İçişleri Bakanı Şahin, Aliyev'le görüştü

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, resmi davet üzerine Bakü'de bulunan İçişleri Bakanı Naim Şahin ve beraberindeki heyeti kabul etti.

İçişleri Bakanı Şahin, Aliyev'le görüştü

Azerbaycan'ın devlet haber ajansı AZERTAC'ın haberine göre, kabulde, Azerbaycan ve Türkiye arasında dostluk ve kardeşlik ilişkilerinin bütün alanlarda olduğu gibi İçişleri Bakanlığına bağlı kurumlar arasında da başarılı bir şekilde geliştiği belirtilerek, bakan Şahin ve beraberindeki heyetin Azerbaycan ziyaretinin iki ülke ilişkilerinin daha da güçlenmesine yardımcı olacağı ifade edildi.

Şahin ve beraberindeki heyet, kabulden sonra eski Azerbaycan Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev'in anıt mezarı ile Türk ve Azeri şehitliklerini ziyaret ederek, gül ve çelenk bıraktı.

Türk şehitliğinde bulunan anıt özel defterini de imzalayan Şahin, deftere şunları yazdı:

''Aziz şehitlerimiz, kardeş Azerbaycan'ın bağımsızlığı için yapmış olduğunuz fedakarlıklar ve kahramanlıklar Azerbaycan ve Türk haklarının yüreğinde yaşamaktadır. Bundan 93 yıl önce tarihin Türk halkları için en karanlık döneminde, kardeş Azerbaycan'ın imdadına ulaşırken yazdığınız kahramanlık destanı, Türkiye ve Azerbaycan arasındaki kardeşlik bağlarının gücünü tüm dünyaya ispat etmiştir. Burada, varlığınızla şeref verdiğiniz kardeş Azerbaycan topraklarında rahat uyuyunuz. Aziz ruhlarınız şad olsun.''

Şahin, daha sonra basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Bakü temasları kapsamında ilk görüşmeyi Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile yaptığını belirterek, ''Türkiye ve Azerbaycan ilişkileri, dünyada başka iki ülke arasında örneği bulunmayan çok yakın ilişkilerdir. Bu ilişkiler siyasi olmanın ötesinde, kardeşlik ilişkileridir. Aynı ananın çocukları arasındaki ilişkilerdir. Bir milletin kurmuş olduğu, yaşattığı iki devletin ilişkileridir ve bu ilişkiler zaman içerisinde zayıflamak, azalmak yerine aksine zamanın kuvvetlendirdiği, güçlendirdiği ilişkilerdir'' diye konuştu.

-''İlişkilerimiz güçlendikçe, ülkelerimiz güçlenmekte''-

Azerbaycan-Türkiye ilişkilerinin devlet başkanları, bakanlar ve halk kesimleri düzeyinde güçlenerek devam ettiğini vurgulayan Şahin, ''İlişkilerimiz güçlendikçe ülkelerimiz güçlenmekte, ülkelerimiz güçlendikçe de dünyanın güvenliği, dünyanın huzuru, insanlığın barışı güçlenmektedir'' dedi.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile yaptığı görüşme hakkında da bilgi veren Şahin, şöyle devam etti:

''Sayın Cumhurbaşkanı ile değerlendirdiğimiz konular, genel olarak Türkiye ve Azerbaycan arasındaki ilişkiler, siyasi ilişkiler, ekonomik ilişkiler, güvenlik konusundaki yardımlaşma temeline dayalı ilişkiler olmakla birlikte, uluslararası konular, Azerbaycan'ın üyesi olduğu, olacağı, uluslararası kuruluşlarla ilişkiler ve Türkiye-Azerbaycan ortak dış politikasına yönelik ilişkilerin değerlendirilmesi üzerine gerçekleşti.''

Şahin, Azerbaycan'ı ziyaret ettiği için mutlu olduğunun altını çizerek, ''Kendimi ülkemde hissediyorum ve buranın kalkınmışlığını, gelişmişliğini görmenin mutluluğunu yaşıyorum. Başta Bakü olmak üzere topyekun Azerbaycan'ın hızlı ve modern bir şekilde kalkınmışlık halini gördük, görüyoruz. Bu, bizi çok sevindiriyor'' ifadesini kullandı.

Bakan Şahin, Azerbaycan'ın yakın tarihinde acı dolu günler olduğunu dile getirerek, şunları söyledi:

''20. yılını üç gün sonra yaşayacağımız Hocalı katliamı Azerbaycan'ın hep hatırladığı, farkında olduğu bir acı hatıradır. İnsanlık adına bir utanç günüdür. Utanç anıdır. Kadın demeden, çocuk demeden gerçekleşen bir katliamdır. Bunun benzeri dünyanın değişik yerlerinde olmuştur. Nerede olursa olsun biz Türk milleti olarak bu katliamları şiddetle kınıyoruz ve karşısındayız. Türk milleti olarak Azerbaycan'da, Türkiye'de, dünyanın neresinde olursa olalım, hep insanlığın yaşamasından, yaşatılmasından, barıştan ve sevgiden yana tavır almış ve o şekilde yaşamış bir milletiz. Tarihimizde bizi utandıracak herhangi yüz karası olay yoktur. Hiçbir zaman masum insanlara Türk milleti, tarihin hiçbir döneminde, dünyanın hiçbir yerinde el kaldırmamıştır.''

Hocalı katliamının 20. yılına yönelik düzenlenen anma toplantılarının Türkiye'nin Ankara, İstanbul ve değişik şehirlerinde geniş kapsamlı katılımlarla yapıldığını ve yapılmaya devam edeceğini vurgulayan Şahin, şunları kaydetti:

''Azerbaycan'da büyük katılımla yapılacak toplantılar, anma toplantıları, Türkiye'de de aynı duyguyla, aynı acıların hissiyle yapılacaktır. Türkiye bu konuda milletçe ve devletçe duyarlıdır. Şimdiden Azerbaycan'daki kardeşlerimizin bu yıl dönümlerinde acılarını bugünden paylaşmak istiyorum. Paylaşmak istiyoruz. Bir anlamda bu ziyaretimiz, Hocalı katliamı örneğinde, Azerbaycan'da Türkiye adına, hükümetimiz adına bulunarak Azerbaycan'ın dününün acılarını değerlendirmek ve bugünkü kalkınmışlığının gururunu da yaşamak, acıyı ve sevinci birlikte değerlendirme amacını taşıyor.''

-İçişleri Bakanı Usubov ile bir araya geldi-

İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, Azerbaycan İçişleri Bakanlığını da ziyaret etti.

Şahin, Azeri mevkidaşı Ramil Usubov tarafından bakanlık önünde askeri törenle karşılandı. Bir süre başbaşa görüşen Şahin ve Usubov, daha sonra iki ülke heyetlerinin de katıldığı toplantı yaptı.

Türkiye'nin Bakü Büyükelçisi Hulusi Kılıç, Bakan Şahin ve beraberindeki heyet onuruna büyükelçilikte öğle yemeği verdi. Yemeğe Azerbaycan Jandarma Genel Komutanı Zakir Hasanov, Azerbaycan'da görev yapan devlet kurumlarının temsilcileri ile bazı iş adamları da katıldı.

Bakan Şahin, yemekten sonra Adalet Bakanı bakan Fikret Memmedov ile görüştü. Görüşmenin ardından bakanlıkta bulunan Haydar Aliyev Müzesini de ziyaret eden Şahin, yetkililerden bilgi aldı ve özel defteri imzaladı.

Bakan Şahin, Bakü temaslarının son bölümünde ise Olağanüstü Haller Bakanı Kemalletin Haydarov'u makamında ziyaret etti. Basına kapalı gerçekleşen görüşmeye ilişkin açıklamada bulunulmadı.

İçişleri Bakanı Şahin'in, Azeri mevkidaşı Ramil Usubov tarafından onuruna verilecek yemeğin ardından özel uçakla Türkiye'ye hareket edeceği kaydedildi.

Haber Kaynağı : Haber7.com

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209