Çağlayan banka ve sigorta şirketlerini uyaracak

Çağlayan, Türkiye ile Kamerun arasındaki imza töreninde gazetecilerin sorularını yanıtladı. Doğuya yatırım yapanlara banka ve sigortaların köstek değil destek olmasını isteyecek.

Çağlayan banka ve sigorta şirketlerini uyaracak

 Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, bölgeler arası gelişmişlik düzeyi farkını ortadan kaldıracak olan bir yatırım döneminin önündeki engellerin kaldırılmasının, kendilerinin görevi olduğunu belirterek, ''Toplantıda, (26 Nisan'da bankaların ve sigorta şirketlerinin genel müdürleriyle yapılacak toplantı) Yeni Teşvik Sistemi'ni anlatacağım ve bilhassa bu ortamda, bankacı ve sigortacılarımızın, yapılacak yatırımları köstekleyen değil, destekleyen bir anlayış içinde olmaları konusundaki görüşlerimi ifade edeceğim'' dedi.

Çağlayan, Türkiye ile Kamerun arasındaki ''Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunması Anlaşması'' imza töreninde gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bakan Çağlayan, bir soru üzerine, Yeni Teşvik Sistemi'ni gittikleri her ülkede anlattıklarını ve bu konuda uluslararası alanda ciddi çalışmalar yapıldığını söyledi.

Sistemle, Türkiye'yi 6 bölgeye ayırdıklarını ve 6. bölgenin daha fazla yatırım alabilmesi için buraya bir anlamda pozitif ayrımcılık yaptıklarını dile getiren Çağlayan, bu konudaki her türlü altyapının sağlanmasına da gayret gösterdiklerini ifade etti.

Bakan Çağlayan, Yeni Teşvik Sistemi'ni bugün yapılacak AK Parti Grup Toplantısı'nda milletvekillerine de anlatacağını belirterek, ''Milletvekillerinin de bu konuda varsa soruları alınacak ve inşallah bugün mali düzenlemeler, yani gerek 3 vergi kanununda yapılacak değişiklik gerek Sosyal Güvenlik Kanunu'nda yapılacak değişiklik, inşallah bugün Meclis'e gidecek ve ilgili komisyonda görüşüldükten sonra Genel Kurul'da ümit ediyorum birkaç gün içinde sonuçlanarak teşvik sisteminin hukuki altyapısı da bitmiş olacaktır'' diye konuştu.

''Doğu ve Güneydoğu'daki yatırımcıların şikayetleri var''

Bu çalışmalar sürerken, özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yatırım yapmak isteyenlerin bazı konulardaki şikayetlerinin kendisine ulaştığını aktaran Çağlayan, şöyle devam etti:

''Doğu ve Güneydoğu'daki firmalarımızın elindeki gayrimenkullerin, ipotek olarak bazı bankalarca kabul edilmemesi ve yine aynı bölgelerde yapılan yatırımların veya alınan araç gereçlerin bazı sigorta şirketlerince sigortalarının yapılmadığı konusunda çeşitli şikayetler geldi. Bölgeler arası gelişmişlik düzeyi farkını ortadan kaldıracak olan bir yatırım döneminin önündeki engellerin kaldırılması hükümet olarak bizim, bakan olarak da benim görevim.

26 Nisan'da İstanbul'daki Forum'un (Türkiye'nin 2023 vizyonunun ele alınacağı Forum İstanbul'un 11. buluşması) ardından Türkiye Bankalar Birliği Başkanı Hüseyin Aydın'a, bankaların genel müdürleriyle bir görüşme yapmak istediğimi ifade ettim.

Bu toplantıya sigorta şirketlerinin genel müdürlerini de davet ettik. Toplantıda, Yeni Teşvik Sistemi'ni anlatacağım ve bilhassa bu ortamda, bankacı ve sigortacılarımızın, yapılacak yatırımları köstekleyen değil, destekleyen bir anlayış içinde olmaları konusundaki görüşlerimi ifade edeceğim.''

Bunun yanı sıra kendilerinin, bankalara ve sigorta şirketlerine ''Bunu şöyle yapın, bunu böyle yapın'' gibi bir şey söylemeye hakları olmadığını da ifade eden Çağlayan, ''Zaten bankaların ve sigorta şirketlerinin, bu görüşmenin sonucunda gereken ilgi ve alakayı göstereceğinden hiç bir şüphem olmadığını ifade etmek istiyorum'' dedi.

Bakan Çağlayan, söz konusu toplantının ardından Hüseyin Aydın'la birlikte, bir açıklama yapabileceklerini sözlerine ekledi.

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Kamerun'un 2035 yılında bölgesinin önde gelen ülkesi olmayı hedeflediğini belirterek, ''Orta Afrika ülkeleri arasında stratejik bir konumu olan Kamerun'un rahatlıkla bu hedefine ulaşacağını düşünüyorum.

Bizim de 2023 hedeflerimiz var. Önümüzdeki dönemde bizim gibi gelişmekte olan ülkelerin yıldızı parlayacak. El ele vererek, güç birliği yaparak bu hedeflerimize birlikte ulaşabiliriz'' dedi.

Çağlayan ile Kamerun Dışişleri Bakanı Pierre Moukoko Mbonjo, Ekonomi Bakanlığı'nda düzenlenen törenle Türkiye ile Kamerun arasındaki ''Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunması Anlaşması''nı imzaladı.

Bakan Çağlayan, burada yaptığı konuşmada, anlaşmanın iki ülke için de hayırlı ve uğurlu olmasını diledi.

Türkiye ile Kamerun'un, bir çok ortak değeri paylaşan iki kardeş ülke olduğuna dikkati çeken Çağlayan, Kamerun'un, Türkiye için Orta ve Batı Afrika'ya ''giriş kapısı'' niteliğinde, güçlü bir ticari ve ekonomik ortak olduğunu söyledi.

Anlaşmanın bu ortaklığı daha da güçlendireceğini dile getiren Çağlayan, ''Hükümet olarak, dost ve kardeş Kamerun'la ilişkilerimizi en üst düzeye çıkarma kararlılığındayız'' dedi.

Bu amaçla, 2010 yılında Kamerun'un başkenti Yaounde'de büyükelçilik açtıklarını anımsatan Çağlayan, çok yakında da bir ticaret müşavirinin orada görevlendirileceğini ifade etti.

Bakan Çağlayan, Kamerun'un 2035 yılında bölgesinin önde gelen ülkesi olmayı hedeflediğini vurgulayarak, şunları kaydetti:

''Orta Afrika ülkeleri arasında stratejik bir konumu olan Kamerun'un rahatlıkla bu hedefine ulaşacağını düşünüyorum. Bizim de 2023 hedeflerimiz var. Önümüzdeki dönemde bizim gibi gelişmekte olan ülkelerin yıldızı parlayacak.

El ele vererek, güç birliği yaparak bu hedeflerimize birlikte ulaşabiliriz. Kamerun'un 2035 hedefleri kapsamında karayolları, barajlar, hidroelektrik ve elektrik santralleri, içme suyu şebekesi, konut projeleri ve kamu binalarının inşa edilmesi planlanıyor ve madencilik sektörünün geliştirilmesi üzerinde çalışmalar yapılıyor.

Biz de Türkiye olarak dost ve kardeş ülke Kamerun'un ekonomik kalkınması için müteahhitlerimizle, yatırımcımızla gereken her türlü desteği vermek istiyoruz.''

''Afrika ülkeleriyle, ilişkilerin geliştirilmesine büyük önem veriyoruz''

Afrika kıtasının, 2000 yılından bu yana ortalama yüzde 5 büyüdüğünü belirten Çağlayan, IMF'in tahminlerine göre önümüzdeki 5 yılda, en hızlı büyüyen 10 ekonominin 7'sinin Afrika'dan çıkacağını bildirdi.

Türkiye'nin de Afrika ülkeleriyle, özellikle ''Sahra altı Afrika ülkeleri'' ile ticaret ve yatırım ilişkilerinin geliştirilmesine büyük önem verdiğini vurgulayan Çağlayan, şöyle devam etti:

''2003 yılında Afrika kıtası ile toplam ticaret hacmimiz 5,4 milyar dolar iken, 2011 yılı sonunda bu rakam yüzde 250 artmış ve 19 milyar dolara yükselmiştir. Aynı dönemde Afrika kıtasına yönelik ihracatımız 2,1 milyar dolardan 10,3 milyar dolara yükselmiş, ithalatımız ise 3,3 milyar dolardan 8,7 milyar dolara yaklaşmıştır.

Gururla ifade etmek istiyorum ki 2011 yılı, Afrika ülkelerine gerçekleştirdiğimiz ihracatta da bir rekor yılı olmuştur. 2011 yılında tam 37 Afrika ülkesine ihracatta rekor kırılmıştır. Ne mutlu ki Kamerun da ihracat rekoru kırdığımız ülkelerden biridir.

Önümüzdeki 2 yıl içerisinde Afrika ülkeleri ile ticaret hacmimizin 25 milyar dolara ulaşması öngörülmektedir. 2002'de neredeyse yok denecek kadar az olan Afrika'daki yatırımlarımız, bugün 5 milyar doları aşmıştır. Türkiye'nin Afrika kıtasında bugün, 30 ülkede büyükelçiliği bulunmaktadır. Önümüzdeki dönemde bu sayının daha da artırılması planlanmaktadır.''

'Dış ticaretimiz 10 yılda yüzde 900 arttı''

Kamerun'la Türkiye arasındaki dış ticaret rakamlarına da değinen Çağlayan, iki ülke arasındaki dış ticaretin 2001 yılında 15 milyon dolar seviyesinde olduğunu, 10 yıl içinde ise yüzde 900 artarak 150 milyon doları aştığını bildirdi.

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye'nin Kamerun'a ihracatı 2001 yılında 9 milyon dolar iken, 2011 yılında 105 milyon dolara çıktığını, ithalatının ise 2001 yılında 6 milyon dolar düzeyindeyken, yine 2011 yılında 48 milyon dolar seviyesine ulaştığını ifade etti.

Türk iş adamlarıyla birlikte Afrika'ya bir çok ziyaret gerçekleştirdiklerini ve bu ziyaretlerin önümüzdeki dönemde de devam edeceğini belirten Çağlayan, ''Firmalarımız Kamerun'da sadece ticaret yapmak değil; aynı zamanda çeşitli sektörlerde yatırım yapmak konusunda da istekli bir tutum sergilemektedir'' dedi.

''Anlaşma ile yatırımların artmasını amaçlıyoruz''

İki ülke arasındaki ''Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunmasına ve İlişkin Anlaşma''nın, karşılıklı yatırımların artırılmasını amaçladığını vurgulayan Çağlayan, sözlerini şöyle tamamladı:

''Anlaşma, Türk yatırımcılarının Kamerun'daki, Kamerunlu yatırımcıların da Türkiye'deki temel hak ve menfaatlerinin uluslararası hukuk temelinde korunması, kar transferlerinin güvence altına alınması, ev sahibi devletçe yapılması muhtemel kamulaştırma işlemlerinin şartlarının belirlenmesi ve uyuşmazlık halinde uluslararası tahkime başvurulması gibi olmazsa olmaz hükümler içeren temel nitelikte bir anlaşmadır. Anlaşma ile hedeflenen yatırım tipi, sermaye ile birlikte teknoloji, know-how, yönetim becerisi ve yeni pazar imkanlarını da beraberinde getiren doğrudan yabancı sermaye yatırımlarıdır.

Bugün resmi rakamlara göre Kamerun'da faaliyet gösteren bir Türk firması bulunmakta olup, bu anlaşmanın imzalanması ile Türkiye'nin Kamerun'daki yatırımlarının daha da artarak, Kamerun'un kalkınmasına önemli katkılarda bulunacağını öngörmekteyiz.

Diğer taraftan, ülkemizde faaliyet gösteren 5 Kamerunlu firmanın bulunduğunu da söylemek isterim. Anlaşma'nın imzalanması sonucunda artacak karşılıklı yatırımlar sonucunda iki ülke ekonomileri açısından artan üretim, istihdam ve vergi geliri sağlanacak, ticaret hacmimiz de dolaylı olarak artmış olacaktır.''

''Türk yatırımcıları bekliyoruz''

Kamerun Dışişleri Bakanı Pierre Moukoko Mbonjo da anlaşma ile iki ülke arasındaki ilişkilerin daha da ileriye gideceğini söyledi.

Kamerun'u bir ''özgürlükler ülkesi'' olarak tanımlayan Mbonjo, ülkelerinde her alanda önemli özgürlüklerin tanındığını, mevzuatlarının da yatırımcılar için çok uygun olduğunu ifade etti.

Konuk Bakan Mbonjo, Kamerun'un ekonomik göstergelerinin de özellikle son yıllarda ciddi oranda geliştiğini vurgulayarak, Türk yatırımcıları ülkesine davet etti.

Konuşmaların ardından Çağlayan ile Mbonjo, Türkiye ile Kamerun arasındaki ''Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunması Anlaşması''nı imzaladı.

Haber Kaynağı : Haber7.com

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209