6 milyar dolarlık ihale bedeli 2,5 milyar dolara düşerken, devlet garantileri de artırılacak.İstanbul Boğazı'na yapılacak üçüncü köprü için yakın zamanda tekrar ihaleye çıkılacak.
En son yapılan ihalede 18 şirket şartname almasına rağmen 414 kilometrelik, Boğaz'a üçüncü köprü yapımını da içeren Kuzey Marmara Otoyolu ihalesine hiçbir firma teklif vermemişti. İhale için teklif alan firma sahiplerinden biri Zaman'a, "devlet tarafından verilen garantiler düşük olduğu için teklif vermediklerini" söyledi. Boğaziçi Köprüsü'nün bir yıl süreyle kapanarak bakıma alınacak olması sebebiyle hükümet bir an önce üçüncü köprüyü ihale etmek istiyor. Üçüncü köprü ulaşıma açıldıktan sonra ilk köprünün bakıma alınması planlanıyor. İhaleye katılan firmalardan edinilen bilgiye göre köprü yine yap-işlet-devret (YİD) modeliyle ihaleye çıkacak. Olmazsa kamu-özel sektör ortaklığıyla ihale edilecek. Bu iki yoldan da sonuç alınamazsa hükümet, bütçeden kaynak ayırarak müteahhitlik hizmeti almak suretiyle üçüncü köprüyü yaptıracak.
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, dün katıldığı Davos toplantılarında üçüncü Boğaz köprüsüyle ilgili yeni ihale formülünü açıkladı. Davos'ta bir televizyon yayınına canlı konuk olan Babacan, üçüncü köprü için 2 gün önce Başbakan Tayyip Erdoğan ve ilgili bakanlarla birlikte toplantı ve durum değerlendirmesi yaptıklarını söyledi. Bu toplantıda firmalardan neden teklif gelmediği ve ne yapılması gerektiğini ele aldıklarını belirten Babacan şunları kaydetti: "Sayın Başbakan'ımız haritaları aldı önüne, projelere baktı ve şöyle bir talimatı oldu. Üçüncü köprü ile sadece bağlantı yollarını ayrı bir proje olarak ayırıyoruz. Çünkü üçüncü köprü, bağlantı yolu ve otoyol sistemi olarak tek bir proje olarak dizayn edilmişti ve 6 milyar dolarlık tahmini bir proje söz konusuydu. Uzun vadeli ve finansmanı çok kolay değil. Dolayısıyla bu projeyi acil ihtiyacımız olan üçüncü köprü ve sadece bağlantı yolu olarak biraz daraltıp bu daralmış haliyle tekrar bir yap-işlet-devret ihalesine çıkma kararı aldık."
Ağır taşıt trafiğinin üçüncü köprüye yönlendirileceğini belirten Bakan Babacan, "Üçüncü köprü, zaten birinci ve ikinci köprülerin üzerindeki yükü almak için yapılacak. Şu anda hemen uygulanacak karar, projeyi biraz daraltıp sadece üçüncü köprü ve bağlantı yolları olarak sınırlayıp, bazı garantileri getirip tekrar yap-işlet-devret ihalesine çıkmak." diye konuştu. "6 milyar dolarlık proje sadece köprü ve bağlantı yollarının ayrılmasıyla rakamsal olarak neye düşecek?" sorusuna ise Babacan, gerçek rakamın ihale sonucunda ortaya çıkacağını, ancak kendilerinin bu rakamın 2,5 milyar dolar seviyesine düşebileceğini öngördüklerini söyledi. Babacan, yeni haliyle ihaleyle ilgilenenlerin sayısının artmasını beklediklerini ifade etti.
Bu yıl yüzde 4 değil de yüzde 6, 7 veya 8 büyümeyi sağlayacak tedbirleri alabileceklerini, ancak bu şekilde 2013 yılının riske girebileceğini ifade eden Babacan şöyle dedi: "2012 yılını, koşarken biraz daha yürümeye geçtiğimiz, biraz enerjimizi topladığımız, nefes aldığımız ve bundan sonraki hamle için hazırlandığımız bir yıl olarak düşünmek lazım. Yani büyüyelim ama kaynaklarımızla, tasarruflarımızla orantılı bir şekilde büyüyelim." Yeni teşvik paketini 2-3 haftaya kadar sonuçlandırıp detaylarını kamuoyuna açıklayacaklarını anlatan Babacan, bölgesel teşvik kavramını güncelleyeceklerini, stratejik sektörlere özel teşvikler uygulayacaklarını, yüksek teknoloji ve yüksek katma değer üreten bazı sektör ve ürünlere yoğunlaştırılmış teşvik programı uygulayacaklarını kaydetti. Babacan, ağustos ayından 2011 yılı sonuna kadar olan dönemde, Merkez Bankası'nın çok döviz sattığı dönemde dahi Türkiye'ye net 5 milyar dolarlık döviz girişi olduğunu, yılbaşından bu yana da artı 3 milyar dolarlık döviz girişi kaydedildiğini açıkladı.
İKİ KÖPRÜDE HERGÜN 3,5 MİLYAR TL KAYIP VAR
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım da, dün Ankara'da yaptığı açıklamada, İstanbul'da hizmet veren iki Boğaz köprüsünün günlük 450 bin araç geçiş kapasiteli olduğunu, kapasitenin aşıldığını ifade etti. Araçların, sabah ve akşam saatlerinde ortalama 1 dakikalık mesafeyi 45 dakikada geçtiğini aktaran Yıldırım, bu gecikmenin, daha fazla zaman, daha fazla yakıt ve işgücü kaybı ve çevre kirliliğine yol açtığını ifade etti. Zaman kaybından ötürü senelik parasal kaybın 3,5 milyar lira olduğuna işaret eden Yıldırım, "Bu bile 3. köprünün ne kadar elzem hale geldiğini göstermeye yeter." dedi. 3. köprü projesinde bir değişikliğe gidildiğini belirten Yıldırım, "Yaptığımız değişiklikle birlikte köprüyü ve köprünün Asya ve Avrupa kıtasının 60 kilometrelik yolu ve bağlantı yollarını yap-işlet-devret modeliyle devam ettireceğiz. Geri kalan yolları da kendi bütçe imkânlarımızla eşzamanlı olarak tamamlayacağız. Hazırlıklar bitiyor, nisan da tekliflerin alınma tarihi olarak belirlendi." diye konuştu. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de, kamu projelerinin yapılırken dolaylı olarak garanti sağlandığını belirterek, "Uluslararası arenada bu garantinin çok açık ve net bir şekilde olması maliyetleri aşağıya çekiyor'' dedi.
AA
SİVİL HABER