2004 yılında Samsun'da 23 işadamı tarafından 19 Mayıs ilçesinde kurulan ve Karadeniz Bölgesi'nin en büyük meyve bahçesi olan Samsun Meyve Çiftliği (Sammey)'nde 2012 yılı hasat dönemi başladı. Sammey Çiftliği'nde bir basın toplantısı düzenleyen Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Kasap, 2012 yılı hasat dönemi ile ilgili bilgi verdi. Kasap,"Türkiye'nin iyi tarım uygulamalarıyla meyve üretimi yapan sayılı tesislerinden biri olan Samsun Meyve Çiftliği'nde, üretilen meyveler üstün kalitesiyle tüketicinin büyük beğenisini kazandı. Yüksek talep dolayısıyla piyasa ihtiyacını karşılamakta zorlanıyoruz. Ana hedeflerimiz kaliteli üretimdir. Olgunlaşma dönemine göre piyasaya verdiğimiz; nektarin, şeftali, armut ve elma gibi ürünlerimiz piyasadaki diğer ürünlere nazaran çok daha kaliteli olduğundan Sammey olarak tüketici güveninden, üretim kalitesinden taviz vermeyerek hak ettiğimiz yeri alacağız." dedi.
Sammey'de üretilen meyvelerin Samsun'daki büyük marketlerde bulunulabileceğine hatta manavların da artık Sammey meyvelerini tercih ettiğini ifade eden Kasap, "Şuan çiftliğimizde elma, armut, nektarin, şeftali ve kiraz meyveleri bulunuyor. Bu meyvelerde kendi aralarında beş çeşide ayrılıyor. Üretilen ürünlerimizde pazarlama sıkıntısı çekmiyoruz. Tek sıkıntımız büyük marketlerin kaliteli sebze ve meyve satmaması. Bunu yaptığımız çalışmalarda da gözlemledik. Tarım ürünleri çok zahmetli yetişen ürünler. Biz bu ürünlerin pazarlamasını marketlerimize yapıyoruz. Marketler ise aradan süre geçince ürünlerin bozuk olduğunu söyleyerek iade ediyorlar. Ancak bu ürünlerin bozuk olması gibi bir durum söz konusu değil. Sıkıntı marketlerin ürünlerimizi muhafaza edememesi. Muhafazası güzel yapılmayan ürünleri, geri iade etmek istiyorlar. İşte pazarlama sıkıntımızda burada başlıyor. Diğer anlamda bizim iç pazarda pazarlama sıkıntımız yok. Hatta piyasaya ürün yetiştiremiyoruz." şeklinde konuştu.
550 dönüm arazi üzerinde kurulu çiftlikte Dikili fidan sayısının 155 bin olduğunu kaydeden Kasap, 2013 yılı içerisinde 13 bin fidan daha dikileceğini söyledi. Bu yıl toplam hasatın bin 200 tondan aşağıya düşmeyeceğini ilerleyen yıllarda ise bu rakamın daha da artacağını anlatan Kasap, "Bu yıl yeni bir budama tekniği geliştirdik. Bu teknik sayesinde önümüzdeki yıllarda ürerim miktarımız daha da artacak. Çiftliğimizde şuan 35 çalışanımız var." diye konuştu.
Sammey'de iyi tarım uygulaması yapıldığını ve üretilen ürünlerin sertifikalı olduğunu ifade eden Kasap şu bilgileri verdi: "Burada üretilen bütün ürünlerimizin hepsi sertifikalı. Sürekli olarak ürünlerimizi analizden geçiriyoruz. İnsan sağlığına zararlı ürün olursa bizim sertifikamız iptal ediliyor. Bu zamana kadar 'iptal' yaşamadık. İtalya tarım anlamda hangi uygulamayı yapıyorsa, bizde onu yapıyoruz. Biz bu çitiliği kurarken ihracat düşüncesi ile kurduk. Ancak, ürettiğimiz ürünlerimiz şuan sadece kendi iç pazarımıza yetiyor. Üretim miktarımız 10 bin tonun üzerine çıktığında ihracat yapmaya başlayacağız. Bu hedefe ulaşmamış için biraz daha zamana ihtiyacımız var. Şuan ihracat yapamama nedenimiz ithalat yapacak firmaların taleplerinin çok olmasından kaynaklanıyor."haberler
SİVİL HABER