İnsan Hakları Komisyonu Berlin'de

İnsan Hakları Komisyonu Almanya'da aşırı sağcıların öldürdüğü 8 Türk, 1 Yunanlı ve 1 kadın polisi anmak amacıyla düzenlenecek olan devlet törenine katılmak amacıyla Berlin'e gitti.

İnsan Hakları Komisyonu Berlin'de

Almanya'da aşırı sağcıların öldürdüğü 8 Türk, 1 Yunanlı ve 1 kadın polisi anmak amacıyla yarın düzenlenecek olan devlet törenine katılmak amacıyla Berlin'de bulunan AK Parti Sakarya Milletvekili Ayhan Sefer Üstün'ün başkanlığındaki TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu heyeti bazı temaslarda bulundu.

Üstün, komisyon üyeleri AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Nevzat Pakdil, MHP Ankara Milletvekili Mustafa Erdem, CHP Sivas Milletvekili Malik Ecder Özdemir ve Türkiye'nin Berlin Büyükelçisi Hüseyin Avni Karslıoğlu önce, cinayetleri aydınlatmak amacıyla oluşturulan Federal Meclis Araştırma Komisyonu Başkanı Sebastian Edathy ve komisyon üyeleri Eva Högl ve Elisabeth Winkelmeier-Becker ile bir araya geldi.

Üstün, Federal Mecliste yapılan görüşmeden sonra, cinayetlerin duyulmasının Türkiye'de büyük bir şok, ardından da hayal kırıklığı yarattığını belirterek, TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu olarak olayları ve yargı sürecini yerinde izlemek üzere çalışma kararı aldıklarını, bu çerçevede Almanya'da Federal Meclis'in cinayetleri aydınlatmak amacıyla kurduğu komisyonla bir toplantı yaptıklarını ifade etti.

Toplantının son derece faydalı geçtiğinin ve daha çok bir istişare toplantısı niteliğinde olduğunu kaydeden Üstün, ''Bilgilerimizi paylaştık. Biz muhataplarımızın bu olayı çözme noktasında kararlı olduklarını ve nereden gelirse gelsin, olayın ardında kimler olursa olsun bu olayı çözme kararlılıklarını bize bildirdiler. Bu bizi çok memnun etti. Hayal kırıklıklarımız bir nebze olsun dağıldı'' diye konuştu.

Sadece Federal Meclis'in değil, eyaletlerin ve bir uzmanlar komisyonunun da çalışma kararları olduğunu hatırlatan Üstün, ''Federal savcılığın yürüttüğü bir soruşturma var. Alman kamuoyu ve kurumları 4 koldan bu olayları aydınlatmak için uğraşıyorlar. Bizlerin ayrıca bu olayların Solingen'de, Ludwigshafen'de olduğu gibi karanlıkta kalmayacağı noktasında inancımız pekişmiştir. Tüm muhataplarımızdan bu olayların aydınlatılarak, kadim, eskiden gelen Türk-Alman dostluğunun tesisi için, bu güvenin tekrar sağlanması için bir katkı sunmasını bekliyoruz. Bu içtenliği gördük, kendilerine teşekkür ediyoruz'' ifadelerini kullandı.

Edathy de kurbanları anmanın ve yakınlarıyla dayanışma göstermenin güzel, ancak yeterli olmadığını belirterek, olayların aydınlatılması gerektiğini, görüşmede TBMM heyetine de Almanya'da bu konuda partiler üstü bir ciddiyetin hakim olduğunu söylediğini ifade etti.

''Araştırmamız gereken aşırı sağcı bir terör hücresinin yıllarca fark edilmeden nasıl bu kadar cinayet işleyebildi'' diyen Edathy, Berlin'deki Türkiye Büyükelçiliği üzerinden bilgi alış verişinde bulunmayı sürdüreceklerini ve istenildiği takdirde Türkiye'ye giderek, yetkili kişilere şu ana kadar edindikleri ayrıntılar konusunda bilgi vermeye hazır olduklarını da Türk tarafına ilettiğini kaydetti.

Komisyon üyeleri adına, ırkçı bir saldırıya kurban giden tek bir insana yönelik saldırının Almanya'nın demokrasisine ve hukuk devleti anlayışına yönelik bir saldırı olarak algılandığını da Türk parlamenterlere söylediğini ifade eden Edathy, bu tür olayların Almanya'da bir daha tekrarlanmaması için gerekli önlemlerin alınması gerektiğini belirtti.

Edathy, ''Bu görüşme, bu konudaki kararlılığımızı Türkiye'den gelen parlamenter dostlarımıza iletebilmemiz için de iyi bir vesile oldu'' dedi.

Şu ana kadar cinayetlerin aydınlatılması konusunda ne gibi bilgilere ulaştıkları sorulan Edathy, ''İlk dosyaları istedik. Bu dosyalar elimize ulaşana kadar, cinayetlerin aydınlatılması amacıyla oluşturulan diğer araştırma komisyonlarıyla da görüşüyoruz'' yanıtını verdi.

TBMM heyeti daha sonra Büyükelçi Karslıoğlu ile Dışişleri Bakanlığında Alman hükümetinin insani yardım ve insan hakları sorumlusu Markus Löning ve ardından hükümetin kurbanların yakınlarına yardımcı olması için görevlendirdiği ombudsman Barbara John ile görüştü. Bu görüşmeler basına kapalı olarak gerçekleştirildi.

Heyet, yarın düzenlenecek anma töreninin ardından kurbanların aileleriyle de bir araya gelecek.

Haber Kaynağı : Haber7.com

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209