Hülya Güler'in haberi
Ergün, Milli Eğitim Bakanlığı ile protokol imzalayacaklarını belirterek, öğrenci başına yılda 1700-2 bin TL verilebileceğini kaydetti.
BİLİM, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Organize Sanayi Bölgeleri (OSB) içinde özel sektör tarafından kurulan meslek liselerine yönelik yeni bir teşvik paketi hazırladıklarını açıkladı.
Meslek liselerine yönelik paketin, hükümetin kısa süre içinde tamamlanması beklenen yeni teşvik programının bir parçası olacağını belirten Ergün, “Hükümet olarak OSB’lerin içerisinde kurulacak meslek liselerine özel teşvikler uygulayacağız. Yeni teşvik sistemi içerisinde, özel sektörün meslek lisesi kurabilmesine imkan getiren düzenlemeler olacak.
Milli Eğitim Bakanlığımız da, OSB içerisindeki özel kurulmuş meslek liselerine öğrenci başına nakdi bazı destekler verecek. Bu konuda bizim de çabalarımızla özel sektörden öğrenci başına 2 bin TL nakdi teşvik talebi dikkate alındı. Henüz son düzenlemeler yapılmadı ama teşvik paketi kapsamında her yıl öğrenci başına 1700-2 bin TL arasında bir nakdi destek verilmesi söz konusu olabilir” dedi.
Sanayiciyle doğrudan temas
Sanayi Bakanlığı’nın önümüzdeki günlerde Milli Eğitim Bakanlığı ile, OSB’lerde nitelikli eleman ihtiyacını karşılamaya yönelik mesleki eğitim kurumlarının oluşturulmasını öngören bir protokol imzalayacağını belirten Ergün, şöyle konuştu:
“Yürüttüğümüz çalışmalarla, sanayicimizle mesleki eğitim arasında doğrudan doğruya bir temas kurmuş olacağız. Amacımız meslek liselerini, tüm öğrenciler için nitelikli cazip liseler haline getirmek.
Özetle bakanlık olarak iş dünyasının istek ve beklentilerine de uygun bir mesleki eğitim geliştirme çabası içerisindeyiz. OSB’lerin içine özel sektör tarafından kurulacak okulların öğretmen maaşına kadar tüm işletme giderlerinin özel sektör tarafından karşılandığı bir model üzerinde çalışılıyor.”
5 yılda okul sayısı arttı
Mevcut durumda meslek liselerine öğrencilerin eğitimi için kamu tarafından bir maliyet ödendiğini belirten Ergün, şunları anlattı: “O maliyet, özel sektör meslek lisesi yaptığı zaman da, teknik lise, endüstri meslek lisesi gibi meslek liseleri yaptığı zaman da teşvik edilerek karşılanacak.
Bakanlık olarak daha önce de OSB’lerin içinde meslek okullarının kurulmasıyla ilgili Milli Eğitim Bakanlığımızla bir çalışma gerçekleştirdik.
Son 5 yıl içerisinde bazı OSB’lerimizde meslek okulları kuruldu. Şimdi bu okulların sayısını artıracağız. Böylece daha çok meslek okulu, OSB’ler içerisinde kurulmuş olacak. Sanayicinin ara eleman ihtiyacını karşılayacak bölümler, daha çok bu meslek okullarında olacak.”
33 OSB’de 41 eğitim kurumu var
TÜRKİYE’de şu anda 33 OSB’de toplam 41 mesleki eğitim kurumu bulunuyor. Bu kurumların dağılımı şöyle:
8 meslek yüksekokulu.
17 meslek lisesi.
1 ikili mesleki eğitim merkezi.
15 mesleki eğitim merkezi.
Meslek lisesi yüzde 65 genel liseler 35 olmalı
KENDİSİNİN de teknik meslek lisesi mezunu olduğunu hatırlatan Nihat Ergün, şunları söyledi: “Genel liseler yüzde 60’lara ulaştı. Hâlbuki bizim gibi bir ülkede, meslek lisesi eğitimi yüzde 65, genel lise eğitimi ise yüzde 35 düzeyinde olmalı.
Hedefimiz, mesleki eğitimi canlandırmak. Sanayinin ihtiyacı ile mevcut meslek okullarının hem bölüm olarak hem de bulunduğu bölge olarak kesişmediğini, yani arz ile talebin uyuşmadığını görüyoruz. Bu durum, ülkemizin sanayisi ve verimliliği açısından önemli bir sorun.
Organize sanayi bölgelerinde açılacak meslek okulları, çözüm olacak. Bu konuda arz ile talebin uyuşması işsizlik sorununun çözümüne de bir katkı sağlayacak.”
Yeni sistemde OSB’lere daha çok teşvik var
YENİ teşvik sisteminde OSB’lerde yatırım yapanların bir alt kademe bölge teşviklerinden de yararlanma imkanı bulacaklarını vurgulayan Nihat Ergün, şunları anlattı: “Yani OSB’lerde yatırım yapanlar teşviklerden daha çok yararlanacak.
Organize sanayi bölgelerinde zaten başlatmış olduğumuz bir uygulamayla arsa spekülasyonlarının büyük çapta önüne geçtik. Bugüne kadar yatırım yapılmadan bekletilen 300’e yakın arsa, tahsis edilmiş kişilerden geri alındı.
Çünkü bazı kimselerin zamanında yatırım yapmadıklarını, yatırım yapmaktan ziyade spekülatif amaçla bu parselleri beklettiklerini gördük.
Şimdi bu geri alınan arsalar, yatırımcılara bedelsiz olarak tahsis edilmeye başlandı. Yeni teşvik paketinin, bunu daha da hızlandıracağını düşünüyorum. Böylece Organize Sanayi Bölgelerindeki doluluk oranları çok daha iyi bir noktaya gelmiş olacak.”
Haber Kaynağı : Haber7.com