Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, "Türkiye Toplantıları"nın 26'ncısının konuğu oldu. Çalışma hayatına ilişkin gelişmelerle yapılan çalışmaları ayrıntılarıyla anlatan Bakan Çelik, hem işçi hem de işvereni ilgilendiren kıdem tazminatı konusunda önemli açıklamalar yaptı.
Türkiye'de çalışanların sadece yüzde 10'unun kıdem tazminatından faydalandığını, hükümet olarak kıdem tazminatı reformu üzerinde çalıştıklarını söyleyen Bakan Çelik, "Bir ay çalışan da kıdem tazminatı almalı. İşvereni iflas eden çalışan bu haktan yararlanamıyor. Fon kurulduğunda primler bu fonda değerlendirilecek ve hiçbir çalışan hakkından mahrum kalmayacak. Ayrıca taşeron işçiler için de çalışma yürütüyoruz. Bunların sigortaları yok. Maaşları asgari ücret, çalışma saatleri en az 12 saat. Bu insanlar neden yıllık izin kullanmasın, sigortalı çalışmasın, 8 saat çalışmasın" diye konuştu.
Sağlık sistemindeki kara delikleri ortadan kaldırmaya yönelik çalışmalar kapsamında hazırlanan 'e-reçete' uygulamasının büyük ihtimalle 1 Temmuz'da başlayacağını söyleyen Bakan Çelik, "Reçeteyi yaz, imzala, al reçeteyi eczaneye git dönemi olmayacak. Size yazılan reçete İstanbul'daki bütün eczanelere düşecek. Hangi eczaneye gittiniz ise orada kimlik numaranız ile ilaçlarınızı alabileceksiniz. Artık eczacı-doktor ilişkisi, eczane-sektör ilişkisi ortadan kalkmaya yönelik bir durumla karşı karşıyayız. Her yıl 360 Milyon TL ilaç faturası kesiliyor. Bunlar ortadan kalkacak, her şey elektronik ortama aktarılacak" dedi.
İyileşme olmakla birlikte Türkiye'de iş kazalarında her gün ortalama 3 kişinin iş kazalarında hayatını kaybettiğini ifade eden Bakan Çelik, Risk Yasası ile iş kazalarını önlemeyi hedeflediklerini dile getirdi. İŞKUR'daki personel sayısını 6 bine çıkardıklarını, iş ve meslek danışmanlarının işsiz vatandaşlara iş bulma konusunda destek olacağını dile getiren Bakan Çelik, emeklilikte 25 güne indirilen aylık bağlanma süresinin birkaç yıl içinde 2 güne indirileceğini müjdeledi. Kayıt dışı istihdamın yüzde 37.5 olduğunu, ev işlerinde çalışan kadınların ya da ayda birkaç günlük çalışması olanların yüzde 99'unun kayıt dışı olduğunu ifade eden Çelik, "Hizmetliler istihdam bürosu tarafından kayıt altına alınacak. Kaç gün çalıştıysa primi o kadar gün için yatırılacak" dedi.
Konuşmasında, dünyadaki ekonomik ve siyasi problemlere rağmen Türkiye'nin sorunlarını çözmeye ve enerjisini dışa dönük kullanmaya çalışan bir ülke durumunda olduğunu söyleyen Çelik, "Türkiye herkesin imrendiği bu başarıyı istikrarla yakaladı" dedi. Bakan Faruk Çelik sözlerini şöyle tamamladı: "Bugün yoğun bir mücadele içindeyiz. Tek cümleyle ifade edecek olursak amacımız, sorunları torunlara bırakmayacak bir anlayışla çalışmayı sürdürmektir. Bu anlayışı geçmiş dönemde de görebilmiş olsaydık, inanıyorum ki Türkiye bugün farklı şeyler konuşacaktı."
SİVİL HABER