SİP'te anonim ortaklıklara düzenleme

Serbest İşlem Platformunda (SİP) hisseleri işlem görmesine karar verilen halka açık anonim ortaklıkların SPK'ya, İMKB'ye ve Merkezi Kayıt Kuruluşuna başvurması zorunlu olacak.

SİP'te anonim ortaklıklara düzenleme

SPK tarafından, payları Serbest İşlem Platformunda (SİP) işlem görmesine karar verilen halka açık anonim ortaklıkların sermaye piyasası mevzuatına ilişkin yükümlülüklerine ve muafiyetlerine ilişkin esaslar düzenlendi.

Konuya ilişkin SPK tebliği, Resmi Gazetenin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Buna göre, SİP'te işlem görmesine Kurul tarafından karar verilen halka açık anonim ortaklıkların; paylarının tamamının Kurul kaydında bulunması, esas sözleşmelerinde, işlem görecek paylarının devir veya tedavülünü kısıtlayıcı ve pay sahibinin haklarını kullanmasına engel teşkil edici hüküm bulunmaması, MKK'da ihraççı üye kaydı yaptırması ve payların ihraççı hesaplarında kaydeden oluşturulması, nitelikli elektronik sertifikalara sahip olması, söz konusu işlemlerin tamamlanabilmesini teminen payları SİP'te işlem görmesine karar verilen halka açık anonim ortaklıkların Kurula, İMKB'ye ve MKK'ya başvurması zorunlu olacak.

Bu işlemleri tamamlanan halka açık anonim ortaklıklar, SİP'te işlem görmeye ilişkin Duyuru Formu'na onay verilmesi amacıyla Kurula başvuracaklar.

Esas sözleşmenin son hali ile MKK nezdinde üyelik işlemlerinin tamamlandığına ilişkin bilgiler, Kurul tarafından onaylanmış Duyuru Formu ile birlikte Kurul onayını takip eden 10 iş günü içinde Kamuyu Aydınlatma Platformunda (KAP) ilan edilecek.

Halka açık olmayan ortaklıkların mevcut payları ile yapacakları sermaye artırımlarında, ortakların yeni pay alma haklarını kısmen veya tamamen kısıtlayarak ihraç edecekleri paylar SİP'te işlem göremeyecek.

Payları SİP'te işlem görecek halka açık anonim ortaklıklar, kamuyu aydınlatma yükümlülüklerinin yapılmasını aksatmayacak sayıda, geçerli elektronik sertifika bulundurmakla yükümlü olacaklar.

Söz konusu halka açık anonim ortaklıkların finansal raporları ile bunların hazırlanması ve ilgililere sunulmasında Sermaye Piyasasında Finansal Raporlamaya İlişkin Esaslar Tebliği hükümleri uygulanacak. Bu ortaklıklar üç ve dokuz aylık finansal tablo ile ara dönemler için faaliyet raporu düzenleme yükümlülüklerinden muaf olacak.

Finansal raporların KAP'a gönderim süreleri için Sermaye Piyasasında Finansal Raporlamaya İlişkin Esaslar Tebliğinde belirtilen sürelere beş hafta ilave edilecek. Payları SİP'te işlem gören halka açık anonim ortaklıklar tarafından hazırlanacak finansal tabloların bağımsız denetiminde Kurulun bağımsız denetimle ilgili düzenlemelerine uyulacak. Ancak söz konusu ortaklıklar, altı aylık ara dönem finansal tablolarının sınırlı bağımsız denetime (inceleme) tabi tutulması yükümlülüğünden muaf olacak.

Payları SİP'te işlem gören halka açık anonim ortaklıklar özel durum açıklamalarını, Özel Durumların Kamuya Açıklanmasına İlişkin Esaslar Tebliği hükümleri çerçevesinde yapacaklar ve KAP'ta duyuracaklar.

Bu ortaklıkların, pay sahipleri ile ilişkiler birimi oluşturulması, ortaklığın sermaye piyasası mevzuatından kaynaklanan yükümlülüklerinin yerine getirilmesinde ve kurumsal yönetim uygulamalarında koordinasyonu sağlayan bir personelin görevlendirilmesi yükümlülükleri bulunmayacak.

Söz konusu ortaklıklar, Kurumsal Yönetim İlkelerinin Belirlenmesine ve Uygulanmasına İlişkin Tebliğ hükümlerinden muaf olacaklar. Payları SİP'te işlem gören halka açık anonim ortaklıklardan, payların nominal değeri ile aracı kuruluş tarafından işlemin onaylandığı tarihte Borsa ikinci seans kapanış fiyatı arasındaki fark üzerinden hesaplanan Kurul kayıt ücreti alınmayacak..

Duyuru Formu

Kapsamı Kurul tarafından belirlenecek Duyuru Formunda yer alan bilgilerin gerçeği dürüst bir şekilde yansıtmasından payları SİP'te işlem görecek ortaklıklar ile ortaklığın yönetim kurulu üyeleri sorumlu olacak. Duyuru Formu KAP'ta ve ortaklık merkezinin bulunduğu yerde yayımlanan en yüksek tirajlı iki gazeteden birinde yayımlanacak. Ortaklıklar mahalli gazetede ilan yükümlülüklerini ülke çapında dağıtılan gazetelerde ilan etmekle de yerine getirebilecek. Söz konusu gazetenin ilgili sayfalarının birer nüshası ilanı izleyen 6 iş günü içinde Kurula gönderilecek.

SİP'te işlem görecek halka açık anonim ortaklıkların işlem görmeye başlama tarihinden önceki Kurul düzenlemelerine uygun olarak hazırlanmış ve kamuya açıklanmış son 2 yıla ait yıllık finansal tabloları ile bunlara ait bağımsız denetim raporları Duyuru Formu ile birlikte ilan edilecek. Hesap döneminin bitimini izleyen 9 aydan sonraki bir dönemde SİP'te işlem görmeye başlanması durumunda ise bağımsız denetimden geçmemiş son 6 aylık ara dönem finansal tabloların da ilan edilmesi gerekecek.

İhraççıların Muafiyet Şartlarına ve Kurul Kaydından Çıkarılmalarına İlişkin Esaslar Tebliğinde yer alan bağımsız denetim muafiyeti kapsamında bağımsız denetim muafiyeti bulunan ortaklıkların, son yıllık finansal tabloların bağımsız denetimden geçirilmesi suretiyle bu finansal tablolarına; hesap döneminin bitimini izleyen 9 aydan sonraki bir dönemde SİP'te işlem görmeye başlaması durumunda ise son yıllık finansal tabloların bağımsız denetimden geçirilmesi suretiyle bu finansal tablolarına ve bağımsız denetimden geçmemiş son 6 aylık ara dönem finansal tablolara Duyuru Formunda yer verilmesi gerekiyor. Bu süreler özel hesap dönemine sahip ortaklıklar tarafından kendi hesap dönemlerine göre uyarlanacak.

Payları SİP'te işlem gören ortaklıkların sermaye piyasası mevzuatından kaynaklanan ve bu Tebliğde yer almayan yükümlülük ve muafiyetleri için, payları GİP;te işlem gören ortaklıklar için geçerli olan hükümler kıyasen uygulanır.

SİP'te hesap döneminin bitimini izleyen 6 ay içerisinde işlem görmeye başlayan halka açık anonim ortaklıkların ilk altı aylık ara dönem finansal tablolarının özel bağımsız denetimden geçirilmesi zorunlu olacak.

Tebliğe göre ilk defa finansal tablo düzenlenmesi durumunda, KAP'a bildirim sürelerine ayrıca üç hafta daha ilave edilecek.

Haber Kaynağı : Haber7.com

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209