Çin ve Kanada enerji anlaşması imzaladı

Kanada Başbakanı Stephen Harper, resmi bir ziyaret için bulunduğu Pekin'de Çin ile enerji anlaşması başta olmak üzere karşılıklı yatırımları artırmak üzere bir dizi anlaşma imzaladı.

Çin ve Kanada enerji anlaşması imzaladı

Çin'in başkenti Pekin'e dün 40 kişilik güçlü bir delegasyonla gelen Harper'ın ziyareti, ulusal basında Kanada'nın büyük ABD piyasasına bağımlılığını azaltmak olarak değerlendirildi.

Başbakan Harper yaptığı açıklamada, iki ülke arasında çok geniş bir yelpazede imzalanan anlaşmalar neticesinde Çin ile ilişkileri bir sonraki seviyeye taşıyarak stratejik ortaklığı güçlendirmek istediklerini ifade etti.

"Piyasalarımızı çeşitlendirmek birinci önceliğimiz" diyen Harper, Çin ile enerji, doğal kaynaklar, turizm ve eğitim alanında işbirliğini artırmak istediklerini vurguladı.

Bu durum ulusal basında "Kanada Başbakanı ABD dışında diğer ülkelere de petrol ihracatını çeşitlendirmeye çalışıyor" şeklinde yorumlandı. Kanada, petrolünün yüzde 97'sini ABD piyasasına ihraç ediyor.

Çin Başbakanı Vın da, Çin'in Kanada'dan enerji ve kaynak ürünleri ithalatını artırmaya hazır olduğunu belirterek, temiz ve yenilenebilir enerji, enerji tasarrufu, çevre koruma ve nükleer enerjinin barışçıl amaçla kullanımı gibi alanlarda işbirliğini geliştirmeyi arzu ettiklerini ifade etti.

Başbakan Harper bugün Çin Devlet Başkanı Hu Cintao ile görüştükten sonra Çin'in üretim merkezi Guangcou'da işadamları ile biraraya gelecek.

Çin devletine ait şirketler ülkenin büyüyen enerji ihtiyacını rahatlatmak ve enerji ithalatını çeşitlendirmek adına iki yıl içerisinde Kanada enerjilerine 16 milyar dolar yatırım yaptı.

Resmi rakamlara göre 2011 yılında iki ülke arasındaki ticaret hacmi 50 milyar dolar civarında.

Haber Kaynağı : Haber7.com

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209