Konfederasyon, 31 Ocak'ta TBMM'ye sevk edilen Toplu İş İlişkileri Kanunu Tasarısı'na ilişkin tespit ve değişiklik önerilerini içeren raporu, tasarının görüşüldüğü Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonuna gönderdi.
Raporda, tasarının ''Kuruculuk Şartları'' başlıklı maddesinde kurucuların ''sendikanın kurulacağı işkolunda fiilen çalışıyor olmaları'' ve ''Türkçe okur yazar olmaları'' şartlarına yer verilmediği belirtilerek, bu şartların metne eklenmesi istendi. Aksi halde sendikanın kurulacağı işkolunda fiilen çalışmayan kişilerin sendikanın yönetim, denetim ve disiplin kurullarına ve tüzükte belirlenecek diğer organlara seçilmesinin mümkün olabileceğine işaret edildi.
Tasarının ''işkolları'' başlıklı 4. maddesindeki cetvelde basın (matbaa ve baskı) işkolunun, yayıncılık ve gazetecilik işkoluyla değil kağıt işkolu ile birleştirilmesi önerildi. Ayrıca, ''deniz taşımacılığı''nın bağımsız bir işkolu olarak devam etmesi gerektiği savunuldu.
''Üyelik aidatı''nı düzenleyen maddede aidatların tahsili ve sendika hesabına yatırılmasıyla ilgili uygulanacak usulün tasarıda yönetmeliğe bırakılmasının sorun yaratacağı öne sürülerek, düzenlemenin 2821 sayılı Kanun'da olduğu gibi devam ettirilmesi istendi.
Tasarıya ''sendika üyeliğinden çekilmede noter koşulunun, e-devlet uygulamasıyla birlikte 2 yıl devam etmesinin sağlanmasına'' yönelik geçici madde eklenmesi talep edildi.
Raporda, tasarının ''Sendika Özgürlüğü Güvencesi'' başlıklı maddesinde ''Sendikal nedenlerden dolayı iş sözleşmesinin feshi halinde işçi, 4857 sayılı İş Kanunu'nun 18'inci maddenin birinci fıkrasındaki otuz işçi ve altı aylık çalışma süresi koşulu aranmaksızın 20 ve 21'inci madde hükümlerine göre dava açma hakkına sahiptir'' şeklinde düzenlenme yapılması önerildi.
Tasarının ''Yetki Tespiti İçin Başvuru'' maddesine ''Fiilen iş yerinde olup da ilgili mercilere bildirilmemiş veya geç bildirilmiş olan işçiler, bu tespitte dikkate alınmaz'' ibaresinin eklenmesi istendi.
Grev ve lokavt yasakları
Raporda, tasarının ''grev ve lokavt yasakları''na ilişkin maddesinin, ''can ve mal kurtarma işlerinde; cenaze ve defin işlerinde; elektrik, doğalgaz, petrol üretimi, tasfiyesi, dağıtımıyla nafta veya tabii gazdan başlayan petrokimya işlerinde; bankacılık hizmetlerinde; kamu kuruluşlarınca yürütülen itfaiyeyle şehiriçi toplu taşıma hizmetlerinde ve hastanelerde grev ve lokavt yapılamaz.
Bakanlar Kurulu, genel hayatı felce uğratan doğa olaylarının gerçekleştiği yerlerde bu durumun devamı süresince yürürlükte kalmak kaydıyla gerekli gördüğü iş yerlerinde grev ve lokavtı yasaklayabilir. Yasağın kalkmasından itibaren altmış gün içerisinde altı işgünü önce karşı tarafa bildirmek kaydıyla grev ve lokavt uygulamasına devam edilir'' şeklinde düzenlenmesi istendi.
Buna göre, TBMM'de görüşülen tasarıda grev ve lokavt yasağı kapsamında yer alan ''Milli Savunma Bakanlığı ile Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığınca doğrudan işletilen iş yerleri'' ilgili maddeden çıkarılması istendi. TBMM'deki tasarıda yer alan ''Başladığı yolculuğu yurt içindeki varış yerlerinde bitirmemiş deniz, hava ve kara ulaştırma araçlarında grev ve lokavt yapılamaz'' hükmünün çıkarılması talep edildi.
Ayrıca, hava ulaşımı alanında faaliyet gösteren iş yerleri veya işletmelerde grev esnasında işverenin, faaliyetin yüzde kırkını sürdürebileceğine ilişkin maddenin de tasarıdan çıkarılması gerektiğine işaret edildi.
Sendikaların radyo ve televizyon kurma hakkı
Tasarının ''yürürlükten kaldırılan hükümler'' başlıklı 80. maddesinin başlığının ''değiştirilen ve yürürlükten kaldırılan hükümler'' olarak düzenlenmesi gerektiği belirtilen raporda, tasarıya, sendikaların radyo ve televizyon kurmasına imkan verecek düzenlemeler eklenmesi talep edildi.
Raporda, ''Tasarının geçici 4. maddesinin 'Bakanlıkça mülga 2822 sayılı Kanun'un 12'nci maddesine göre yayımlanan 17.07.2009 tarihli istatistikte yüzde on barajını aşan işçi sendikaları için bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren beş yıl süreyle 41'inci maddede belirtilen yüzde üç temsil şartı aranmaz'' şeklinde düzenlenmesi önerildi.
Ayrıca, maddeye ''5 yıllık uygulama sonunda sendikaların durumu gözlenerek işkolu barajı ve bağışıklık süresinin yeniden değerlendirilmesine'' yönelik hüküm eklenmesi talep edildi.
Haber Kaynağı : Haber7.com