İLİŞKİLERİ GELİŞTİRMEK İSTİYOR
Macaristan Tarımsal Araştırmalar Enstitüsü ( MTA - ATK ) Genel Müdürü ve 1825 yılında kurulan Macar Bilimler Akademisi Üyesi Dr. Zoltán Bedő'nün davet çağrısına
Türk Macar İşadamları Derneği ( TÜMİŞAD ) Başkanı ve Macaristan Kayseri Fahri Konsolosu Osman Şahbaz olumlu cevap verdi.
Macaristan Bilimler Akademisine bağlı olan kurumun Martonvásár şehrindeki merkez binada gerçekleşen toplantıda, Genel Müdürü Dr. Zoltán Bedő, Genel Müdür Yardımcıları Dr.Láng László ve Dr.Csaba L. Marton hazır bulundu. Merkez binada 200 bilim adamının çalıştığını ve toplam 500 bilim adamı ile Macaristan'a ve Dünya'ya hizmet veriliyor.
Türk Macar İşadamları Derneği'nin işbirliği talebimize dikkat kesilerek ilgi göstermesinden ziyadesi ile memnun olduk. 1980 Yılından bu yana Türkiye ile çiftçilik, ziraat ve hayvancılık ilişkilerinin olduğunu ifade eden Dr.Zoltán Bedő Türkiye ile arzu ettiğimiz sevyeyi bir türlü yakalayamadık. Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü TİGEM ve Maro Tarım ile ilişkilerimizi sürdürüyoruz. Türkiye'yi yakinen takip ediyoruz, tabii Türkiye son yıllarda çok hızlı gelişme gösteriyor. Çok dinamik ve ciddi yabancı yatırımcının da Türkiye'yi ön plana aldığını biliyoruz. Macaristan Tarımsal Araştırmalar Enstitüsü yem bitkileri tohumları üretmek, tatlı su balığı kültürlerini güçlendirmek ve çeşitlerini geliştirmek, özellikle de yurtdışından gelen tohum - gen ihtiyacına cevap veriyoruz. Macaristan ve yurtdışından çiftçilerin ihtiyaç duyduğu her coğrafya ve atmosfere uygun tohum ihtiyacını karşılamak amacıyla kurulduk. Türkiye'ye buğday, mısır ve arpa tohumu satıyoruz. İsrail daha çok bahara dönük tohum üretiyor. Biz ise kışa dünük dayanıklı tohum üretiyoruz. Türkiye'ye 4 - 5 çeşit ürünümüzü satıyoruz.
Geçmişte Ankara'dan araştırmacılar geldi. Tohum geliştirmesi konusunda ortak çalışmalar yaptık. '' Hybrid '' isimli mısır genetiğini Avrupa'da Fransa'dan önce ilk biz bulduk. Hybrid mısır tohumunu buluşumuzun 60. yılını kutluyoruz. Her coğrafyaya her iklime her toprağa uygun tohum üretiyoruz. Genetiklerini ölçüyor, bitkileri geliştiriyor, tohumların iklim ve coğrafyaya olan tepkilerini ölçüyoruz. Yeni çeşitlerin ıslahı, demostrasyon ve deneme çalışmalarını uzun yıllardır sürdürüyoruz.
Gen bankası araştırma ofisimiz var. Araştırma ve deney için geniş labaratuarlara sahibiz. AB desteği ile iklim değişikliklerinde tohumların ne tür tepki verdiklerini araştıran Dr. Ottó Veisz bizim kurumumuzun önemli bir ilim adamıdır.
Gen bankası araştırma ofisimiz var. Araştırma ve deney için geniş labaratuarlara sahibiz. AB desteği ile iklim değişikliklerinde tohumların ne tür tepki verdiklerini araştıran Dr. Ottó Veisz bizim kurumumuzun önemli bir ilim adamıdır.
Macaristan Tarımsal Araştırmalar Enstitüsünde bulunan 25 üniteli araştırma geliştirme labaratuarı benzeri dünyada sadece Avustralya, Kanada, Almanya, Fransa ve Hollanda'da bulunmaktadır.
Daha küçükleri Konya ve Ankara'da mevcuttur. Dünyada ve Avrupa'da ani iklim değişikliklerini, bitki ve tohum üzerindeki tepkileri araştırma kurumu olarak Macaristan bir merkezdir.
Atatürk çok aydın bir insandı. Türkiye'nin geleceği ve tarım konusunda öngörüde bulundu. Çok önemli yatırımlar yaptı. Bugünkü gelişen modern Türkiye'yi da takdir ve hayranlıkla izliyoruz. Çok başarılı ve çalışkan bir Başbakanınız var.
Kurumumuzun gelirlerinin %40'ı Macar Bilimler Akademisinden. %60'ı da AB destekli olarak geliyor.
Türkiye ile ilişkilerimiz ise genellikle araştırma ve ürün talebi şeklinde oluyor. Kurumumuz kalite ve fiyat konusunda ciddi rekabete açık bir yapıya sahibiz.
Mısır ve Ayçiçek yağı kültürel olarak Macaristan'da yoğun bir şekilde üretiliyor.
Türkiye'nin dünyada büyük üretici olduğunu biliyoruz. Macaristan'da 1 milyon hektar alanı ekiyoruz. Türkiye'de ise 9 milyon hektar alan ekliyor. Bu ciddi bir büyüklüktür.
1980 Yılına kadar Macaristan mısır üretimizde dünyanın en büyük üreticisi ve ihracatçısı idi. Şimdi AB'de Fransa'dan sonra ikinci sırada geliyoruz dedi.
Türk Macar İşadamları Derneği ( TÜMİŞAD ) Başkanı ve Macaristan Kayseri Fahri Konsolosu Osman Şahbaz'da; bu kadar zengin, köklü ve bilgi dolu bir kurumda bulunmaktan duyduğu memnuniyeti ifade etti. Gelişen, dinamik, güçlü ve genç nüfusu olan bir Türkiye var.
Macaristan Tarımsal Araştırmalar Enstitüsünün Türkiye ile ilişkilerini geliştirme arzusundan mutluluk duyuyorum. Kurumlar arası ortak projeler önerdi. Türkiye'de köklü ve güçlü üniversitelerimiz var. Hoca, uzman ve öğrenci eğitimi, değişimi konusunda destek olabilir, katkı sağlayabiliriz. Türkiye'de genç bilim insanları ve uzmanlarımız var. Ortak işbirliği, bilimsel çalışma yapabiliriz. Bu işbirliği konusunda Türk Macar İşadamları Derneği ( TÜMİŞAD ) olarak iki ülke arasında köprü olmaya hazırız. Bu ilişkimizi projeler oluşturarak, ortak işbirlikleri geliştirerek sürdüreceğiz dedi.
Dr. Zoltán Bedő ise, gelecek bilim adamı ve öğrencilerin mutlulukla bekliyoruz. Gelecek olan misafirlerimizin en az 6 ay eğitim süreci olacaktır. Bu şekilde bir proğram yapmalıyız ifadelerini kullandı.
Macaristan Bilimler Akademisi Martonvásár'daki ziyarete TÜMİŞAD Başkanı ve Macaristan Kayseri Fahri Konsolosu Osman Şahbaz, Başkan Yardımcısı Emin Altaç, Yönetim Kurulu Üyeleri Şeref Şavlı ve Halil İbrahim Maral hazır bulundu.
Ziyaret sonrasında heyet onuruna Brunszvik Sarayında verilen yemek yenildi. Brunszvik müzesi ziyareti ve labaratuarlar gezilerek Budapeşte'ye dönüldü.
Macaristan Tarımsal Araştırmalar Enstitüsünün merkez binasının bir başka özelliği de Brunszvik ailesinin 1758 yılında yaptırmış olduğu bir sarayda hizmet veriyor.
Bu sarayı Beethoven hayatta iken 5 kez ziyaret ederek ailenin kızları Terez ve Jozefin'e piyano dersleri veriyor. 1840 Yılında Liszt Ferenc ziyaret ediyor Brunszvik ailesini. Binanın bir kısmı 1989 yılından bu yana Brunszvik müzesi olarak hizmet veriyor.
SİVİL HABER