Bu yıl kirazı daha pahalı yiyeceğiz

Türkiye'de Napolyon cinsi ihracatlık kirazın üretim merkezlerinden Konya'da, yüksek kesimlerde meyve ağaçların dallarının aşırı kardan kırıldı.

Bu yıl kirazı daha pahalı yiyeceğiz

Bu durumun fiyatları artırıcı etki yapacağı tahmin ediliyor.

Hadim Sert Çekirdekli Meyve Üreticileri Birliği 2. Başkanı, Konya Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Ziraat Mühendisi Abdurrahman Ayan, yaptığı açıklamada, Napolyon olarak bilinen ancak Türkiye'ye özgü yerli bir ürün olan Ziraat 900 cinsi kırmızı kirazın önemli bir ihracat ürünü olduğunu belirtti.

Bu kirazın Türkiye'deki en önemli üretim merkezlerinden birinin Konya olduğunu ifade eden Ayan, ''Konya'da iç Toroslar'ın eteklerindeki Hadim ve Taşkent bölgesinde yıllık ortalama 7-8 bin ton ihracatlık kiraz üretiliyor. Bölge çiftçisi için kiraz çok önemli bir gelir kapısı, üretimi her yıl biraz daha artıyor'' dedi.

Geçtiğimiz yıl dondan zarar gören bölgedeki kiraz ağaçlarının bu yıl daha kar tam olarak kalkmadan darbe aldığını anlatan Ayan, şunları kaydetti:

''Bölgede özellikle 1600 rakım ve üzerindeki yaylalarda zarar oluştu. Zarar, dağların kuzeye bakan yamaçlarında daha fazla... Bu alanlarda yer alan kiraz ağaçlarının neredeyse yüzde 90'na yakın dalları, üzerindeki kar yığınını taşıyamayıp kırılmış.

En çok da ağaçların 'birinci kat' dediğimiz yere en yakın dallarında kırıklar var. Ayrıca, halen ağaçların üzerindeki kar ve oluşan çiğ, gece gündüz aşırı sıcaklık farkları nedeniyle çiçeğe duracak meyve gözlerini de döktü.

Don olayı sezonu öncesi yaşanan bu kayıplar elbette rekolteyi olumsuz etkileyecek, az ürün de fiyatlarda artış anlamına geliyor. Bu bölgede üretilen, daha geç olgunlaşan ve raf ömrü daha yüksek olan geç dönem kirazının fiyatı geçen yıla göre artar.''

Ayan, ayrıca kışın sert geçmesi, kar örtüsünün uzun süre kalması nedeniyle bölgede aç kalan tavşan ve fare gibi kemiricilerin de ağaç gövdelerine ciddi zarar verdiğini tespit ettiklerini sözlerine ekledi.

Haber Kaynağı : Haber7.com

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209