Söz konusu kurulun bazı üyelerine hitaben konuşan Rızayi, İran ve p5+1 ülkeleri (BM’nin 5 daimi üyesi ve Almanya) arasında 13 Nisan’da İstanbul’da yapılmaması planlanan yeni tur nükleer görüşmelere değinerek Türkiye’ye ağır eleştirilerde yöneltti. Rızayi, "Bazı anlaşmalar bağlılık konusunda Türk dostlarımız sözünü tutmadığından nükleer görüşmeler başka bir dost ülkede yapılırsa daha iyi olur" dedi.
Yetkili, İstanbul yerine Bağdat, Beyrut ve Şam’ın müzakereler için uygun seçenekler olabileceğini söyledi. İran’daki bazı haber ajansları ve siteler söz konusu haberi "Türkiye’ye güven olmaz" başlığı ile aktardı.
İRAN'DAN BİR SERT TEPKİ DAHA
İran, İstanbul’da yapılan "Suriye'nin Dostları" toplantısını ağır şekilde eleştirerek, zirveyi “Suriye'nin Düşmanları” olarak adlandırdı.
İran Meclisi Başkanı Ali Laricani, genel kurulda İstanbul’da yapılan konferansın “İsrail’e yeni bir nefes aldırmak için yapıldığını” ileri sürerek, diğer ülkelerdeki diktatörlüğe sessiz kalındığına dikkat çekti.
Laricani, konferansına katılan ülkelere hitap ederek, “Eğer sizler bölgedeki demokrasi için endişeliyseniz, neden Bahreyn’deki vahşi diktatörlüğe ve bazı diğer ülkelerdeki diktatörlüğe sessiz kalıyorsunuz?” diye sordu.
Laricani, Suriye için Kofi Annan tarafından hazırlanan plana değinerek,“ Annan, planını uygulamaya geçirmek için çaba ederken, İstanbul’dan başka sesler yükseliyor. Demek ki bu ülkelerin meselesi Suriye’de reformlar değil ” ifadesini kullandı.
“TÜRKİYE EMPERYALİZMİN TAŞERONU OLDU"
İran Meclisi Milli Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu Başkanvekili Muhammed Kevseri ise Mehr ajansına yaptığı açıklamada, İstanbul’daki konferansı “Suriye’nin düşmanları” olarak değerlendirerek, Türkiye’yi “emperyalizmin taşeronu” olmakla suçladı.
Kevseri, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın İran ziyareti ile Tahran’ı Suriye konusunda ikna etmeye çalıştığını ancak “katı bir yanıt” aldığını söyledi.
"TÜRKİYE'NİN YAPTIĞI BİR SAVAŞ İLANIDIR"
Suriye'nin Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Beşar Caferi, İstanbul'da düzenlenen "Suriye'nin Dostları" toplantısını sert dille eleştirdi. Caferi, "Türkiye'nin komşu bir ülkenin egemenliğini ihlal etme amaçlı bir toplantıya ev sahipliği yaptığını ve bunun savaş ilanı sayılacağını" söyledi.
Suriye resmi haber ajansı SANA'nın bildirdiğine göre, Caferi, BM'de düzenlediği basın toplantısında, "(Kofi) Annan başından itibaren Suriye yönetimiyle tek sesle konuşmak istediğini söylemişti. Fakat görünen o ki bazıları paralel yollar oluşturup sesini kısmaya çalışıyor. İstanbul'da düzenlenen Suriye'nin düşmanları toplantısı da bunun en iyi örneğidir" dedi.
Caferi, İstanbul'daki toplantının, BM-Arap Birliği Suriye özel temsilcisi Annan'ın misyonuna aykırı olduğunu ve bu misyonla çeliştiğini söyledi.
Caferi, Türk hükümetinin Suriye'ye karşı "düşmanca bir politika" izlediğini ifade ederek, "Türkiye'nin komşu bir ülkenin egemenliğini ihlal etme amaçlı bir toplantıya ev sahipliği yaptığını ve bunun savaş ilanı sayılacağını" belirtti.
Türkiye, Suudi Arabistan ve Katar'ın da Annan planına bağlı kalması gerektiğini söyleyen Caferi, "planın aynı zamanda Suriye'nin egemenliğini ihlal etmeye ve BM Güvenlik Konseyi'nde tanınmayan paralel yollar yaratmaya çalışanlar için de geçerli olması gerektiğini" ifade etti.
BM HEYETİ SURİYE'YE GİDİYOR
Bu arada Annan'ın sözcüsü, gözlemcilerin yerleştirilmesi planına hazırlık için bir BM heyetinin 48 saat içinde Suriye'ye gideceğini bildirdi.
Annan'ın sözcüsü, 5 ya da 6 kişiden oluşacak BM ekibinin gözlemcilerin yerleştirilmesi koşullarının belirlenmesi için Suriye'ye gideceklerini belirtti.
Gözlemcilerin ne zaman bu ülkeye yerleştirileceği sorusuna, "bunu bilmediği" yanıtını veren sözcü, "Gözlemciler konuşlanmadan önce bir Güvenlik Konseyi kararına ve şiddetin durmasına ihtiyaç var" dedi.
Annan, Güvenlik Konseyi'ne ateşkesin denetlenmesi için bir gözlemci heyeti yerleştirilmesini istemiş, 15 üye ülke "tam desteğini" açıklamış ve bunu yapmaya hazır olduğunu bildirmişti.
Kaynak : //www.haber3.com/irandan-turkiyeye-savas-ilani-1273556h.htm#ixzz1qzkXw7DW
SİVİL HABER