Jüpiter'in uydusunda göller olabilir

Astronomlar, Jüpiter'in parlak ve gizemli uydusu Europe'u kaplayan bu örtüsü altında Kuzey Amerika'daki Büyük Göller kadar geniş su birikintilerinin bulunduğunu düşünüyorlar.

Jüpiter'in uydusunda göller olabilir

Gelecekte robotik bir uzay aracıyla teyit edilirse bu keşfin, çok çarpıcı olacağını belirten bilimadamları, çünkü suyun insanoğlunun bildiği tüm biçimlerde yaşam için temel unsur olduğunun altını çiziyorlar.

Tamamen donmuş bir okyanusla kaplı Europe, Güneş Sistemi'nin en büyük gaz devi Jüpiter'e en yakın ikinci uydusu.

Amerikan uzay aracı Galileo'nun 1995-2003 keşif dönemi sırasında elde ettiği ve Dünya'ya geçtiği görüntülerde, çatlaklar ve deforme olmuş kalın buz tabakasının oluşturduğu yüzey açıkça görülüyor.

Amerikalı bilimadamları, bu kadar soğuk ve güneş ışınlarının bu kadar zayıf olduğu bir yerde bu topografinin kendilerini şaşırttığını belirterek, bu durumu Dünya'daki "kaos arazisi" fenomeniyle mukayese ederek açıklayabileceklerini kaydediyorlar.

Yeryüzünde, yüzen buz tabakaları ve yanardağların yakınındaki buzulların altında, buz ve sıcak suyun etkileşiminin bu kaos arazilerine yol açtığını belirten araştırmacılar, hesaplarına göre, Europe'u kaplayan buz tabakasının kalınlığı, içindeki dev su depolarıyla birlikte 10 km'yi buluyor, buz tabakasının kendi başına kalınlığı da 3 km'yi aştığını söylüyorlar.

Bu dev göllerdeki daha sıcak suyun yüzeye doğru yükselmesinin, erimeye başlayan buzu çatlattığını belirten Amerikalı astronomlar, buzun bu döngüsünün, bu uyduda yaşamın varlığına dair ilave bir kanıt olabileceğini ve yeraltı gölleri ile yüzey arasındaki bu enerji transferinin hareketini açıklayabileceğine işaret ediyorlar.

Gözlemleri yapan Texas Üniversitesi jeologları, araştırmalarını İngiliz Nature dergisindeki makaleleriyle yayınladılar.

Haber Kaynağı : Haber7.com

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209