurmak'' diye konuştu.

Haber Kaynağı : Haber7.com

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209