“Arnavutluk’un Bağımsızlığının Yüzüncü Yılı” etkinlikleri kapsamında Türkiye’de bulunan Kosova Başbakan Yardımcısı Dr. Edita Tahiri, 3 Aralık 2012’de Avrasya Üniversiteler Birliği ve İstanbul Aydın Üniversitesi işbirliğiyle gerçekleştirilen “Liderler Konferansı” nda, “Kosova- Balkanlar’daki Gelişmeler ve Türkiye- Kosova İlişkileri” ni değerlendirdi. İ. Aydın Üniversitesi Florya Yerleşkesi’nde gerçekleştirilen konferansta Başbakan Yardımcısı Dr. Edita Tahiri şöyle konuştu:
“Birçok kişi Kosova bağımsızlığını ilan ettiğinde Balkanlar’ın karışacağına inanıyordu, fakat bunun tam aksine Kosova’nın bağımsızlığı Balkanlar’da ve bölgede barışa ve istikrara hizmet etti. Bölge şu an eskiye nazaran daha iyi durumda. Bölgedeki tüm ülkeler artık Avrupa Birliği’ne yönelik politikalar izlemektedir ve bu bölgemiz için gereklidir. Biz de Kosova Cumhuriyeti olarak bunun bilincindeyiz ve bu yönde politikalar izlemekteyiz.”
Kosova’nın bağımsızlık mücadelesini de anlatan Dr. Edita Tahiri, “Bizim şimdiye kadar verdiğimiz tüm mücadele Kosova’nın özgür ve demokratik bir ülke olması için. Hedefimiz daha demokratik bir ülke kurmak; demokrasinin, hukukun üstünlüğünü güçlendirmek, refahı yükseltmek. Kosova küçük fakat çok zengin bir ülke. Bu zenginliğimiz zaman zaman Kosovalıların uzun yıllar baskı altında yaşamasına neden oldu. Kosova bu zenginliği yüzünden Sırbistan tarafından işgal edildi. Biz bugün her şeye en başından başlamayı ve gelişmeyi hedefliyoruz. Bizim bugün enerji ve madde potansiyelimiz var. Bunun ötesinde en büyük zenginliklerimizden biri genç ve eğitim görmüş nüfusumuz. Doksan beş ülke bugün Kosova’nın bağımsızlığını tanımakta. Bundan sonraki hedefimiz Birleşmiş Milletler ve NATO’ya üye olmak. Bunu için belli standartları yerine getirmek durumundayız ve ülke olarak bunun bilincindeyiz,” şeklinde konuştu.
Konferansta, Türkiye ve Kosova arasındaki ilişkileri de değerlendiren Tahiri, “Kosova ve Türkiye arasındaki ilişki bugün çok ileri seviyededir. Bugün iki ülke arasında ekonomik ve ticari alanda çok iyi bir ilişki ve işbirliği mevcuttur. Ekonomik, politik, kültürel ve eğitim başta olmak üzere çok fazla alanda işbirliği içindeyiz. Ayrıca bizim tarihten gelen güçlü bağlarımız da var ve Türkiye bizim bağımsızlığımızı tanıyan ilk devletlerden biri. Kosova’da yaşayan Türkler de bizim bağımsızlık mücadelemizde yalnız bırakmadılar ve hep bize destek verdiler,” dedi.
“Avrupa Birliği Balkan ülkeleri ve Türkiye’ye kapını açmalı”
Başbakan Yardımcısı Dr. Edita Tahiri, Türkiye’nin AB süreci hakkındaysa şunları söyledi:
“Avrupa Birliği, Balkan ülkelerine ve Türkiye’ye kapılarını açması gerekmektedir. Bu bölgemizin istikrarı için önemli bir adım olacaktır. Üyeliği hızlandırmak gerekiyor. AB ülkeleriyle iyi komşuluk ve işbirliği için bu çok önemli bir konu. Balkanlar’da bulunan yedi ülke Avrupa Birliği’ne uyum konusunda belirli aşamalar kaydediyorlar. Benim ise bölgenin geleceğinde Euro-Atlantik bloğunun daha çok etkili olacağını düşünüyorum .”
Kosova ve Sırbistan arasındaki ilişkileri de değerlendiren Kosova Başbakan Yardımcısı sözlerini şöyle bitirdi:
“Balkanlar’da artık hiçbir olumsuzluk meydana gelmesin diye Sırbistan ile siyasi diyalog yolunu seçtik. Bu diyalog iki ülkenin başbakanları aracılığıyla devam etmektedir. Bizim geleceğe yönelik daha sağlam politikalar üretebilmek için bu diyalogu sağlamak şarttı. Amacımız Sırbistan ile daha normal bir ilişki içinde olmak ama tüm bunlar tarihi unutmamız için yeterli değil. ”
İstanbul Aydın Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yadigâr İzmirli ise böyle bir konferansa üniversite olarak ev sahipliği yapmaktan duyduğu mutluluğu dile getirdi.
“Beş yüzyıldan uzun tarihi geçmişi olan Kosova ile Türkiye arasında büyük dostluk ve işbirliği var. Bu bizim kuvvetli siyasi dini ve kültürel bağlarımızdan kaynaklanıyor. Bu nedenle Kosova’nın 2008 yılında bağımsızlığını ilan etmesinin ertesi günü Kosova’yı tanıyan ilk ülkelerden biri Türkiye oldu. Halklarımız arasındaki bu güçlü bağlar ülkelerimiz arasındaki iş birliğinin hızlı şekilde geleceğe taşınmasında önemli rol üstleniyor. Biz İstanbul Aydın Üniversitesi olarak iki ülke arasındaki ekonomik, kültürel ve sosyal işbirliğinin eğitim alanında da artarak devam etmesi dileğindeyiz. İstanbul Aydın Üniversitesi olarak Kosova ile işbirliğini önemsemekteyiz.”
“Sahip olduğumuz bilgi ve deneyimi Kosova’daki üniversitelerle paylaşmaya hazırız”
Avrasya Üniversiteler Birliği ve İstanbul Aydın Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Dr. Mustafa Aydın ise konuşmasında İstanbul Aydın Üniversite olarak sahip oldukları bilgi ve deneyimi Kosova’daki üniversitelerle paylaşmaya hazır olduklarını vurguladı.
Dr. Mustafa Aydın konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Kosova halkı ile biz et ile tırnak gibiyiz. Çünkü çok büyük ortak değerlerimiz var. İstanbul Aydın Üniversitesi olarak bu iki ülke arasındaki ilişkinin eğitim alanında da artarak devam etmesi arzusundayız. Biz üniversite olarak bugün Kosova’daki üç üniversiteyle sıkı ilişkiler içindeyiz. Ben hem İstanbul Aydın Üniversitesi adına hem de Avrasya Üniversiteler Birliği adına bir kez daha ve sahip olduğumuz bilgi ve deyimi sizlerle paylaşmaya hazır olduğumuzu vurguluyorum. Eğitim konusunda her türlü imkânı ve alt yapıyı paylaşmaya hazırız.”
Konferansın sonunda Kosova Başkan Yardımcısı Dr. Edita Tahiri’ye İstanbul Aydın Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yadigar İzmirli ve İstanbul Aydın Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Mustafa Aydın tarafından şilt takdim edildi.
SİVİL HABER