Başmüzakereci Bağış'tan AB'ye Kıbrıs tepkisi

Başmüzakereci Bağış Bir yandan Kıbrıs'taki durumu eleştirip, diğer yandan müsebbiplerini şımartan bir zihniyetin de Kıbrıs'ta çözüm konusunda çok da optimist ve umutlu olmasını pragmatik bulmuyorum'' dedi.

Başmüzakereci Bağış'tan AB'ye Kıbrıs tepkisi

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Kıbrıs konusuyla ilgili olarak, ''Bir yandan Kıbrıs'taki durumu eleştirip, diğer yandan müsebbiplerini şımartan bir zihniyetin de Kıbrıs'ta çözüm konusunda çok da optimist ve umutlu olmasını pragmatik bulmuyorum'' dedi.

Bağış, Divan Oteli'nde düzenlenen Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu 68. Toplantısında, parlamento üyelerinin Türkiye'nin AB süreci, Türkiye'nin siyasi gündemi ve Kıbrıs konularındaki sorularını yanıtladı.

Türkiye'nin Ortadoğu'da rol modeli olup olmadığıyla ilgili soru üzerine Bağış, Türkiye'nin herhangi bir ülkeye rol modeli olmak gibi bir derdi olmadığını, Türkiye'nin bir ilham kaynağı olduğunu belirtti.

Bağış, ''Türkiye'nin demokrasi ile İslam kültürünü birlikte bulundurma konusunda önemli başarıları vardır. Ancak bu dönem içinde çok ciddi hatalar da olmuştur. Türkiye'de darbelerden sonra başbakanlar asılmıştır. Ama bizim tecrübelerimizden ders almak isteyen varsa istediği dersi çıkarabilir. Türkiye'de demokrasinin güçlenmesi, ülkenin şeffaflaşması açısından Cumhuriyet tarihinde olmadığı kadar ciddi adımlar atılmaktadır. 88 yıl aradan sonra Sümela'da Ortodoks vatandaşlar, 112 yıl aradan sonra Akdamar'da Ermeni vatandaşlar ayin yaptı. Cumhuriyet tarihinde Atatürk'ten sonra ilk defa cemevine giden bir cumhurbaşkanı gördük. Bundan 15 yıl öncesine kadar bu ülkede insanlar 'Kürdüm' diyemezken, devletin televizyonunda Kürtçe yayın başladı. Bu yüzden Türkiye'de atılan adımlar bölgede de yakından izleniyor. Türkiye'nin ilham kaynağı olmasında, Türkiye'nin AB sürecinde gerçekleştirdiği reformların büyük payı var'' şeklinde konuştu.

-Kıbrıs-

Bağış, Kıbrıs'ta bir çözüm ihtimali bulunduğunu ifade ederek, ''Benim burada biraz karamsar bir şekilde gündeme getirdiğim konu, Avrupa Parlamentosu veya AB üyesi ülkelerin Kıbrıs'taki taraflara yeteri kadar baskı yapmadığı yönündedir. Türkiye'nin Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne yaptığı baskıyı eğer AB üyesi ülkeler de Güney Kıbrıs Rum yönetimine yapsalar, çözüm şimdiye kadar zaten 2004'ten bu yana çıkardı. Ama bir yandan Kıbrıs'taki durumu eleştirip, diğer yandan müsebbiplerini şımartan bir zihniyetin de Kıbrıs'ta çözüm konusunda çok da optimist ve umutlu olmasını pragmatik bulmuyorum'' diye konuştu.

Türkiye'de medya özgürlüğü ve KCK ile ilgili sorulan sorular üzerine ise Bağış, ''Ben size 'KCK'dan gözaltına alınanlar teröristtir' demedim. Böyle bir şey, benim erkler ayrımı anlayışıma aykırıdır. 'KCK'dan yargılananlar, savcının, terörist oldukları iddiasıyla yargılanıyorlar' demişimdir. Ben hakim değilim ki kimin terörist, kimin terörist olmadığına karar vereyim. Yargı mensubu değilim. Yargı üzerinde bir yaptırımım yok. Türkiye'de erkler ayrımı vardır'' dedi.

''Gazeteci Nuray Mert'in görevine son verilmesiyle'' ilgili soru üzerine de Bağış, ''Onu Nuray Mert'e ve onun köşesini elinden alanlara sorun. Ben nereden bileyim? Ya köşesi okunmadığı için ya da patronlarının beğenmediği birtakım fikirleri içindir. Ama bunun bizimle veya hükümetle bir alakası olamaz. Eğer bunu hükümeti eleştirdiğine bağlarsanız, Mert'ten çok daha şiddetli şekilde eleştiren köşe yazarlarının köşelerine devam etmesi bu argümanı çürütmektedir. Fikirlerine katılmasam bile Mert'in fikirlerini savunabilme özgürlüğünü çok önemsiyorum'' şeklinde konuştu.

''AK Parti'nin AB sürecinde çok bir şey yapmadığı'' yönündeki eleştirilere cevap veren Bağış, 1959'da başlayan süreci müzakere tarihi alma noktasına getiren AK Parti ile ilgili eleştirilere katılmadığını anlattı.

Bağış, bir soru üzerine, ''BDP'nin AB sürecine destek vereceğine dair söylemlere teşekkür ederim. Eğer bu konuda BDP gerçekten kararlıysa, AB'nin resmi terör örgütleri listesinde bulunan PKK'ya 'terörist' diyerek başlayabilirsiniz. İsterseniz oradan başlayalım'' dedi.

Kıbrıs Rum Kesimi dönem başkanlığında fasıl açılıp açılmayacağı yönündeki soruya karşılık da Bağış,''Biz Kıbrıs dönem başkanlığı eğer birleşik bir Kıbrıs dönem başkanlığıysa 14 faslı birden açmak isteriz. Ama eğer yarım bir devletin dönem başkanlığıysa biz yarım devletlerle aynı masaya oturmayız. 1,5 yıldır fasıl açmadık, bir 6 ay daha sabır ederiz'' dedi.

Haber Kaynağı : Haber7.com

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209