Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) Yönetim Kurulu Başkanı Erdem Çenesiz, hazırlık aşamasında olan Çek Yasası ile ilgili olarak ''Borcunu ödeme güçlüğü çekenler ile mal varlığını gizleyen kişilerin birbirinden ayrıştırıldığı bir kanuni uygulamayı iş dünyası ve kamuoyu vicdanı açısından olumlu bulduklarını'' bildirdi.
Çenesiz yaptığı açıklamada, Adalet Bakanlığı tarafından yürütülen ''Çek Yasası'' taslak çalışmalarına ilişkin görüşlerini ifade etti.
Erdem Çenesiz, Çek Yasasında hapis cezasının kaldırılmasına yönelik çalışmaların olumlu olduğunu ancak hassasiyetle üzerinde durulması gereken noktalar bulunduğunu vurguladı.
Erdem Çenesiz, şunları kaydetti:
''Ekonomik krizlerde maddi sıkıntıya giren ve Çek Kanunu'ndaki yaptırım nedeniyle hapis cezasıyla hüküm giyen insanların bu mağduriyetlerinin çözülmesi olumlu bir yaklaşımdır.
Tüm iyi niyetine rağmen çekini ödeme güçlüğü çeken bir iş adamını hapisle cezalandırmak, alacaklıları açısından da bir fayda sağlamaktadır. Ancak iyi niyetli kişilerle, borcunu ödemek yerine varlıklarını gizleyen kişilerin birbirinden ayrıştırıldığı bir kanuni uygulamayı iş dünyası ve kamuoyu vicdanı açısından daha olumlu buluyoruz.''
Geçmiş dönemde, çekini ödeme gücü olduğu halde mal varlığını devrederek alacaklıları mağdur eden kişi ya da kurumların domino etkisi yaratarak birden fazla işletmeyi de mali sıkıntıya soktuğunu hatırlatan Çenesiz, yeni yasaya ilişkin çekincelerini ifade ederken ''Karşılıksız çek keşide edenlere yönelik hapis cezasının kalkmasıyla, ödeme imkanı mevcutken çek alacaklısından mal varlığını gizleyenlere yönelik caydırıcılık ortadan kalkacaktır. Yeni düzenlemeyle, çekini ödemek yerine mal varlıklarını transfer eden kişilere karşı, çekin alacaklıları da korunmalıdır'' değerlendirmesini yaptı.
Çenesiz, yasaya yönelik önerilerini de şöyle sıraladı:
''Karşılıksız çek keşide edenlere getirilecek olan çek yasağı süresi, 5 yıldan daha uzun olmalıdır. Karşılıksız çek keşide edenlerin varlıklarını çek alacaklılarından gizlediği veya üçüncü şahıslara transfer ettiği durumlarda hapis cezasının yürürlükte kalması daha doğrudur.
Çek yapraklarında banka sorumluluk miktarları artırılarak ciddi bir meblağ haline getirilmeli ve bankaların çek verirken daha dikkatli davranmalarına vesile olunmalıdır.''
Erdem Çenesiz, karşılıksız çeklere ilişkin olarak da ''karşılıksız çek sigorta sistemi'' uygulamasının geliştirilmesini önererek, ''Her bir çek yaprağı için bir sigorta bedeli keşideci tarafından ödenmelidir.
Çekin kanuni yoldan tahsil edilemediği durumlarda, üst limiti 100 bin lira ile sınırlı olmak şartıyla çek bedelinin yüzde 75'i bu sigorta kapsamında ödenmelidir, bu önerdiğimiz rakamlar toplam kullanılan çek adedi ve karşılıksız çıkanlarının oranlanmasıyla yeniden hesaplanabilir'' ifadelerini kullandı.
Haber Kaynağı : Haber7.com