İHH İnsan Hak ve Hürriyetleri ve İnsani Yardım Vakfı, İsrail saldırılarında yaşananların içyüzünü, acil ihtiyaçları ve Filistin sorunu için gereken çözümleri rapor haline getirdi.
İHH, yıllardır yardımlar yaptığı Filistin’de ve son yıllarda ofis açtığı Gazze’deki bilgi ve tecrübesini raporlaştırdı. İsrail’in son saldırıları ile oluşan tahribatın da eklenerek güncel sorunlar ve çözüm önerilerinin de sıralandığı rapor kamuoyunun ilgisine sunuldu.
İHH’nın Filistin-Gazze’ye yaptığı milyon dolarlık yardımlar
İHH, son saldırılar sonrası 1 Milyon TL’lik bir bütçe ayırdığı Gazze’ye acil tıbbi malzemeleri ve gıda başta olmak pek çok alanda yardımlara devam etti. İHH İnsani Yardım Vakfı kuruluşundan bu yana yaklaşık 20 yıldır Filistin için milyon dolarlarca yardım yaptı.
İHH İnsani Yardım Vakfı kurulduğu günden bu yana Filistin meselesini yakından takip ediyor ve çözüm için destek oluyor. İHH, işgal altındaki Filistinlilere insani yardım götürürken insan hakları alanında da Filistinlilerin haklarını savunmak için azami gayret sarf ediyor. Ayrıca Suriye, Lübnan, Ürdün ve diasporada yaşayan Filistinli muhacirlere de destek veriyor.
Filistin-Gazze için Çözüm Önerileri
Raporda; “Gazze’de yaşanan insani krizin çözülmesi için bölgeye uygulanan ambargonun tamamen kaldırılması gerekmektedir” denilerek İHH İnsani Yardım Vakfı'nın çözüm öneriler şöyle sıralandı:
-Gazze’ye uygulanan ambargo bir an önce kayıtsız şartsız son bulmalıdır.
-Bölgedeki insanların gıda güvenliği garanti altına alınmalıdır.
-Yardımların bölgeye ulaştırılması önündeki siyasi ve askerî engeller kaldırılmalı ve Gazze’ye yönelik yardımlar sistemli biçimde arttırılmalıdır.
-Gazze’ye giriş-çıkışların önündeki keyfî engeller kaldırılmalıdır.
-İsrail saldırılarının son bulması için İslam İşbirliği Teşkilatı, Arap Birliği ve BM’nin yanı sıra tüm İslam ülkeleri birlikte hareket etme kararı almalıdır.
-Gazze’de ekonomik hayatın canlandırılabilmesi için insanlara iş imkânı sağlanmalı, bunun için de İsrail’in engellemeleri sona erdirilmelidir.
-Filistin ürünlerinin bölge dışına çıkışı uluslararası güvence altına alınmalı, ülkeler Filistin ürünlerini ithal etme konusunda belirli teşvik kotaları oluşturmalıdır.
-Filistin’in enerji ihtiyacı konusunda İsrail’e bağımlılığını sona erdirecek yatırımlar teşvik edilmeli, yatırımların ve yatırımcıların korunması için uluslararası bir mekanizma kurulmalıdır.
-Bağımsız Filistin Devleti’nin kuruluşu çalışmaları hızlandırılmalıdır.
-İsrail’in geri adım atmaması durumunda Gazze’deki Filistinli memur ve işçilere iş başı yaptırılmalı, Filistin Devleti kurulana kadar uluslararası bir fon oluşturularak maaşlar bu fondan ödenmelidir.
-İnsani yardımların bölgeye ulaşabilmesi için güvenli bir yardım koridoru açılmalıdır.
SİVİL HABER