Çağlayan'dan Tunus ve Libya'ya ziyaret

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan başkanlığında, Tunus ve Libya’ya 22-24 Ocak 2012 tarihleri arasında bir ticaret ve müteahhitlik ziyareti gerçekleştirilecek.

Çağlayan'dan Tunus ve Libya'ya ziyaret

Heyete, 200’ü aşkın işadamının yanı sıra, pek çok özel sektör çatı kuruluşlarından üst düzey yetkilinin katılması bekleniyor.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, Bakan Çağlayan, 23 Ocak 2012 tarihinde Tunus temasları çerçevesinde Tunus Sanayi ve Ticaret Bakanı Mohamed Lamine Chakhari ile görüşecek, Türkiye-Tunus Ortaklık Anlaşması kapsamındaki Ortaklık Konseyi Kararlarını ve “Tunus-Türkiye Serbest Bölgeler Alanında İşbirliğine İlişkin Mutabakat Zaptı”nı imzalayacak.

Söz konusu ziyaret esnasında Bakan Çağlayan Tunus Başbakanı Hammadi Jebali, Tunus Hükümet Başkanı nezdinde Ekonomik İşlerden Sorumlu Delege Bakan Ridha Saidi, Tunus Bölgesel Kalkınma ve Planlama Bakanı Jameleddine Gharbi, Tunus Turizm Bakanı Elyes Fakhfekh ile görüşecek.

Bakan Çağlayan, 23 Ocak günü düzenlenecek Türkiye-Tunus Yatırım ve Ticaret Forumu’na iştirak edecek, Türk işadamları ve özel sektör çatı kuruluşları temsilcilerinin Tunuslu muhataplarıyla görüşme fırsatı bulacağı Forum’da, Bakan Çağlayan Forumun açılışında konuşacak.

Çağlayan başkanlığındaki heyet 23 Ocak gecesi Libya’ya hareket edecek ve 24 Ocak 2012 tarihinde Trablus ve Bingazi’yi ziyaret edecek. 24 Ocak 2012 tarihinde Türk işadamları Türkiye-Libya Yatırım ve Ticaret Forumu esnasında Libyalı muhatapları ile bir araya gelecek ve toplantıda Bakan Çağlayan işadamlarına seslenecek. Bakan Çağlayan ayrıca Türkiye İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı’nın (TİKA) Libya İçişleri Bakanlığı Emniyet Teşkilatına yapacağı hibe törenine katılacak. Bakan Çağlayan Bingazi’de de düzenlenecek Türkiye-Libya Yatırım ve Ticaret Forumu esnasında Libyalı muhatapları ile bir araya gelerek, bir konuşma yapacak.

-TUNUS EN FAZLA İHRACAT YAPTIĞIMIZ ÜLKELER ARASINDA 31. SIRADA-

Türkiye’nin Tunus’a ihracatı 2010 yılında bir önceki yıla göre yüzde10.3 oranında artarak 713.6 milyon dolar seviyesinde gerçekleşti. Söz konusu ülkenin anılan dönemde toplam ihracatımızdaki payı yüzde 0.63 olurken Tunus en fazla ihracat yaptığımız ülkeler arasında 31. sırada yer aldı. Türkiye İhracatçılar Meclisi verilerine göre; ise Tunus’a ihracatımız 2011 yılında 843.6 milyon dolar olarak gerçekleşti. Bir önceki yılın verileri ile karşılaştırıldığında, 2011 yılında ihracatımız yüzde 46.4 oranında bir artış gösterdi. Tunus’a en çok ihraç ettiğimiz ürünler tekstil elyafı ve mamulleri ile demir ve çelik oldu.

Diğer taraftan, Tunus’tan gerçekleştirdiğimiz ithalat 2010 yılında bir önceki yıla göre yüzde 19 oranında artarak 234 milyon dolardan 280 milyon dolara yükseldi. 2011 yılı 11 aylık verilerine göre, Tunus’tan ithalatımız bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 7 oranında azalarak 264 milyon dolardan 244 milyon dolara yükseldi. Söz konusu dönemde Tunus’tan gerçekleştirdiğimiz ithalatın en büyük bölümünü gübreler ve akaryakıt oluşturdu.

Tunus ile ülkemiz serbest bölgeleri arasındaki ticaret 2010 yılı sonu itibarıyla; 8 milyar 807 milyon dolar, Tunus’tan bölgelere ve 10 milyar 814 milyon doları bölgelerden Tunus’a olmak üzere toplam 19 milyar 621 milyon dolar olarak gerçekleşti.

2011 yılı Ocak-Ekim döneminde, 3 milyar 359 milyon doları Tunus’tan bölgelere, 23 milyar 680 milyon doları bölgelerden Tunus’a olmak üzere toplam 27 milyar 39 milyon doları değerinde ticaret hacmi gerçekleştirildi. 2010 yılının aynı döneminde ise 6 milyar 794 milyon doları Tunus’tan bölgelere, 7 milyar 897 milyon doları bölgelerden Tunus’a olmak üzere toplam 14 milyar 692 milyon doları değerinde bir ticaret hacmi gerçekleştirildi.

Ülkede, müteahhitlik sektörü dışındaki sektörlerde faaliyet gösteren 8 adet Türk firması bulunuyor. Söz konusu firmaların toplam yatırım miktarı ise yaklaşık 7 milyon dolar civarında.

-LİBYA EN FAZLA İHRACAT YAPTIĞIMIZ ÜLKELER ARASINDA 42. SIRADA-

Libya’ya ihracatımız Libya’da yaşanan olaylar nedeniyle 2011 yılı ilk on bir ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 64.1 oranında azalarak 621 milyon dolar seviyesinde gerçekleşti. Söz konusu ülkenin 2011 yılı ilk 11 ayı itibariyle toplam ihracatımızdaki payı yüzde 0.51 olurken, Libya en fazla ihracat yaptığımız ülkeler arasında ise 42. sırada yer aldı. Anılan dönemde Libya en çok ithalat yaptığımız 80. ülke olurken toplam ithalatımızın yüzde 0.06’sı Libya’dan gerçekleştirildi.

Türk müteahhitlik firmalarınca 1972 yılından günümüze kadar olan dönemde Libya’da kümülatif 26.4 milyar dolar değerinde proje üstlenildi.

Bugüne kadar tüm dünyada müteahhitlik firmalarımız tarafından 206 milyar doların üzerinde müteahhitlik projesi üstlenilmiş olup, Libya’da gerçekleştirilen projelerin değeri tüm dünyada gerçekleştirilen proje değerinin yüzde 13’üne tekabül ediyor.

ANKA

Haber Kaynağı : Haber7.com

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209