Meksika'nın Puerto Vallerta şehrinde gerçekleşen G-20 Zirvesinin birinci oturumdan sonra Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ile Bruno Ferrari ikili bir görüşme yaptı.
Görüşme sonrasında basın mensuplarına açıklama yapan Çağlayan, mevkidaşı Bruno Ferrari'nin Türkiye ile serbest ticaret antlaşmasına hazır oldukları mesajını paylaştı.
Bakan Çağlayan, Bruno Ferrari'nin Türkiye'nin birçok şehrini görmüş ve ekonomik ilişkiler kurmuş bir geçmişi olduğunu dile getirerek, kendisinin seçimlerden sonra ilk önceliklerinin Türkiye ile serbest ticaret antlaşması olacağını söylediğini aktardı.
Avrupa ortak pazar antlaşması gereğince Meksika ile olan ticarette tek taraflı vergi yükünü çeken Türkiye tarafının yapılacak antlaşma ile yüzde 30'a varan bir vergi sorumluluğundan kurtulacağını söyleyen Çağlayan, serbest ticaret için müzakerelerin hiç vakit kaybetmeden başlatılacağını belirtti.
Bakan Çağlayan, ''Bruno, anlaşma isteklerini üstüne basa basa söyledi'' derken, önemli olanın bir an önce müzakerelere başlamak olduğunu ve bu ticaret antlaşması ile birlikte Meksika ile olan ihracat açığının da kapanacağını kaydetti.
Bakan Çağlayan, zirvenin iki oturumda da yaptığı konuşmalarda, serbest ticareti sonuna kadar desteklediklerini, serbest ticaretin ülkelerin ulusal gelirini ve refahını artırdığı tezlerini ortaya koyduklarını, korumacı ticaret anlayışına son verilmesi gerektiği üzerinde durduklarını söyledi. Çağlayan ayrıca, ithalattan korkmamak gerektiğine, genel ekonomik denge açısından ithalat ihracat farkının o kadar da önemli olmadığına, ihracat yapmak için ithalat yapmanın gereğine vurgu yaptı.
İkili görüşmeler
Zafer Çağlayan, oturumlar arasında diğer ülke temsilcileri ve iş adamları ile ikili görüşmeler de gerçekleştirdi.
Çağlayan zirvenin birinci gününde Güney Kore, Hindistan ve Meksika temsilcileri ile bir araya geldi.
Görüşmelerde Meksika Ekonomi Bakanı Bruno Ferrari Türkiye ile serbest ticaret antlaşmasına ilişkin görüşlerinin yanı sıra karşılıklı tur organizasyonlarının birlikte yapılması ve turizm faaliyetlerinin geliştirilmesi teklifini de ilettiği öğrenildi.
Çağlayan, Hindistan Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Anand Sharma ile yaptığı görüşmede de dış ticaret ve enerji konusunda fikir alışverişi yapıldı. Ayrıca, kimya, ilaç, altyapı ve bilişim alanlarında işbirliğinin geliştirilmesine yönelik adımlar konuşuldu.
Güney Kore ile yapılan görüşmelerde ise T129 Atak Helikopteri ile ilgili işbirliği konusu tekrar ele alınırken iki ülkenin serbest ticaret antlaşması konusunda haziran ayında görüşmelere başlayacağı konusunun altı çizildi.
Bakan Çağlayan'ın gün içinde gerçekleştirdiği bir diğer teması da Lübnan asıllı Meksikalı Carlos Slim ile yaptığı iki saate yakın süren görüşme oldu.
Lübnan'dan Güney Amerika'ya göç etmiş bir aile geçmişine sahip olan Carlos Slim'in Bakan Çağlayan ile yaptığı görüşme de Türkiye ile ilgili Çağlayan'ın söylediği yeni bilgileri tek tek not aldığı ve uzun zamandır Doğu Avrupa için üzerinde çalıştığı telekomünikasyon projesine Türkiye'yi de dahil etmeyi düşündüğü öğrenildi.
Bu bağlamda FATİH projesine de çok uzak olmayan Carlos Slim'in Bakan Çağlayan'ın Türkiye'deki 66 milyon GSM kullanıcısı başta olmak bu alanda bahsettiği potansiyel rakamlardan etkilendiği, ayrıca Türkiye'de telekomünikasyon ve uzaktan eğitim dışındaki yatırım olanakları ile de ilgilendiği bilgisi Bakan Çağlayan tarafından basın mensuplarına aktarıldı. Carlos Slim'in sahip olduğu telekomünikasyon şirketleri 18 ayrı ülkede faaliyet gösteriyor.
Son olarak Meksika'nın sinema devi Cinepolis şirketi Üst Yöneticisi (CEO) Enrique Ramirez ile de bir görüşme yapan Bakan Çağlayan Cinepolis'e Türk dizilerinin başarısından bahsetti ve Meksika'da Türk dizilerinin yayınlanmasının karlı bir iş olabileceğini aktardı. Aynı zamanda Amerika başta olmak üzere dünyanın birçok ülkesinde faaliyet gösteren Cinepolis'in, ikili görüşme sonucu, Bakan Çağlayan'ın tavsiyesi üzerine Meksika'da yakın zaman içerisinde bir Türk film festivali yapma kararı aldığı öğrenildi.
Haber Kaynağı : Haber7.com