Temelden daire alanlar aman dikkat!

Temel atılmadan maket üzerinden uygun fiyatla ev sahibi olmak için peşinatını ödeyip evini teslim alacağı günü bekleyen vatandaş aldığı haberle şok olurken, uzmanlar da uyarıyor;

Temelden daire alanlar aman dikkat!

Kenan Biter'in haberi

Bol arazi ve yüksek imar avantajlarının iyi kullanılmasından ötürü markalı konut yatırımlarının cazibe merkezi haline dönüşen Esenyurt'ta işler yolunda gitmiyor gibi görünüyor.  Bölgede yaşanan imar krizinden dolayı markalı konut projelerinden bir kaçı projelerinde blok iptalleri yapmak zorunda kaldı. Söz konusu bloklardan daire alan vatandaşlar, evlerini teslim almalarına aylar kala aldıkları haber ile şok oldu.

Maket üzerinden konut almak ne kadar cazip görünse de bir takım sıkıntıları da doğurabiliyor.

İnşaat firmaları temel atmadan projenin bittiğinde nasıl olacağı, daire sayıları, hangi dairenin hangi cepheye baktığı ve ne gibi özelliklere sahip olduğunu gösteren maketler oluşturarak vatandaşlara uygun fiyatlar ile konut satın alma fırsatı sunuyor.

Bu yöntem de bitmiş projelerdeki fiyatlarla temelden satılan projeler arasında fiyat kıyaslaması yapan vatandaşı cezbediyor. Son yıllarda inşaatçıların sıklıkla uygulamaya başladığı bu sistem sadece vatandaşı değil müteahhiti de karlı çıkartıyor.

Araziyi bulup üstüne proje geliştiren müteahhitler sağlam bir reklam kampanyası ile kazma dahi vurmadan projenin yüzde 50’si ile yüzde 80’ini satıp cebinden tek kuruş para çıkarmadan inşaata başlıyor.

Yalnız hesaba katılmayan bir takım şeylerden ötürü sistem her zaman dört dörtlük işlemez iken, daha temel atılmadan maket üzerinden gördüğü evine kavuşacağı günü bekleyen vatandaş da hayal kırıklığına uğrayabiliyor.

BLOK İPTAL EDİLDİ, VATANDAŞIN EV HAYALİ SUYA DÜŞTÜ

Bahsedilen durumun bir örneği şu sıralar Esenyurt’ta yaşanıyor. Son yıllarda hem inşaatçılar hem de konut alacak vatandaşlar için cazibe merkezi haline dönüşen ilçede yaşanan imar krizinden dolayı Türkiye’nin inşaat alanında önde gelen birkaç firması projelerinde blok iptalleri yapmak zorunda kaldı. Bloklar iptal edilince projeden belli bir ücret ödeyip daire alan vatandaşta evine taşınacağı günün hesabını yaparken aldığı ‘iptal’ cevabıyla şok oldu.

Firmalar ilçede yaşanan sıkıntı üzerine vatandaşlara para iadesi veya farklı bloklardan daire verme önerileri getirirken, vatandaşlarda yaşanan zaman kaybına isyan ederek, kandırıldıklarını ve paralarının kullanıldığını söylüyor.

YENİ PROJELERDE EMSALLER DÜŞÜRÜLECEK

Bölgede yaşanan bu sıkıntılar üzerine İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile Esenyurt Belediyesi’nin toplantı yaptığı ve toplantıdan da satılan projelerde emsallerin korunacağı, yeni projelerde ve arsalarda ise emsallerin düşürüleceği yönünde karar alındığı iddia ediliyor.

Yapılan yatırımların tamamlanması ile birlikte Kentsel dönüşümün simgesi haline dönüşecek ilçede Türkiye’nin inşaat alanında yer alan öncü firmaları iş yapıyor. 2012 yılında tamamlanması beklenen konut sayısı ise 15 binin üzerinde bulunuyor. Bölgede yaşanan dönüşüm ile birlikte kira fiyatları da tavan yapmış durumda. Konut fiyatları ise İstanbul’un diğer semtlerine göre çok daha uygun. İlçe, kira getirisinde Ataşehir, Çankaya ve Konak gibi gözde ilçeleri geride bırakıyor.

MAKETTEN EV ALIRKEN BUNLARA DİKKAT!

Uzmanlar ise temel atılmadan oluşturulan maketler üzerinden konut alımı yapacak vatandaşları uyararak, ev alırken nelere dikkat edilmesi gerektiğini şöyle sıralıyor;

- Maket üzerinden ev alırken inşaatı yapan firmanın geçmişini ve referanslarını iyi araştırın, şirketin geçmişte yaptığı işlerin kalitesini, zamanında teslim edilip edilmediğini öğrenin.

-Söz konusu arsanın ya da inşaatın tapu kayıtlarını inceleyip, kayıtlarda konut alanı olup olmadığını tespit edin

-Belediyenin imar planında konut alanı olup olmadığını tespit edin

-İnşaatı yapan şirketin ya da kooperatifin sözleşmesini görün

-Projenin statik ve teknik şartnamesi inceleyin

-Maket üzerinde de olsa evin ekspertizini yaptırın.

-Konutun kaç metrekare olduğu, oda, salon ve benzeri bölümlerinin kaç adet olduğu; dairede kullanılacak malzemelerin çeşidi ve kalitesi, ortak alanların ve bu alanlardaki tesislerin neler olacağı, hangi ortak alanların kimler tarafından ne şekilde kullanılacağı da sözleşmede açıkça belirtilmeli

- Firma tarafından verilen garantiler ve süreler iyi irdelenmeli.

- Sözleşmede söz konusu inşaata ve arsaya ilişkin ada pafta ve parsel numaraları, imar planıyla ilgili bilgiler, binanın kat sayısı, bağımsız bölüm sayısı, alınacak olan dairenin hangi daire ya da kaç numaralı daire olduğu gibi bilgiler mutlaka bulunmalı.

- Dairenin peşin satış bedeli, taksitli satış bedeli, taksit sayısı ve faiz oranı sözleşmeye yazılmalı.

- Sözleşme tarihi, dairenin teslim tarihi ve ortak alanlardaki sosyal tesislerin teslim tarihi sözleşmede ayrı ayrı belirtilmeli.

-Satın alma aşamasında mutlaka noter onaylı bir sözleşme imzalayın.

- Firmanın satış sonrası hizmetler biriminin olup olmadığı araştırıp, bu hizmetleri yerine getiren firmaları tercih edin.

Haber7

Haber Kaynağı : Haber7.com

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209