Binlerce memur gelir vergisi adı altında 86 lira zam alacak 104 lira vergi verecek. Yıllık geliri 10 bin liranın üzerindeki yüz binlerce memurun cebinden, vergi artışıyla aldığının çok daha fazlası çıkacak.
Yüzde 4+4 zam oranı sonrası yıllık geliri 10 bin liranın üzerine çıkan onbinlerce memurun gelir vergisi oranı yüzde 15 ten 20'ye çıktı. Yani devlet 4 puanlık zammı 5 puanlık vergi artışıyla fazlasıyla geri aldı.Hükümetin memura verdiği zam, maaşlarda görünenden daha az bir artışa, hatta azalmaya neden oldu.
Bu durumda en fazla zarar göreceklerin başında ise sözleşmeli personeller geliyor.Maaşı yaklaşık 2bin 150 lira olan bir sözleşmeli personelin ödediği gelir vergisi, mayıs ayında 104 lira 312 liradan 416 liraya çıktı.Yüzde 4'lük zamla birlikte maaşı 86 lira artan sözleşmeli personel, 104 lira daha fazka vergi ödeyecek. Böylelikle, maaş zammıyla beraber sözleşmeli personelin cebinden net olarak 18 lira çıkacak.
Kaşıkla verdi, kepçeyle aldı
Memura verilen yüzde 4+4’lük zammın ardından, yıllık geliri 10bin liranın üzerine çıkan yüz binlerce memur, gelir vergisi oyunuyla karşı karşıya kaldı.Buna göre, gelir vergisinde yüzde 15’ten yüzde 20 lik dilime giren memurlar daha fazla gelir vergisi ödeyecekler. Yapılan zamla birlikte 89 lira zam alan bir öğretmenin cebinden çıkan vergi 75,4 lira artacak ve öğretmenin maaşına yasıyacak yan net zam sadece 14,5 lira olacak.
Aynı şekilde maaşı 115 lira zamlanan mühendis, 69 lira daha fazla gelir vergisi ödeyecek ve sadece 46 lira zam almış olacak.
Kamu-Sen’in açıklamasına göre, Maliye Bakanlığı’nın 2012 yılı için geçerli olan gelir vergisi dilimlerini belirlerken enflasyon ve yeniden değerleme oranlarını dikkate almadığı belirtildi. Düşük maaşlı memurların ödeyeceği gelir vergisi oranlarının haziranda yüzde 15’ten yüzde 20’ye çıktığı vurgulanırken, Haziran ayı itibariyle 6 aylık brüt ücretlerinin toplamı 10 bin liradan fazla olan yaklaşık 1 milyon 900 bin memurun, bir üst vergi diliminden vergilendirildiği ve daha fazla vergi ödemek zoruda kaldığı ortaya çıktı.
Açıklamada, “Haziran ayında yüzde 4 zam alan memurlar da gelir vergilerine gelen yüzde 5’lik artış dolayısıyla maaş artışından faydalanamamış oldu.Hükümet bir eliyle verdiğini öbür eliyle geri aldı” dendi.
MALİYE BAKANLIĞI'NIN AÇIKLAMASI
Maliye Bakanlığı, artan oranlı vergi uygulamasının, sadece kamu görevlileri için değil, tüm çalışanlar ile gelir vergisine tabi olan tüm mükellefler için geçerli olduğu ve kamu görevlileri aleyhine herhangi bir durumun söz konusu olmadığını bildirdi.
Maliye Bakanlığı, çeşitli sendikalar tarafından dile getirilmeye devam eden iddialara yönelik bir açıklama yaptı.
Açıklamada, sendikaların ''15 Haziran itibari ile maaşları yüzde 4 oranında artan memurların büyük çoğunluğu, maaş bordrolarına baktıklarında kötü bir sürprizle karşılaştı. Yıllık toplam geliri 10 bin liranın üzerine çıkan memurlardan kesilen gelir vergisi oranı da yüzde 15'en yüzde 20'ye çıktı'' yönündeki bazı değerlendirmelerinin incelendiği ve söz konusu değerlendirmelerin eksik, hatalı ve yanlış bilgiye dayalı olduğu kaydedildi.
''Çalışanların Tamamının Gelirleri, Gelir Vergisine Tabi''
Açıklamada, 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu'na göre gelirin, bir gerçek kişinin bir takvim yılı içinde elde ettiği kazanç ve iratlarının safi tutarı olduğu ve memurlar da dahil olmak üzere, kamu ve özel sektör ayrımı yapılmaksızın çalışanların tamamının gelirlerinin gelir vergisine tabi olduğu belirtildi.
Gelir Vergisi Kanunu uyarınca ücret gelirlerinin vergilendirilmesinde artan oranlı vergi tarifesinin uygulandığı ifade edilen açıklamada, 2012 yılı gelirlerinin vergilendirilmesinde esas alınan tarifelerin, 280 seri No'lu Gelir Vergisi Genel Tebliği ile yeniden belirlendiği kaydedildi.
"Ücret Gelirlerinin Vergilendirilmesi"
Açıklamada, ücret gelirlerinin vergilendirilmesinde, 10 bin liraya kadar yüzde 15, 25 bin liranın 10 bin lirası için bin 500 lira, fazlası için yüzde 20, 88 bin liranın 25 bin lirası için 4 bin 500 lira, fazlası için yüzde 27, 88 bin liradan fazlasının 88 bin lirası için 21 bin 510 lira, fazlası için yüzde 35 olduğu belirtildi.
Bu kapsamda, kamuda istihdam edilen memur, sözleşmeli personel, işçi ve geçici personelin gelirleri toplamına vergi dilimine karşılık gelen oran uygulanmak suretiyle gelir vergisi kesildiği ifade edilen açıklamada, yıl içinde vergiye tabi gelirleri toplamı 10 bin lirayı aşmayan ücretlilerin gelirlerinin yüzde 15 oranında vergilendirilirken, bu tutarı aşanların gelirlerinin ise vergi dilimine bağlı olarak bir üst orandan vergilendirildiği kaydedildi.
Açıklamada, her bir çalışanın vergiye tabi gelirleri farklı olduğundan, yıllık gelirleri toplamı 10 bin lirayı aşanların vergiye tabi gelirlerine bağlı olarak değişik aylarda bir üst vergi dilimine girdiği belirtildi ve şöyle devam edildi:
''Örneğin kamuda istihdam edilen bir müsteşar yılın üçüncü ayında, birinci derecedeki bir mühendis on birinci ayda, beşinci derecedeki ek ders ücretinden hiç yararlanmayan bir öğretmen on ikinci ayda, 60 saat ek ders ücretinden yararlanan bir öğretmen ise yedinci ayda bir üst gelir vergisi dilimine girerken kamuda yeni göreve başlayan bir memur ise üst gelir vergisi dilimine girmemektedir.
Cari yıl içinde bir üst gelir vergi dilimine girenlerin maaşlarında yeni yılın başında verilen zam oranının üzerinde bir artış meydana gelirken, bir üst gelir vergisi dilimine girmeyenlerin maaşlarında ise verilen zam oranı kadar artış meydana gelmektedir. Gerek bir üst gelir vergisi dilimi kapsamına giren personelin, gerekse bir üst gelir vergisi dilimi kapsamına girmeyen personelin cari yıl Aralık ayı net maaşları, aynı şartlar dahilinde bir önceki yıl Aralık ayı net maaşlarına oranlandığında söz konusu personelin maaşlarının yıl içinde yapılan artış kadar arttığı görülecektir.
Aynı şekilde 666 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameyle yapılan ilave ek ödeme ve düzenlemelerden kaynaklı artışlar hariç, kamu görevlilerinin Aralık 2012 tarihinde alacağı net maaş Aralık 2011 tarihinde aldığı net maaşa oranlandığında, Ocak ve Temmuz aylarında verilen (yüzde 2.68, yüzde 4 ve yüzde 4) zammın kümülatifi olan yüzde 11 civarında arttığı görülecektir. Dolayısıyla kamu görevlilerine yapılan artışlarda önemli olan, yılsonu itibarıyla alınan maaşın, bir önceki yılın sonunda alınan maaşa göre ne kadar arttığıdır.''
Açıklamada, artan oranlı vergi uygulamasının sadece kamu görevlileri için değil, tüm çalışanlar ile gelir vergisine tabi olan tüm mükellefler için geçerli olduğu ve kamu görevlileri aleyhine herhangi bir durumun söz konusu olmadığının altı çizildi.
Kaynak: sözcü
SİVİL HABER