Nesrullah Sonay'ın haberi
Okullardaki olumsuz fiziki yapı öğrenci kazalarına davetiye çıkarıyor. Gündem Çocuk Derneği'nin verilerine göre son 2 yılda 14 çocuk önlenebilir nedenlerden dolayı okulda hayatını kaybetti.
Karadeniz Teknik Üniversitesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı'ndan Prof. Dr. Murat Topbaş ve Araştırma Görevlisi Belkız Kızıltan'ın geçtiğimiz yıl yaptığı araştırma bu ölümlerin fiziki nedenlerine ışık tutuyor. Trabzon il merkezi ve merkeze bağlı 62 ilköğretim okulunda yapılan incelemelerin sonuçları içler acısı. Bu okullarda toplam 41 bin 221 öğrenci bin 239 ayrı şubede ders görüyor. Ayrıca bin 73 kadın, bin 36 erkek öğretmen olmak üzere toplam 2 bin 109 öğretmen görev yapıyordu.
YANGIN MERDİVENİ YOK
Standartlara göre okullarda bulunması gereken idari ve hizmet birimlerinde dikkat çekici ciddi eksiklikler var. Okul giriş ve çıkış kapılarının standartlara uygunluk durumunun istenilen düzeyde olmadığı anlaşıldı. Ayrıca okullardaki bina içi ve dışı merdivenlerin hiçbirinde standartlara uygunluk durumu saptanamadı.
Okulların yüzde 74,2'sinde sığınak, yüzde 88,7'sinde revir, yüzde 79'unda yangın merdiveni ve yüzde 34'ünde de alarm sisteminin bulunmadığı öğrenildi. En dikkat çekici bulgu ise okulların kat sayısı oldu. Yüzde 90'ının kat sayısı standartlara uygun olmayıp olması gerekenden fazla kat inşa edilmişti.
HİÇBİRİ DOĞRU YAPILMADI
Okullarda bulunan toplam 72 bina dışı merdivenin standartlara uygunluk durumu ortalama yüzde 45'de kaldı. İncelenen 505 bina içi merdivenin hiçbirisinin yüzde 100 olarak standartlara uymadığı anlaşıldı. Öyle ki bina içi merdivenlerin standartlara uygunluk durumu yüzde 51 olarak hesaplandı.
Derslikleri mercek altına alan araştırmacılar, yaptıkları dersliklerin sadece yüzde 54'ünün ders işlemeye ve öğrenci güvenliği bakımında uygun olduğunu belirledi. Araştırma kapsamındaki 62 ilköğretim okulunun 14'ünde spor salonu bulunuyordu. Bu okulların yüzde 78'inin spor salonunda sıcak su, yüzde 50'sinde erkek ve kadın tuvaleti, yüzde 57,1'inde öğretmen odası, yüzde 85,7'sinde pisuar ve duş yeri mevcuttu.
YÖNETİCİLER STANDARTLARI BİLMİYOR
Araştırmayı yapan Prof. Dr. Murat Topbaş, okulun fiziksel çevresinin öğrencilerin temel fizyolojik, güvenlik, sağlık ve sosyal ihtiyaçlarını karşılayacak özellikte olması gerektiğini söyledi. Aksi halde okullarda fiziksel çevreden kaynaklanan sorunların çocukların öğrenme kapasitesini ve okul sağlığını önemli ölçüde etkileyeceğini belirtti. Topbaş, “Yaptığımız araştırmada bir çok okul yöneticisinin okul standartlarından haberi bile olmadığını öğrendik. Çok şaşırtıcı. Sorun, öğrencinin can güvenliğini tehlikeye soktuğu gibi mevcut olumsuz yapı devamsızlık yapmasına bile neden olabiliyor. Bu nedenle standartlarda saptanan eksiklikler mutlaka düzeltilmeli. Başta okul yöneticilerinin, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Valilik ve Milli Eğitim Bakanlığı'nın duyarlılık göstermesi, devamında da gerekli kaynakların sağlanması için sektörler arası işbirliği sağlanmalı. Yeni yapılacak okul binaları, tip okul projeleri yerine bölgenin nüfus hareketliliği ve okulun ilerde genişletilebileceği göz önüne alınarak planlanmalıdır" diye konuştu.
SİVİL HABER