Zerin Özdilek'in haberi
Gaziantep Üniversitesinde (GAÜN), güneşin zararlı ışınlarından koruyan organik renkli pamuktan giysi üretildi.
GAÜN Tekstil Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ali Kireçci, AA muhabirine yaptığı açıklamada, doğal renkli pamuktan elde edilen kumaşların performanslarının saptanmasıyla katma değeri yüksek dokuma ve örgü kumaşların üretilebilirliğinin araştırılması kapsamında başlatılan projeye üniversite anlamında ilk olarak GAÜN'de 2003'te yüksek lisans çalışması olarak başlandığını, daha sonra üniversiteden bilimsel araştırma desteği alarak kapsamlı bir proje haline geldiğini belirtti.
Proje kapsamında Türkiye'de pamuk araştırma enstitüleri tarafından çaprazlama yöntemiyle geliştirilen doğal renkli pamukların tekstil sektörünün kullanımına hazır olup olmadığının incelendiğini ifade eden Prof. Dr. Kireçci, şöyle konuştu:
''Proje kapsamında üretilen ipliklerin kalite değerleri incelenmiş ve daha sonra bu iplikler hem örgü hem de dokuma kumaşlara dönüştürülmüştür. Elde edilen kumaşların fiziksel ve konfor testleri sonrasında şu anda gelinen nokta bu pamukların tekstil sektöründe rahatlıkla kullanılabileceği ve önemli avantajlar sağlayacağı yönündedir. Birincisi, bu pamuklardan elde edilecek giysilerin üretimi sırasında ağartma, boyama ve yıkama gibi kimyasal işlem uygulanmamaktadır. Buna bağlı olarak hem işçilik maliyetleri aşağı çekilecek hem de çevre ve su kirliliğinin önüne geçilecektir. ''
Prof. Dr. Kireçci, insan sağlığı için organik renkli pamuğun çok önemli olduğuna dikkati çekti.
Cilt kanserinin en önemli nedenlerinden birinin ultraviyole ışınları olduğunu, özellikle yaz döneminde bu ışınlardan korunulması gerektiğini ifade eden Kireçci, şunları kaydetti:
''Her kimyasal, insan vücudu için zararlı madde olarak düşünülmelidir. Kimyasalların ten yoluyla insan vücuduna geçmesi mümkündür. Bilindiği üzere, azo boyaların tekstil sanayisinde kullanımı kanserojen olmaları nedeniyle yasaklanmıştır. Renkli pamuklardan elde edilen giysilerin üretim sürecinde herhangi bir kimyasal işlem uygulanmadığından insan sağlığı açısından bilinen bir zararı mevcut değildir. Organik renkli pamuk, çevre kirliliğini azaltacak ve insanları zararlı kimyasallardan koruyabilecek bir üründür. Giyim sektörünün tüm alanında olmasa da özellikle iç giyim, tişört, pijama gibi insan teniyle yoğun olarak temas eden ürünlerde kullanılması önerilebilir. Diğer taraftan, bu pamuğun yazlık giysi üretiminde kullanılmasının sağlayacağı çok önemli bir katkı ise ultraviyole koruma faktörünün beyaz ve boyalı kumaş tiplerine göre yüksek olmasıdır, boyalı kumaşlara göre üç kat daha iyidir.''
Organik renkli pamuğun kullanım alanının oldukça geniş olduğunu belirten Kireçci, ''Bu alanlardan biri de yeni doğan bebekler için sağlıklı kıyafetler üretmektir. Özellikle yeni doğan bebeklerin ve yaşlıların ciltleri alerjiye daha duyarlıdır. Bu giysiler normal giysilerle vücut arasında bariyer olarak kullanılabilir. Böylece zararlı kimyasalların vücuda geçmesini önleyen bir katman görevi yapabilir'' dedi.
Ege ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde bazı çiftliklerde organik renkli pamuğun özel olarak üretildiğine dikkati çeken Kireçci, şunları kaydetti:
''Biz üzerimize düşen görevi yaparak projenin bilimsel tarafını sonuçlandırdık. Amacımız sanayicilerimizin bu projeyi üretime dönüştürmesidir. Ticari kuruluş olmadığımız için ürettiğimiz ürünleri satamıyoruz ancak sanayicilerimizle ortak çalışma yapmaya hazırız. Bu ürünün ülke ekonomisine önemli katkı sağlaması ve istihdam yaratma potansiyeli yüksektir. Bu konuda yatırım yapacak sanayicilerimize elde edilecek katma değerin yüksek olacağını şimdiden söylemek mümkündür.''
Organik renkli pamuk
''Beyaz altın'' olarak bilinen pamuk, çok eskiden doğada renkli formlarda yetişiyordu. Zamanla insanlar pamuktan ürettikleri giysileri istedikleri renge boyayabilmek için beyaz pamuğu ıslah ederken renkli pamukları baskıladı ve bu pamuklar adeta unutuldu. Günümüzde doğal renkli pamuk, doğada bulunan renkli pamuk tohumları ve ayrıca bunların genetik olarak değiştirilmesiyle üretilen tohumlardan elde edilmektedir. Doğal renkli pamuk genellikle yeşil, kahverengi ve bu renklerin tonlarında bulunmakla beraber diğer renklerin elde edilebilmesi için dünya genelinde ve Türkiye'de çalışmalar devam etmektedir.
Haber Kaynağı : Haber7.com