Bir söylenti fiyatını yüzde 95 düşürdü

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın severek tüketmesinin ardından yoğun taleple kilogramı 60 liradan satılan altın çilek, çıkan olumsuz haberler nedeniyle gözden düştü.

Bir söylenti fiyatını yüzde 95 düşürdü

Kilogramı 3 lira olmasına rağmen ilgi görmeyen altın çileği üreticiler reçel ve turşu olarak değerlendirmeyi planlıyor.

Başbakan Erdoğan'ın 2010'un Temmuz ayında Tarabya'da bir kuruyemişçide 1 kilogram almak istemesine rağmen dükkanda sadece yarım kilogram bulunan altın çilek, basının da ilgisiyle kısa sürede kamuoyu tarafından tanındı.

Erdoğan'ın altın çileği severek tüketiği ve formunu altın çileğe borçlu olduğu biçiminde çıkan haberlerin ardından vatandaşlar da ürüne yoğun ilgi gösterdi.

Düşük üretim ve yoğun talep karşısında kilogramı 30-35 liradan 55-60 liraya çıkan ürün, bir ara yerli üretimin talebe karşılık verememesi nedeniyle ithal dahi edildi.

İlginin her geçen gün artmasından dolayı zayıflatıcı özelliği olduğu iddiasıyla belli karışımlarla hap (tablet) haline de getirilen ürün, bir kişinin bu hapı kullandığı için yaşamını yitirdiği söylentileri nedeniyle gözden düşmeye başladı. Zaman içinde azalan ilgi nedeniyle kilogram fiyatı 3 liraya kadar düşen altın çilek, marketlerde 250 gramlık paketler halinde 1 liradan satılmaya başlandı.

Tüzmen Peru'dan getirtti

Silifke Ziraat Odası Başkanı Mahire Can, yaptığı açıklamada, altın çileğin eski bakanlardan Kürşad Tüzmen tarafından ilk olarak Peru'dan ilçeye getirtildiğini belirterek, ürünün Mersin dışında Denizli, İzmir, Burdur, Antalya ve Anamur'da da yetiştirilmeye başlandığını söyledi.

Yılda 4 kere ürün veren altın çileğin ilk zamanlar yüksek karlılık sağladığını aktaran Mahire Can, basında çıkan olumsuz haberler nedeniyle ürüne ilginin azaldığını, üreticinin pazar bulmakta zorlandığını dile getirdi.

Daha önce kilogramı 55-60 liradan satılan ürünün şimdilerde 3 liraya bile alıcı bulmadığını ifade eden Can, ''Üreticilerimiz bahçelerinde birbir altın çileği sökmeye başladı. Birçok üreticimiz bu ürün nedeniyle mağdur oldu. Bunda altın çilekle ilgili çıkan asılsız haberler etkili oldu. Bu haberler nedeniyle satışlar bıçak gibi kesildi'' dedi.

Ruslar da ilgi göstermedi

Altın Çilek Üreticisi Resul Saygılı ise Silifke'de kendisi dahil 100 üreticinin Kürşad Tüzmen'in teşvikiyle altın çilek üretimine başladığını belirterek, ilk zamanlar tanıtım konusunda sıkıntı yaşanması nedeniyle bazı çiftçilerin üretimden vazgeçtiğini ama Başbakan Erdoğan'ın ürünü tükettiğinin duyulmasının ardından ilgi patlamasıyla karşılaştıklarını ifade etti.

Geçen yıla kadar ürünü kendisinden almak isteyen toptancıların sıraya girdiğini aktaran Saygılı, hap haline dönüştürülen ürünü kullanan birinin bu sebepten yaşamını yitirdiği iddiaları üzerine çıkan haberler ile program yapan ünlü bir sanatçının sunduğu televizyon programında ''altın çilek tüketmeyin'' açıklaması yapılmasının ürünün satışını olumsuz etkilediğini öne sürdü.

Çıkan haber ve sonrasındaki söylentilerin önce ürüne ilgiyi azalttığını sonra ise fiyatını 3 liraya kadar düşürdüğünü belirten Resul Saygılı, şöyle konuştu:

''Bu yıl 8-9 ton ürün elde ettim ama satamıyorum. Dedikodular nedeniyle kimse altın çilek yemez oldu. Elimdeki ürünü Rusya'ya ihraç etmek istedim ama orada da beklediğim ilgiyi göremedim. Son çare olarak bir kısmını kurutacağım diğer kısmını da reçel ve turşu yapacağım. Dedikodular nedeniyle mağdurum. Bu duruma neden olanlar mağduriyetimizi gidersin.''

Haber Kaynağı : Haber7.com

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209