İhracatımızın artışı sevindirici bir durumdur, ancak asıl olan dengenin sağlanmasıdır. Ülkemiz 2011 yılını büyük bir dış açıkla kapatmıştır. Bu sürdürülemez bir durumdur. Tez elden dengenin sağlanması gerekir. Yapılan bütün çalışmaların buna endekslenmesi şarttır. Bu aynı zamanda cari açık için de çözüm olacak çalışmalara katkı anlamına gelecektir.
Geçen yıl Şubat ayında 7 milyar 460 milyon dolar olan dış ticaret açığının, bu yılın Şubat ayında 5 milyar 936 milyon dolara gerilemiş olması inşallah gelecek açısından da iyi bir işaret olur.
Geçen yıl Şubat ayında yüzde 57,4 olan ihracatın ithalatı karşılama oranı, bu yılın Şubat ayında yüzde 66,5'ye yükselmiş, bu iyi bir gelişmedir.
TİM’in açıklamasına göre de, Mart ayı ihracat toplamı 11,7 milyar dolara yükseldi. Umuyoruz ki ithalat rakamı da sürpriz yapmaz.
İthalata dayalı bir ekonomik yapımızın olduğu aşikardır. Üretimin düşmesi yüzünden ithalatımız düşüyorsa bu risktir, sorundur. Ancak buna alışmalı ve ithalatı artıran ihtiyaçların özellikle ara mal üretiminin yerli olarak yapılmasının teşvikini gerçekleştirmeliyiz. Şimdi beklentimiz budur.
Nitekim ülkemiz için artık derecelendirme kuruluşlarının hemen hemen yegane endişe notları, siyasi gerilimlere ve cari açığa indirgenmiştir. Bu sorunların üstesinden gelebiliriz gibi gözüküyor.
Teşvik yasasının da bir an önce çıkmasını bekliyoruz. Ama bu yasanın, ülkemiz ekonomisine gerçek anlamda rekabetçi üstünlük sağlayacak sektörleri, alanları hatta firmaları destekleyecek bir sisteme bürünmüş olarak çıkmasını bekliyoruz.
Yapılan bu çalışmada, bizi bölge de lider yapacak alanların belirlenmiş olmasını ümit ediyoruz.
Artık ne enerji israfına, ne teşebbüs israfına ve ne de yarışta geri kalmaya tahammülümüz kalmamıştır. Olumlu havayı; kalıcı, büyük ve sürdürülebilir bir ekonomik yapıya dönüştürmeyi becermeliyiz.”
ASKON
Anadolu Aslanları İşadamları Derneği
Basın Servisi
SİVİL HABER