İspanya Meclisindeki siyasi partilerin büyük çoğunluğu, kabul ettikleri ortak bir metinle, Bask bölgesinin bağımsızlığı için mücadele eden ve geçen yıl 20 Ekim'de silahlı faaliyetlerini bıraktığını açıklayan ETA'dan, örgütü tamamen dağıtmasını istedi.
Meclisteki siyasi partilerin aldığı kararın arkasında yatan esas sebep, 5 milletvekili bulunan Demokrasi ve İlerici Birlik (UPyD) partisinin, yasadışı Batasuna partisinin bir uzantısı olarak kabul edilen ve 7 milletvekiline sahip Amaiur koalisyonu ile diğer bir ayrılıkçı Bask partisi Bildu koalisyonunun yasadışı ilan edilmeleri için yasal sürecin başlatılması talebiyle verdiği önerge oldu.
Önergeye karşı çıkan başta iktidardaki Halk Partisi (PP) ve ana muhalefetteki Sosyalist İşçi Partisi'nin (PSOE) girişimiyle oluşturulan ortak metine, meclisteki diğer siyasi partiler de destek verdi. ETA'nın silahlı faaliyetlerini bırakmasının ardından Bask bölgesinde yeni bir dönemin başladığının vurgulandığı metinde, ETA'nın tamamen kendini dağıtmasında ısrarcı olunması için İspanyol hükümeti ile Bask ve Navarro özerk yönetimleri arasındaki diyaloğun çabuklaştırılması, terör kurbanlarının mağduriyetlerinin göz önünde tutulması ve yasalarının uygulanmasının en iyi şekilde garanti edilmesi istendi.
Mecliste yapılan oturumda PP ve PSOE tarafından ''demagoji yapmakla'' suçlanan UPyD'nin önergesi 5 ''Evet''e karşı 326 ''Hayır'' oyuyla reddedildi. UPyD'nin lideri Rosa Diez, önergeyi vermelerindeki gerekçeleri ''Toplumu güçlendirmek, ETA'yı yalnızlaştırmak, halen mevcudiyetini koruyan bir örgüte karşı hukuk devletinin gereklerini yerine getirmek'' diye sıraladı.
Amaiur'un yasadışı ilan edilmesi için şu anda hiçbir sebep olmadığını savunan diğer siyasi partilerin meclis grup sözcüleri ise genel olarak ''ETA'nın mağlup olduğunu ve Bask bölgesinde başlayan yeni süreçte herkesin ortak hareket etmesi gerektiğini'' savundu.
İspanya Yüksek Mahkemesi, 2011 Mayıs'ında Bildu koalisyonunu yasadışı ilan etse de hemen sonrasında delil yetersizliğinden bu kararını bozmuştu.
SİVİL HABER