Kayseri'ye üç ay önce güçlü projelerle ziyarette bulunan Macar heyeti, Kayseri'deki gördüğü ilgi üzerine Konya'yı da ziyaret etti.
Konya'da ilk Vali Aydın Nezih Doğan'ı ziyaret eden heyet; Konya ve Macaristan hakkında karşılıklı bilgi alışverişinde bulundular. Vali Doğan daha önce Tekirdağ'daki görevinden dolayı Macar heyetini ve Macarları daha önce tanımış olduğundan çok hoş bir ortam oluştu. Vali Doğan'ın, Selçuklu dönemi dünyaya dört ekonomik değer katkıda bulunmuştur. 1. Hayvancılık ve tarımı ayrı ayrı yaparlarken bir araya getirip aile içerisinde aynı yerde bir arada yaparak tarım devrimi gerçekleştirilmiş. 2. Çin ve Hindistan'dan ipek ve baharat Avrupa'ya götürülüyor.Selçuklu İmparatorluğu; eğer benim ülkemi kullanırsanız her 30 km. de kervan yaptıracağım, her hangi bir zarar görürseniz de devlet olarak karşılamayı taahhüt ederim der, bu da ticareti geliştirir .
3.Ayakkabıcılık, dokumacılık vb. işler ayrı ayrı yerlerden imalatı yapılırken 11., 12., 13. yy.'da üretimi bir yere toplayarak kümeleşmenin, bugünkü organize sanayi bölgelerinin ilk temellerini atmıştır. 4. Perakende satışlar bir yere toplanılarak ilk kapalı alış veriş mekanları oluşturularak, günümüzdeki AVM'lerin benzerleri oluşturulmuştur. Günümüzde ise Konya'da ekonominin %30'u perakende ticaretle, %20'si tarımdan oluşmaktadır.Konya, Türkiye'nin en önemli tarım, endüstri ve ticaret bölgelerinden birisidir.dedi.
Hazırlanan hediyeler karşılıklı takdim edildi.
Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Memiş Kütükçü heyeti kabulündenden duyduğu memnuniyeti ifade ederek, böyle bir Macar heyeti ilk defa şehrimizi ziyaret etti, bu ziyaret bir milat olsun dedi.
Kardeş şehir projesi, Üniversiteler ile öğrenci ve öğretim üyesi değişimi, önümüzdeki yılın ilk yarısında Konya'da bir Macar Kültür günleri etkinliği, İşadamlarıyla ortak sektörel toplantı gerçekleştirilmesi konuları ele alındı. Kısa süre içerisinde bu projelerin hayata geçirilmesi konusunda çalışmalara başlayacağız dedi.
Başkonsolos Kiss'de Konya Büyükşehir Belediye'sinin göstermiş olduğu ilgi, yaklaşım ve alakadan duyduğu memnuniyeti ifade ederek. Türkiye'nin son yıllardaki ekonomik, sosyal, siyasal, kültürel, eğitim konularındaki gelişmelerini memnuniyetle takip ettiğini ifade ettikten sonra, bu gelişmenin en önemli dinamosu '' Orta Anadolu'dur''. Bunu üç ay önce ziyaret etmiş olduğum Kayseri'de de gördüm.Macaristan için Orta Anadolu çok önemli. Bundan dolayıdır ki, bizler Macaristan heyeti olarak bugün Konya'dayız.Anadolu'yu çok önemsiyoruz,dedi. Başkonsolsa Mesnevi'nin İngilizce çevrilmiş tercümesini hediye etti. Başkonsolosda günün anısına hazırlanan plaketi takdim etti. Memiş Küçükcü en kısa zamanda Mesneviyi Macarcaya da çevireceklerini söyledi.
MACAR VE KONYA HALKI BİR ADIM DAHA BİRBİRLERİNE YAKLAŞACAKTIR.
Başkan Şahbaz'da Konya ile kardeş şehir olabilecek Macaristan'daki uygun şehir ile birlikte Macar ve Konya halkının bir adım daha birbirlerine yaklaşacağını, Balkanlar bölgesinde de geçmişte bir çok Konya'lının olduğuna şahitlik etmekteyiz, dedi.
Konya Sanayi Odası Ziyaretinde Meclis Başkanı Ahmet Şekerci Macar heyetini karşıladı. Bir çok ülkedeki şehirlere bir kez gittikten sonra bir daha gitme isteğinin olmadığını, fakat Macaristan'a her gidişinde ayrı bir keyif aldığını, sanki kendi insanlarımın yanına geliyormuşcasına dostluk ve sevgi gördüğünü, tabiatını, kültürel artık dış ticaretimizde de bu güzelliklerde ve rakamlarda da görmek istiyoruz diyerek sözlerine başladı.
Macaristan heyetini yakinen Sanayi odalarında ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti ifade etti. Geçmiş yıllarda Konya'da bir çok Macar ustanın da çalıştığını, Konya'ya katkılar sunduğunu, bizlerde o Macar ustalarınısaygıyla yad ediyoruz dedi.
Başkonsolos Kiss'de Macaristan Ticaret ve Sanayi Odasında Türkiye'ye verdiği önem ve kıymetten dolayı geçtiğimiz aylarda Türk Macar Masası kurularak çok değerli işadamımız Rév András bu görevi üstlenmiştir.
Bu birlikteliği daha da yukarılara taşımak gayesiyle Macaristan İstanbul Başkonsolosluğumuzda üç tane Ticaret Ataşemiz işadamlarımıza yardımcı olmak için hazırdırlar.Macaristan'da şimdiye kadar Sanayi ve Ticaret odalarına üyelik zorunluluğu yoktu. 01 Ocak 2012'den itibaren odalara üyelikler zorunlu hale gelmiş olacak. Bu da odalarımızın daha da güçlü ve dinamik olmalarını sağlayacaktır. Macaristan'daki işadamlarımız teknoloji, inovasyon ve bilim konularında çok iyi ve ileriler. Bu konularda ortaklıklar oluşturulabilir. Avrupa Birliği üyesi Macaristan'da yatırım yapıp işçi çalıştırmak çok ucuz. Bu Türk İşadamları açısından çok avantajlı bir durumdur. Konya'lı işadamlarını Macaristan'a yatırım yapmaya davet ediyorum.dedi. Başkonsolos'a Sanayi Odasının Plaketi yakdim edildi, Başkonsolos'da bir plaket takdim etti.
Türk Macar İşadamları Derneği ( TÜMİŞAD) Başkanı Osman Şahbaz, Macaristan'da uluslararası tüm yatırımcılarının ofisi, yatırımı varken, bu cazip imkanların sunulduğu, lojistik açısından Avrupa'nın en cazip ülkesi olan Macaristan'a yatırım yapmanın tam zamanıdır. ded.
Macar heyetini Konya Ticaret Odası ziyaretinde Başkan Vekili B.İsmail Haydaroğlu karşıladı. Konya'da böyle önemli bir delegasyonu ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti ifade etti. Konya yüzölçümü itibariyle Türkiye'nin en büyük şehridir.İşsizlik oranı Türkiye ortalamasının altındadır. Tarım alanı açısından Türkiye'nin 1.sidir. Buğday, şeker pancarı, havuç, kuru fasulye, tavuk yumurtası, kırmızı et ve beyaz et üretiminde 1. sıradadır.Önde gelen sektörler ise; makine üretimi, vinç imalatı, tarım makineleri, ayakkabıcılık,, otomotiv yan sanayii, metal döküm ve gıdadır. Bu konularda Macar işadamları ile işbirliğine hazırız, ayrıca Türkiye'de bir yıldır hayatiyete geçirilen BALO Lojistik Organizasyonundan da bahsetti. Bunu eski '' İpek Yolu'' ticaretinin üzerinde olduğun, Budapeşte'nin de bu projenin içerisinde olduğundan bahsetti.
Başkonsolos Kiss, böyle güzel Anadolu şehrinde olmaktan duyduğu memnuniyeti ifade etti. Konya Macaristan'daki bir çok şehrimize benzerlik göstermektedir. Birbirimize ihtiyacımız var. Bu var olan değerleri ortak bir zeminde yaşayarak da hayata geçirmeliyiz. Macaristan Türkiye'ye göre küçük bir ülke. Avrupa Birliği üyesi oluşumuz, gelecek olan Türk yatırımcılarına bir çok imkanı da beraberinde sunacaktır. Özellikle bahsedilen BALO Lojistik Organizasyonun Budapeşte ayağına biz devlet olarak içerisinde olmak isteriz. Bu proje Türkiye için önemli olduğu kadar Macaristan içinde fevkalade ehemmiyet arz etmektedir. Budapeşte'de de Marmara Bölgesinde oluşturmuş olduğunuz lojistik merkezinin bir benzerini oluşturkak konusunda destek vermeye hazırız. Macar işadamlarımız yeniliğe açıktırlar. Bir inovatif konudan da bahsetmek isterim '' Macaristan'da şeffaf beton oluşturuldu:'' bu yeni bir teknolojidir. Böyle farklı konuları Konya'nın çalışkan işadamları, Macar işadamları ile birlikte ortaklıklar geliştirebilir. Üçüncü ülkelerde de yatırımları birlikte yapabilirler. dedi.
Türk Macar İşadamları Derneği Başkanı, DEİK - DTİK Avrupa Bölge Başkan Yardımcısı Osman Şahbaz'da Konya'lı girişimci, cesur işadamlarını Orta Avrupa'da cazip imkanlar sunulan Macaristan'a yatırım yapmaya ve ortaklıklar kurmaya davet etti.
Mevlana Kalınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Ahmet Akman Macar heyetini ağırladı. Macaristan ile Konya arasında gerçekleştirilebilecek sonup projelerden bahsetti. Başkonsolos'da Konya ile ortak projeleri hayata geçirmek için bugün Konya'dayım dedi.
Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof.Dr.Hakkı Gökbel'i makamında ziyaret eden Macar heyetine, Gökbel; iki ülke arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi için üniversitemizde gerçekleştirilecek panelin önemli bir fırsat olduğunu, Türkiye ile Macaristan arasında eğitim ilişkilerinin de artırılması için atılacak adımların iki ülke arasındakiiyi ilişkileri bir adım daha ileriye götürecektir, üniversite olarak uluslararası işbirliği anlaşmalarına her zaman önem verdiklerini, ortak kültürümüzün olduğu Macaristan üniversiteleri ile her türlü işbirliğine açık olduğunu, bundan da büyük memnuniyet duyacaklarını belirtti.
Başkonsolos'da Macaristan'da 1300'lü yıllardan bu yana köklü, başarılı, dünyada kendisinden eğitim açısından bahsettiren üniversitelerimiz var. Bizde Başkonsolosluk olarak egitim camiasına katkı sağlamak isteriz. Konya ile kardeş şehir konusundaki işbirliğimizin ardından da üniversitelerimizin kardeşlik ilişkilerini oluşturmalıyız dedi.
Rektör Gökbel Macar heyetine ''Ebru sanatının bir örneğinin tablosunu'' hediye etti. Başkonsolos'da plaket takdim etti.
Selçuk Üniversitesinde ise; Türkiye Macaristan ticari, tarihi, kültürel ilişkileri ve geleceğe dönük projeksiyonu konulu panel, Mimar Mühendisler Grubu ( MMG) ve Türk Macar İşadamları ( TÜMİŞAD)'nın katkılarıyla
gerçekleştirildi. Panelde ev sahibiolarak selamlama konuşmalarını Rektör Prof.Dr.Hakkı Gökbel, MMG Konya şube Başkanı Arif Kösen yaptı.
Macaristan'a bugün yatırım yapmanın tam zamanıdır.
Panelin moderatörlüğünü ise, Türk Macar İşadamları Derneği Başkanı Osman Şahbaz, Macaristan'a bugün yatırım yapmanın tam zamanıdır. Macaristan'daki yabancı sermayeli şirketler ihracatta büyük bir paya sahipler. Bu da gösteriyor ki, girişimci ve çalışkan Konyalı işadamlarının bir an evvel Macaristan'da yatırım yapmalılar. Konya otomotiv yan sanayisinde çok iyi. Bir çarpıcı detay ise, Macaristan'da üç ayrı Alman otomobil firması Mercedes, Opel ve Audi'nin Macaristan ihracatının %17'sini gerçekleştiriyor olmalarına dikkat çekti.
Açılış konuşmalarının ardından panele geçildi. Oturum başkanlığını Türk-Macar İş Adamları Derneği Başkanı Osman Şahbaz ilk olarak sözü Macaristan İstanbul Başkonsolosu Gabor Kiss'e verdi.
Macaristan İstanbul Başkonsolosu Gabor Kiss,
TİCARİ İLİŞKİLERİ BUGÜN DAHA DA GELİŞTİRMELİYİZ”
Tarihte ve günümüzdeki Türk- Macar ilişkilerini anlatan Gabor Kiss, “Macarlar ve Türkler birbirlerine çok yakınlar ve benziyorlar. Bunu bugünkü Konya’daki birkaç ziyaretimde de çok iyi gördüm. Bizler ticaret insanıyız. Konya’da Selçuklu’ya başkentlik yapan bir şehir olarak bir zamanlar ticaretin başkenti konumundaydı. Onun için de bugünkü ziyaretlerimde Konya’nın ticaret ve sanayi odalarını ziyaret ettim ve gördüm ki bugün de ticari ilişkileri canlandırmamız gerekiyor.” dedi.
“OSMANLI ESERLERİNİ ÇOK İYİ KORUYORUZ”
Osmanlı’nın Macaristan topraklarında birçok eser bıraktığına dikkat çeken Kiss, “Osmanlı eserlerini topraklarımız üzerinde bugün de hala hakkıyla koruyoruz. Gazi Kasım Paşa Cami, Gül Baba Türbesi, Zigetvar Süleyman Paşa Cami, Osmanlı Hamamları gibi önemli eserler hala bugün ziyaretçilerin ilgisini toplayan en önemli eserlerdir. Bu eserlerin hakkıyla korunmasında ortak etnik köken, tarih, dostluk ve minnettarlık bağlarının önemli bir etkisi var.” dedi.
Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü öğretim Üyesi Prof.Dr.Haşim Karpuz, Macaristan'da Osmanlı döneminden kalma Pecs Mevlevihanesi konusuna değindi.MMG Genel Başkanı Avni Çebi ise, Macaristan'daki Osmanlı eserlerinin günümüze kadar gelişinden dolayı Macar halkına şükran ve teşekkürlerimi sunuyorum dedi.
Edebiyat Fakültesi Tarih Bölüm Başkanı Prof.Dr. Muhittin Tuş ve İİBF Uluslararası İlişkiler Bölüm Öğretim Üyesi Yard. Doç.Dr.Metin Aksoy'un sunumlarından sonra panelistlere plaket takdim edildi.
Panel ardından, Konya Organize Sanayi Bölgesinde üç ayrı fabrika ziyareti gerçekleştirilirdi. Konya'daki bu yoğun ve etkin bir resmi çalışma ziyareti sonrasında gecenin geç saatinde heyet İstanbul'a geri döndü.
Haber-Fofo: Osman Şahbaz
Yayın: Abdullah Gözaydın
SİVİL HABER