Yeni cumhurbaşkanı yemin etti

Bulgaristan'da 23 Ekim 2011'de seçilen ülkenin yeni Cumhurbaşkanı Rosen Plevneliev, parlamentoda düzenlenen törende yemin etti.

Yeni cumhurbaşkanı yemin etti

Ülkenin demokrasi döneminin 4. Cumhurbaşkanı olan Plevneliev, elini Anayasa kitabının üzerine koyarak yemin yettikten sonra İncil'i öperek, seremoniye katılan Ortodoks Kilisesi Başpatriği Maksim tarafından kutsandı.

Aynı seremoni daha sonra Cumhurbaşkanı Yardımcısı Margarita Popova için de tekrarlandı.

Yemin töreninde, Plevneliev'den önce bu görevde bulunan Cumhurbaşkanları Jelyü Jelev, Petar Stoyanov ve Georgi Pırvanov, Başbakan Boyko Borisov, bakanlar, milletvekilleri ile dini temsilciler hazır bulunurken, Plevneliev'in eşi Yuliana Plevnelieva'nın törene katılmaması dikkati çekti.

Ülkede her 5 yılda geleneksel olarak aynı tarihte yapılan törene şimdiki Cumhurbaşkanı Yardımcısı Angel Marin de katılmadı.

Bu arada tören sırasında ırkçı ve aşırı milliyetçi ATAKA partisi milletvekilleri ellerinde "Plevneliev hile ile seçildi" yazılı pankartlarla ayağa kalkarak kısa bir protesto gösterisi yaptı.

"Tüm Bulgaristan vatandaşların Cumhurbaşkanı olacağım"

Rosen Plevneliev, yemin töreninin ardından yaptığı konuşmada, "Siyasi entrikalardan uzak duran, tüm Bulgaristan vatandaşların Cumhurbaşkanı olacağım" dedi.

Cumhurbaşkanlığı kurumunun kapılarını her zaman halka açık tutacağı sözünü veren Plevneliev, "Seçim kampanyasında verdiğim sözlerin tümünü Cumhurbaşkanlığı resmi internet sitesinde yayımlayarak, çalışmalarımın halk tarafından denetimini sağlayacağım" diye konuştu.

Bulgaristan'ın halen Avrupa Birliği'nin en yoksul ülkesi olarak bir çok kritere göre listelerin en dibinde yer almaya devam ettiğini kaydeden Plevneliev, "2020 yılına dönük programımızda bu durumu değiştirmek üzere çalışacağım" ifadesini kullandı.

Güvenlik ve dış politika

Plevneliev, ülkenin güvenlik anlayışını NATO ve Avrupa müttefikleri ile gittikçe yoğunlaşan işbirliği çerçevesinde sürdürüleceğini vurgulayarak, "NATO kapsamında ortak savunma için yoğun çalışmalarımıza devam edeceğiz. NATO ve müttefiklerimizle işbirliği yapmadan güvenlik olamaz" dedi.

Bulgaristan'ın dış siyasetinin genç, profesyonel, aktif ve otorite sahibi diplomatlar tarafından temsil edilmesi gerektiğini dile getiren Plevneliev, "Son 10 yılda bölgemiz çok değişti. Tüm komşularımızın önünde Avrupa perspektifi açıldı. Bölgemiz Avrupa değerlerini paylaşan herkesin ortak evi olmalı" diye konuştu.

3 günlüğüne 2 cumhurbaşkanı

Rosen Plevneliev ve Margarita Popova yemin ettikten sonra resmen göreve başlarken, prosedür gereği, devir teslim töreninin yapılacağı 22 Ocak Pazar gününe kadar ülkenin iki yasal cumhurbaşkanı olacak.

Pazar günü Meçhul Asker Anıtı önünde düzenlenecek askeri ve Aleksandar Nevski Katedralindeki dini törenin ardından Cumhurbaşkanı Plevneliev ve yardımcısı Popova Cumhurbaşkanlığı binasına giderek, resmen göreve başlayacaklar.

Evli ve üç çocuk babası olan 47 yaşındaki Plevneliev, politikaya 3 yıl önce atıldı. İktidardaki GERB (Arma) partisi hükümetinde Bölgesel Geliştirme Bakanı olarak görev yapan Plevneliev, partisi tarafından Cumhurbaşkanlığı seçiminde aday olarak gösterildi.

Plevneliev 6 milyon avroluk serveti ile ülkenin en zengin kişilerinden biri olarak tanınıyor.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Margarita Popova ise aday olmadan önce Adalet Bakanı olarak görev yapmıştı.

Haber Kaynağı : Haber7.com

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209