El Muallim, Şam'da düzenlediği basın toplantısında, şiddetin sona ermesi için Arap Birliği ile yapılan anlaşmanın uygulanmaya ve muhalefetle diyaloğa başlandığı bir dönemde alınan kararın son derece tehlikeli olduğunu ve meşru olmadığını ifade etti.
ABD'yi Birliğin "gayri resmi üyesi" olarak nitelendiren El Muallim, ABD'nin Arap Birliği'nin kararından memnuniyet duymasının "fitnecilikle aynı anlama geldiği" görüşünü de savundu.
El Muallim, Arap Birliği'nin kararına rağmen "Libya'daki senaryonun Suriye'de tekrar etmeyeceğini" belirtti.
Suriye'ye yönelik komploların başarısızlığa uğrayacağını söyleyen El Muallim, Suriye'nin boyun eğmeyeceğini bildirdi.
El Muallim Suriyelilere seslenerek, "Gelecekle ilgili endişeniz olmasın. (Suriye) Halkın iradesi ve ulusal birlik sayesinde daha da güçlü çıkacak" dedi.
Suriye Dışişleri Bakanı El Muallim, Rusya ve Çin'in BM Güvenlik Konseyi'nde Suriye'yle ilgili tutumunu değiştirmeyeceğinden emin olduğunu da belirterek, ülkeye yabancı müdahale olacağını sanmadığını kaydetti.
Çin'den, Suriye'ye Arap Birliği'nin planını hayata geçirme çağrısı
Çin, Suriye'ye Arap Birliği'nin ülkedeki krizi sona erdirmeye yönelik planını hayata geçirme çağrısında bulundu.
Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Liu Veimin, Çin'in bir kez daha Suriye hükümetini ve ilgili tarafları, şiddete son vermeye, siyasi süreci başlatmaya ve Arap Birliği'nin girişimini uygulama çabalarını iki kat artırmaya çağırdığını belirtti.
Rusya, Arap Birliği'nin Suriye'nin üyeliğini askıya almasını eleştirdi
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Arap Birliği'nin Suriye'nin üyeliğini askıya almasına karşı çıkarak, batıyı Suriye'de muhalefeti kışkırtmakla suçladı.
Rus haber ajanslarının bildirdiğine göre, Lavrov, Arap Birliği'nin Şam'ın üyeliğini askıya almasının doğru olmadığını söyleyerek, batının Suriye lideri Beşar Esad'ı indirmek için muhalefeti kışkırttığını ileri sürdü.
Lavrov, Rusya'nın, nükleer programından ötürü İran'a yeni yaptırımların uygulanmasına karşı olduğunu belirterek, batılı ülkelerin tek taraflı yaptırım uygulamak için İran ile gerginliği tahrik ettiğini ileri sürdü.
Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'nun (UAEK) İran ile ilgili hazırladığı raporda yeni hiç bir şeyin olmadığını savunan Lavrov, "Raporda sadece İran'ın askeri araştırmalar yaptığına yönelik net yanıtlar vermediğine dair ifadeler var. UAEK'ya bir başka ülkeden gelen belgeler var. UAEK'dan durumu daha iyi anlayabilmek için bu ülkenin açıklanmasını istiyoruz" diye konuştu.
İran'a yönelik yaptırım dayatmasının aşırıya kaçtığına inandıklarını belirten Lavrov, Tahran'ın nükleer programıyla ilgili sorunun diplomatik yollarla çözülmesi gerektiğini vurguladı.
-"ABD füze kalkanı konusunda henüz güvence vermedi"-
Lavrov, ABD'nin füze kalkanını Karadeniz, Barents Denizi, Kuzey denizi ve Baltık Denizi'ne yerleştirme olasılığını göz ardı etmediğini ancak Moskova'ya hala kalkanın Rusya'ya karşı olmadığına dair güvence verilmediğini belirtti.
Lavrov, "Elbete ABD, füze kalkanının sadece Akdeniz dışındaki bölgelere de yerleştirilmesini göz ardı etmediğini itiraf etti... ki biz de bu durumu göz ardı etmiyoruz. Bu konudaki pozisyonumuz da farklı değil: 'Merak etmeyin. bu size karşı değil' şeklindeki ifadeler bizi tatmin etmez" dedi.
ABD Başkanı Barack Obama ve Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev'in görüşmelerinde, Obama'nın Moskova'ya füze kalkanının kendilerine yönelik olmadığına dair yazılı güvence verileceğini açıkça ifade ettiğini söyleyen Lavrov, ancak bugüne kadar bu konuda tatmin edici bir güvencenin kendilerine sunulmadığını kaydetti.
Haber Kaynağı : Haber7.com