Bakan Günay'dan özür gibi açıklama

Kültür ve Turizm Bakanı Günay 'Belek bizim bir anlamda turizm laboratuvarımız olan bir yer. Orada çok büyük başarılar elde ettik, bazı yanlışlar da yaptık." dedi.

Bakan Günay'dan özür gibi açıklama

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, ''Belek bizim bir anlamda turizm laboratuvarımız olan bir yer. Orada çok büyük başarılar elde ettik, bazı yanlışlar da yaptık. Bütün o yaptıklarımızdan şimdi ders çıkarmaya çalışıyoruz'' dedi.

Günay, JW Marriott Otel'de düzenlenen Belek Turizm Yatırımcıları Birliğinin geleneksel akşam yemeğinde, Türkiye'nin turizmde iyi bir yere geldiğini söyledi.

Türkiye'nin 2009-2010 kriz yıllarında da turizmdeki yerini koruyabildiğini vurgulayan Günay, şimdi kaliteyi yukarıda tutmak, Türkiye markasını daha bilinir, daha saygıdeğer hale getirmek gibi bir çabaları olduğunu ifade etti.

Günay, ''Belek bizim bir anlamda turizm laboratuvarımız olan bir yer. Orada çok büyük başarılar elde ettik, bazı yanlışlar da yaptık. Bütün o yaptıklarımızdan şimdi ders çıkarmaya çalışıyoruz. Yeni yaptığımız planlama alanlarında sadece deniz kıyısındaki tahsisli alanlarımızı değil arkadaki hatları da planlamaya çalışıyoruz. Bu, Belek'ten çıkardığımız derslerin başında geliyor'' diye konuştu.

Bakan Günay, turizmde daha çok sayıda yatak yerine daha çok sayıda insanı yaşam alanlarının içine sokmak gibi bir konsept geliştirmeye çalıştıklarını bildirdi.

Bugünlerde teşvik çalışmalarının olduğunu, bunun Bakanlıklarını da yakından ilgilendirdiğini dile getiren Günay, ''Arkadaşlarımızla elimizden geldiği kadar müdahil oluyoruz. Kültür ve turizm alanında Anadolu'da yapılacak yatırımların, özellikle termal turizm, sağlık turizmi alanında yapılacak yatırımların mutlaka teşvik kapsamına alınmasını zorluyoruz'' dedi. Günay, yemeğe katılan turizmcilerden de bu konuda destek istedi.

Turizmi Türkiye'yi sosyal olarak da dönüştüren bir alan olduğu için çok önemsediklerini vurgulayan Günay, turizmin toplumun dışa açılmasını sağlayan barıştırıcı bir sektör olduğunu söyledi. Günay, bunun yanı sıra turizm sektöründe, daha az kaynakla daha kolay istihdam sağlanabildiğini, bunun da genç nüfusa sahip Türkiye için önemli olduğunu ifade etti.

Türkiye ekonomisine en fazla yabancı kaynak, döviz getiren Bakanlık olduklarını belirten Günay, turizmin cari açığın en önemli kapatıcı kalemlerinden biri olduğunu bildirdi.

-''Yeşil Yıldız alan konaklama tesisi sayımız beklentimizin altında''-

Turizmin Türkiye için önemli bir alan olduğunu belirten Günay, şunları söyledi:

''Bizim, bu yakaladığımız başarıyı sürekli kılmak için doğayı daha iyi korumamız, çevreci konseptleri geliştirmemiz gerekiyor. Biz birkaç yıl önce Yeşil Yıldız uygulamasını başlattık ama henüz Yeşil Yıldız konaklama tesisi sayımız beklentimizin altında. Bunu artırmamız gerekiyor. Bu konsepti geliştirdiğimiz takdirde, Türkiye turizminin bu çevreci yaklaşımı dünyada bilindiği takdirde Türkiye'nin marka değeri artacaktır. Biz de zaten bir dönem girişimlerimizle artırılan enerji desteğini daha çok çevreci otellere uygulamak niyet ve kararındayız.''

Yaşanılan turizm konseptini Türkiye'de de içselleştirmeyi hedeflediklerini vurgulayan Günay, ''Çıraklık, kalfalık, ustalık denilen süreç bence en fazla turizm için gerekli. Biz artık bu ülkede turizmde ustalık dönemine geldik. O zaman yeni bir konsepti, daha hayatın içinde, Türkiye'nin yaşam tarzını bütünüyle yukarı çeken yeni bir turizm konseptini geliştirmek, uygulamak zorundayız'' dedi.

Belek'in de sorunları olduğunu dile getiren Günay, bölgedeki yatırımcıların kendilerine ilettiği ''doğanın korunması, çevre kirliliğinin önlenmesi, yeni planlamaların yapılması'' gibi konularda birlikte çalıştıklarını ifade etti. Günay, ''Türkiye turizminde bir yere geldiysek sektörle aramızdaki dayanışma sayesinde'' diye konuştu.

Belek Turizm Yatırımcıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Cemil Uğurlu ise Belek turizm merkezinin, ''bir bataklığın turizm cennetine nasıl dönüşebildiğinin en güzel örneği'' olduğunu söyledi.

Belek'teki turizm faaliyetleri ve düzenlenen etkinliklerden söz eden Uğurlu, ''Birlik olarak Belek'i geliştirmek adına projelerimiz sürüyor. Belek-Serik arası bölünmüş bir yolun yapımı, havaalanına ulaşımı 10 kilometre kısaltacak alternatif bir yolun ve raylı sistemin yapımı, Beşgöz Deresi'ne konumlandırmayı istediğimiz yat limanı, temalı park çalışmaları ve golf sahası sayısını artırmak önceliklerimiz arasında'' diye konuştu.

Uğurlu, birlik olarak yürütülen altyapı, çevre ve tanıtım faaliyetleriyle dünya turizminde Türkiye'nin potansiyelini ortaya çıkarma ve Belek markasını sürekli hale getirmenin öncelikli hedefleri olduğunu kaydetti.


YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209