Parlamenterlerin yemin etmesinin ardından meclis başkanlığı seçimlerine gidileceği kaydediliyor.
Meclis Başkanlığı konusunda partiler arasında yapılan görüşmeler olumlu geçti ve seçimlerden ilk üç sırada çıkan partiler, Meclis Başkanı'nın Hürriyet ve Adalet Partisi Genel Sekreteri Saad El Katatni'nin olması, yardımcılarının da Nur ve Vefd partilerinden seçilmesi hususunda mutabakata vardılar.
Seçimlerde, 508 sandalyenin yüzde 40'nı kazanmayı başaran Müslüman Kardeşler'in kurduğu Hürriyet ve Adalet Partisi, Mısır'ı bir koalisyon hükümetinin yönetmesinden yana.
Parlamentonun göreve başlamasının ardından seçimlerin birinci partisi Hürriyet ve Adalet'in hükümet kurmak için görüşmelere başlayacağı tahmin ediliyor.
Mübarek döneminde hükümet cumhurbaşkanı tarafından kuruluyordu. Halk Meclisi'nin göreve başlamasının ardından Mısır Yüksek Askeri Konsey'i, Mübarek döneminde kullanılan hükümetin kurulması ile ilgili yasayı değiştirerek görevin meclis tarafından yapılmasını sağlaması öngörülüyor.
Mübarek sonrası ilk demokratik ve şeffaf seçim ile belirlenen Halk Meclisi'ni önümüzdeki dönemde bir çok sorun bekliyor.
Hükümetin kurulması, ilk anayasanın yapılması ve dış borç planlamalarının şekillenmesi çözülmesi gereken meselelerden sadece bir kaç tanesi.
Meclis binası ve çevresi halen ordunun koyduğu bariyerler ile çevrili. Aralık ayında kabine binası önünde çıkan çatışmalardan sonra asker, aralarında Halk Meclisi binasının da bulunduğu bölgeyi beton bariyerler ile çevirmişti.
Halk Meclisi'nin göreve başlamasının ardından bölgedeki bariyerlerin kaldırılabileceği fakat yönetimin, bariyerleri kaldırmak için 25 Ocak Devrimi'nin yıl dönümünün geçmesini beklediği belirtiliyor.
Haber Kaynağı : Haber7.com