Soykırım istiyorsan Bosna'ya bak!

Fransa’nın Ermeni yasasına Bosna Hersek’ten anlamlı bir tepki geldi. Bosna-Hersek Meclisi’nden Paris’e, “İspatlanmamış tarihi olaylar yerine şahit olduğun Bosna soykırımıyla ilgili yasa çıkar” önerisi gitti.

Soykırım istiyorsan Bosna'ya bak!

Avrupa'nın 2. Dünya Savaşı’ndan sonra en büyük soykırımını Srebrenitsa’da yaşayan Bosna-Hersek’te, Fransa Senatosu’nun aldığı karara anlamlı bir tepki geldi. Bosna-Hersek’teki Boşnakların en büyük partilerinden ve bir zamanlar genel başkanlığını merhum Aliya İzzetbegoviç’in yaptığı Demokratik Eylem Partisi milletvekili Safet Keşo, Fransa’nın Ermenilerle ilgili aldığı kararın benzerinin, Boşnaklarla ilgili alınmasını sağlamak için öneri hazırladı.

Büyük çoğunlukla kabul edildi

Keşo, önerisinde “1990’lı yıllarda Bosna’daki savaşta Boşnaklar’ı hedef alan soykırımın inkarının yasaklanmasını sağlayacak” yasa çıkartılması için hazırladığı teklifi milletvekillerinin imzasına sundu. Önceki akşam Bosna-Hersek Federasyon Temsilciler Meclisi’nde oylanan öneri salonda bulunan milletvekillerinin tamamına yakınının “evet” oyu vermesiyle kabul edildi. Önerinin kabul edilmesiyle birlikte, Bosna-Hersek Temsilciler Meclisi, Fransa senatosuna, “savaş zamanında Boşnaklar’ı hedef alan soykırımın inkarının yasaklanmasını” sağlayacak yasa çıkartılması için öneri gönderecek.

Tarihi ve bilimsel bir kanıtı yok

Fransa Senatosu’nun soykırımı inkarı suç sayan yasa tasarısını kabul ettiğini hatırlatan Keşo, “Çok uzak geçmişte kalan, ne tarihi, ne bilimsel ne de tam olarak mahkemelerce doğrulanan olaylarla ilgilenen Fransa Senatosu, uluslararası mahkemelerce kabul edilen Boşnaklar’ı hedef alan soykırımın inkarını yasaklaması daha anlamlı olur. Madem Fransa Senatosu, soykırım konularıyla ilgileniyor, o halde mahkemelerin kabul ettiği Bosna’daki soykırımın inkarını da yasaklaması gerekir. Fransa Senatosu’na ileteceğimiz öneride Boşnaklar üzerine işlenen soykırımı doğrulayan mahkeme kararlarının listesini de ekleyeceğiz. Çünkü, Srebrenitsa, Priyedor, Kozarac, Kalesiya, Doboy, Kotor Varoş’ta olanlar biliniyor” diye konuştu.

Tanık olunan olaya öncelik ver

Fransa Senatosu üyelerinin de Bosna’da yaşananların canlı tanığı olduğuna dikkati çeken Keşo, sözlerine şöyle devam etti: “Yani hepimiz aslında Bosna-Hersek’te işlenen soykırımın canlı tanığıyız. Fransa’nın canlı tanığı olduğumuz olaylara öncelik vermesi daha mantıklı olurdu. Tanık olmadıkları olaylarla ilgilenmeleri saçmalık.” SARAYBOSNA

24 OLAY YERİ FRANSA’DAKİ ROMAN KAMPLARINA GİRİYOR

Ardan Zentürk ile OLAY YERİ, Fransa’nın ‘arka bahçesi’ne girdi... Etnik kimlikleri kabul edilmeyen, yasalarda ‘hareket halindeki insanlar grubu’ olarak adlandırılan Romanlar’ın ayrımcılıkla şekillenen yaşamlarını inceledi. 24 ekrarında yayınlanan Ardan Zentürk’le OLAY YERİ programı Fransa’da giderek devlet politikası haline dönüşen etnik ayrımcılığı Romanların yaşadığı kamplardan aktaracak. OLAY YERİ yeni dosyasıyla birlikte bu akşam 24 ekranlarında seyircilerle buluşacak.

Haber Kaynağı : Haber7.com

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209