‘Troyka bitti’
Seçim zaferinden sonra Atina’nın Populea Meydanı’na toplanan SYRİZA taraftarlarına seslenen Çipras, zaferi ‘Ekonomik kriz yüzünden Yunanistan’ı terk etmek zorunda kalan binlerce gence ve bilim insanına’ atfetti. Çipras, “Seçimlerde, Yunanistan’daki elit, oligarşik ve anti-demokratik güçler kaybetti. AB ile kalıcı ve adil bir çözüm için müzakereye hazırız. Kötümser kehanetleri yalancı çıkaracağız. AB ile ne karşılıklı felaketi getirecek bir çatışma olacak buna karşı ne de yaşadığımız tahakküm devam edecektir. Felaket getiren kemer sıkma politikaları geride kalmıştır. Yunan seçim sonuçları Avrupa’nın artık değiştiğine işarettir.” dedi. Çipras, Yunan halkının seçimlerle verdiği mesajın ‘Troykanın (AB, IMF ve Avrupa Birliği Merkez Bankası) bitişi’ olduğunu söyledi. Sandıklar açılmaya başladıktan hemen sonra SYRİZA’nın güçlü isimlerinden Teodoros Dritsas da, Genelkurmay Başkanı Mihalis Kostarakos ve Polis Teşkilatı Müdürü Dimitris Tsaknakis’i arayarak “orduya ve polise güveniyoruz” dedi. Başbakan ve ND lideri Andonis Samaras, seçim zaferi için Tsipras’ı telefonla arayarak tebrik etti. 2.5 yıllık iktidarları nedeniyle vicdanının rahat olduğunu söyleyen Samaras, “Ekonomik krizden çıkmakta olan bir Yunanistan teslim ediyorum” dedi.
SYRİZA’nın vaatleri
Parti, AB’den Yunanistan’ın 320 milyar euro olan borcunun yarısının silinmesini, geri kalanı için de “şartlar elverdikçe ödeme yapmayı” isteyeceğini açıkladı. Almanya’dan 2’nci Dünya Savaşı için tazminat talebinde (Atina’da yapılan gayri resmi hesaplara göre 150 milyar Euro’nun üzerinde) bulunacağını da açıklayan SYRIZA’nın Yunan halkı için boyutu 16-18 milyar Euro’luk “kemer gevşetme” programı öngörüyor.
Aleksis Çipras kimdir?
Genel seçimlerden zaferle çıkan SYRİZA’nın hükümet kurması durumunda, 40 yaşındaki Aleksis Çipras Yunanistan’ın son 150 yılındaki en genç başbakan olacak.
Önlük Hareketi: Çipras, 1990 yılında meydana gelen ve üç ay süren “Önlük Hareketi” olaylarında Yunanistan Komünist Partisi Gençlik Kolları (KNE) üyesi bir lise öğrencisi idi. Dönemin Başbakanı Konstantin Miçotakis, öğrencilerin tekrar önlük ve üniforma giymeleri, ortaokuldan liseye giriş sınavına tabi tutulmaları ve okul dışındaki yaşamları için de disiplin cezası almalarını öngören bir yasa tasarısı hazırladı. Öğrenciler toplu direnişe geçerek okulları işgal ettiler. Hemen her gün protesto gösterileri yapıldı. Olaylarda 5 kişi hayatını kaybetti. Sonunda hükümet tasarıyı geri çekmek zorunda kaldı. Çipras, o dönemde Yunan televizyonlarının “süperstarı” idi ve halkın da sempatisini kazanmıştı.
Torpilli askerlik: Lise yıllarını “Yaşıtlarım okulun bahçesinde basketbol oynarken ya da kızlarla flört ederken ben kapıda Komünist Partisi’nin yayın organı “Odigitis” gazetesini satmaya uğraşıyordum” diyerek hatırlayan ve okuldaki lakabı da Arjantinli ünlü devrimci lider Ernesto Che Guevera’ya atfen “Che-pras” olan Çipras, Atina Teknik Üniversitesi’nde İnşaat Mühendisliği okuduktan sonra büyük angarya gibi gördüğü askerliği de başkent Atina’da “torpilli” yaptığını gizlemedi.
Ateist lider: Eğer SYRIZA iktidara gelirse, Çipras Yunanistan’ın ateist ilk başbakanı olacak. 2011 yılında verdiği bir demeçte “Kilise ile dürüst ilişkilerim var. Tanrıya inanmıyorum. Ancak dine ve din adamlarına saygılıyım” demişti. Hiç kravat takmıyor. Evli değil ama lise yıllarından beri ilişkisi olduğu Peristira Baziana ile birlikte. “Birliktelik sözleşmesi” imzalayan çiftin 2 çocuğu var. Çocuklarını kilisede vaftiz ettirmedi. Eskisi kadar olmasa da motosikleti ile Atina caddelerinde geziyor.
SİVİL HABER
Güncelleme Tarihi: 26 Ocak 2015, 02:35