Bulgaristan'dan daha somut adımlar bekleniyor

Türkler, Bulgaristan Parlamentosu'nun, 1989 yılında sona eren Komünist rejimin Türk ve Müslümanlara karşı uyguladığı asimilasyon kampanyasını kınayan bildiriyi kabul etmesinin sonuçlarını somut olarak görmeyi istiyor.

Bulgaristan'dan daha somut adımlar bekleniyor

Balkanlarda Adalet, Haklar, Kültür ve Dayanışma Derneği (BAHAD) Genel Başkanı Eşref Kahraman, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Belene Kampı'nda kaldığı dönemdeki mağduriyetinden dolayı Bulgaristan'daki bazı kurumlara karşı açtığı 200 bin leva tutarındaki tazminat davası ile ilgili nihai kararın 13 Ocak'ta yazılması gerektiği halde, halen yazılmamasına bir anlam veremediğini söyledi.

Bulgaristan Parlamentosu'nun, 1989 yılında sona eren Komünist rejimin Türk ve Müslümanlara karşı uyguladığı asimilasyon kampanyasını kınayan bildiriyi kabul etmesinin sevindirici olduğunu, ancak buradan kendileri ile ilgili siyasi bir kararın çıkmasını beklediklerini ifade eden Kahraman, ''Siyasi karar çıkmadığı için benim açmış olduğum dava ile ilgili karar bir türlü yazılamıyor. Çünkü bu karar Belene Kampı mağdurları için emsal teşkil edecek. Kararın yazılmamasını protesto ediyorum. Burada insan hakları ihlali söz konusu. Bu nedenle gerekiyorsa Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi önünde eylem yapacağım'' dedi.

Bulgaristan'ın işlediği suçun bir an önce hukuki işlemlerini yapmak zorunda olduğunu belirten Kahraman, şöyle devam etti:

''Bulgaristan insani gereklerden vazgeçmemelidir. Türk ve Müslüman kardeşlerimiz, Bulgaristan parlamentosunda alınan asimilasyonun tanınmasının sonuçlarını görmek istiyor. Arşivlerden soydaşlara verilen Bulgar isimlerinin çıkarılmasını, anadilde Türkçe eğitim, Belene Kampı, siyasi tutuklular ve 1989 yılında zorunlu göçle Türkiye'ye gelen 122 bin kişinin sosyal haklarının iade edilmesi konusunda adım atmasını bekliyoruz. Bir an önce Bulgaristan bunlarla yüzleşmeli.''

Haber Kaynağı : Haber7.com

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209