CARİ AÇIĞI MI, BÜTÇE AÇIĞINI MI TERCİH EDELİM?

ASKON Genel Başkanı Mustafa KOCA yaptığı basın açıklamasında cari açık konusundaki gelinen noktayı değerlendirdi. Açıklama şu şekilde:

CARİ AÇIĞI MI, BÜTÇE AÇIĞINI MI TERCİH EDELİM?

 

Ülkemiz ekonomisinin en kırılgan tarafı olarak kabul edilen Cari açık meselemiz azalma yönünde kendini hissettiriyor.  Ancak bu azalma konusu bizim açımızdan sevindirici kabul edilebilmesi için şartların biraz daha değişmesi gerektiğini ifade ediyoruz.  Biz ne zaman ekonomi büyürken cari açığın düştüğü haberini alırsak işte o zaman bunu sevindirici haber olarak kabul edeceğiz.

Şimdi yapılan açıklama şu şekilde : “Yılın ilk dokuz ayındaki cari işlemler açığı, geçen yılın aynı dönemine göre 21.2 milyar dolar azalarak 39.3 milyar dolara indi. Bu kendi başına kıymetli bir gelişme. Ancak dengeleri etkileyen bir sonucu var. Bu makro rakamlarda başka arıza demektir. Nitekim bütçe açıklarıyla ilgili açıklama da şu şekildedir: “Ocak-Ekim döneminde ise bütçe gelirleri 2011 yılının aynı dönemine göre yüzde 11.2 artarak 271 milyar lira, bütçe giderleri de yüzde 18.1 oranında artarak 289,8 milyar lira oldu.” Anlaşılacağı gibi gider artışı, gelir artışından en az % 7 oranında daha yüksek seyrediyor. Yani bitçe açığı ciddi oranda artıyor.

Maliye bakanının son açıklanan OVP çerçevesinde konuyu normal gibi görmesi ve gösterme çabası anlaşılabilir bir tutumdur. Ancak hepimiz biliyoruz ki, OVP yeniden revize edilen bir çalışmadır. Önceki OVP’ lerde bu hedef yoktu. Yani cari açık konjonktürel olarak düşmüştür. Yapısal tedbirler gereği düşmemiştir. Beklentimiz bunun artık yapısal olarak çözüme kavuşmasıdır.

Hükümet küresel krizin tam olarak atlatılamaması dolayısıyla yumuşa iniş diye adlandırdığı bir ekonomik soğutma politikası uygulamıştır. Bu tercih amacına ulaşmıştır. Ancak artık ekonomiyi harekete geçirme zamanı da gelmiştir. Yeniden ekonomi büyüme trendine sokulmalıdır. Aksi takdirde başka alanlardan başka sorunlar kapımızı çalacaktır.

Asıl ekonomik başarı, müzmin kamu açılarında hep birlikte tehdit unsurlarını minimize etmektir. Bunu en can alıcı yönünün tasarruf oranlarını artırmaktan geçtiği bilinmektedir. Ancak büyüme politikalarının da tam olarak yeniden dizayn edilmesi ihtiyaç halini almıştır.    

ASKON

Anadolu Aslanları İşadamları Derneği

SİVİL HABER

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209