Fazla ilaçlı ürün tarlada imha edilecek!

Sebze ve meyvede ilaç kalıntısı tartışmaları Tarım Bakanlığı'nı harekete geçirdi. Fazla kimyasal tespit edilen ürünler tarlada anında imha edilecek.

Fazla ilaçlı ürün tarlada imha edilecek!

Hacer Boyacıoğlu'nun haberi

Sebze ve meyvede ilaç kalıntısı tartışmaları, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nı da harekete geçirdi. Bakanlık, tüm denetim elemanları ve tarım danışmanlarına “Ürünleri tarlada, serada denetleyin, fazla kimyasal tespit ederseniz orada imha edin” talimatı verdi.

Bunun yanı sıra pazarlardan, manavlardan da ürün örneği toplanması çalışmaları ivme kazanacak. Denetimler için, Gıda Bakanlığı’nın diğer çalışanları kadar şu anda Türkiye çapında 7 bin 500 civarında olan tarım danışmanlarından da yararlanılacak.

‘İlaç kullanımıyla ilgili herkese ders olsun’

Son dönemde Greenpeace’in raporu ve çeşitli akademisyenlerin meyve ve sebzedeki kimyasal atıklarla ilgili açıklamalarının ardından, tüketicilerin bu konudaki hassasiyeti arttı. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı da konuyu gündemine aldı.

Bakanlıktan kısa bir süre önce tüm illere “Gereğinden fazla ilaç kullanıldığı belirlenen sebze ve meyveyi olduğu yerde imha edin. Buna tarladaki ürün de, seradaki bitki de dahildir. Tespit ettiğiniz noktada gereğini yapın” talimatı gitti. Yetkililer, fazla ilaç kullanımıyla ilgili olarak herkese ‘net bir ders ve mesaj verilmesi’ gerektiğini bu nedenle de böyle bir yola başvurulması kararı alındığını ifade ediyor.

Manavdan da örnek alınmaya hız verilecek

Tarla ve seradaki denetim ve anında yürürlüğe girecek yaptırımların yanı sıra, bakkalda, manavda, pazarda satılan üründen de örnek alma çalışmaları arttırılacak. Bu denetimlerle ilgili olarak, tüm Gıda Bakanlığı yetkililerinin sorumlu olduğu belirtiliyor.

Denetimlerin etkili olabilmesi için, şu anda Türkiye çapında 7 bin 500 olan tarım danışmanlarından da yararlanılacak. Bu danışmanlar, yaklaşık 20 bin köyden sorumlu bulunuyor. Yetkileri de arttırılan tarım danışmanları, bir aksaklık tespit ettiğinde durumu il ve ilçe müdürlüklerine bildirme yetkisine sahip bulunuyor.

Böylece il ve ilçe müdürlüklerinin, fazla ilaç kullanıldığı belirlenen tarladaki veya seradaki ürüne anında müdahale etme olanağı doğacak. Mevzuat çerçevesinde üretim yapan ve kurallar kapsamında ilaçlama yapıldığı belirlenen ürüne ise dokunulmayacak.

Sektör uygulamadan umutlu

Denetimi sıkılaştırmak ivme kazandırır

Türkiye Ziraatçılar Derneği Başkanı İbrahim Yetkin

Denetimleri sıkılaştırmak anlamında bir ivme kazandırır. Tabii bu denetimlerin sağlıklı yapılabilmesi için altyapının da iyi olması gerekir. Ama genel olarak bakıldığında yerinde imha doğru ve üreticinin daha doğru üretim yapması anlamında yönlendirici olacaktır.

Böyle bir denetim olabileceği ve işin ucunda ürünlerini kaybedebileceğini düşünen üretici daha dikkatli olur. Ben ilk kez “yerinde imha” yönünde bir düzenleme duyuyorum. Bu nedenle bu işin pratiğe dönüşmesini önemsiyorum. Ama bu arada üretimde tarımsal ilaç kullanma, trend olarak düşüyor. Bunu da göz ardı etmemek gerekiyor.

Üreticiye olumlu etki yapacaktır

Sera Yatırımcıları ve Üreticileri Birliği Genel Sekreteri Selahattin Özbey

“Ürünün imha edilebileceği” düşüncesi, üreticiye olumlu etki yapacaktır. Tabii ki tek başına denetimler bu sorunu tamamen ortadan kaldırmaz. Ama yine de önemli bir etkendir. Tarım sektörüne olumlu yansıması olabilecek bir uygulama olduğu düşüncesindeyim.

GIDA DENETİMİ 10 YILDA 10 KAT ARTTI

Tarım Bakanlığı’nca yapılan genel gıda denetimleri son 10 yılda yüzde 900’ün üzerinde arttı. Buna göre, Bakanlıkça gerçekleştirilen ve 2002’de 39 bin 646 olan denetim sayısı 2011’de 400 bin 435’e yükseldi.

Bakanlık 2011’de üretim yerlerinde 86 bin 957, satış yerlerinde 187 bin 931, toplu tüketim yerlerinde de 125 bin 547 olmak üzere toplamda 400 bin 453 denetim yaptı. Denetimler sonucu 10 bin 463 adet para cezası verildi ve 329 işletme için suç duyurusu yapıldı.

Radikal

Haber Kaynağı : Haber7.com

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209