Türkiye ile Ukrayna arasında maden işbirliği

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Ukrayna'da kömür teknolojileri ve işletmeciliği konusunda görüş alışverişinde bulunduklarını anlattı.

Türkiye ile Ukrayna arasında maden işbirliği

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Ukrayna'da kömür teknolojileri ve işletmeciliği konusunda görüş alışverişinde bulunduklarını belirterek, ''Kömür teknolojileri üzerinde Ukrayna'nın birikimleri var. İşletmecilik üzerine Türkiye'nin birikimleri var. Bunları karşılıklı paylaştık'' dedi.

Yıldız, Ukrayna Enerji ve Kömür Bakanı Yuriy Boyko ile baş başa görüştü. Ardından heyetler arası görüşme gerçekleştirildi.

Ukrayna'ya TBMM Enerji Komisyonu Başkanı Mahmut Mücahit Fındıklı ve Enerji Komisyonu Üyesi MHP Kütahya milletvekili Alim Işık ile geldiklerini belirten Yıldız, ''Sayın Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç'in Türkiye'yi ziyaretiyle beraber Sayın Başbakanımızla oluşturdukları bir platform çerçevesinde enerji alanındaki işbirliğini genişletmek üzere bugün Kiev'e geldik'' dedi.

Mevkidaşı Boyko ile yaptıkları toplantıda iki ülke yararına olabilecek projelerin ele alındığını ifade eden Yıldız, ''Enerji sektöründeki yeni gelişmeler karşılıklı mütalaa edildi. Tabii ki bölgemizdeki her bir yeni gelişmenin her bir yeni projenin, ülkelere kattığı değerler var. Bu değerlerin yine bölgemiz itibariyle baktığınızda gerek Avrupa gerekse bölgemiz itibariyle nasıl gelişmeler sağlanabileceği üzerine konuşuldu'' ifadelerini kullandı.

Yıldız, olumsuz hava koşullarının getirdiği bir kısım sıkıntıların paylaşılarak daha da hafifletilmesiyle ilgili önlemler üzerinde karşılıklı görüş alışverişinde bulunduklarını belirterek, Ukrayna'nın soğuk kış günlerinde kendi depolarından gaz verebileceğini söylediğini ve bunu yaptığı için kendilerine teşekkür ettiğini söyledi.

İyi komşuluk ilişkilerinin özellikle olumsuz kış şartlarının yoğun yaşandığı böylesi bir dönemde çok daha değerli olduğunu gördüklerini ifade eden Yıldız, ''Aynı zamanda bir protokol imzalandı. Yine bölgemizdeki boru hatlarıyla ilgili gelişmelerin iki ülke arasındaki ilişkileri nasıl etkileyebileceğiyle alakalı. Bu da olumlu bir gelişmeydi'' diye konuştu.

Bakan Yıldız, özellikle doğalgazın çok kullanıldığı kış dönemlerinde yerli kömür, yenilenebilir enerji kaynaklarını Ukrayna ile beraber nasıl geliştirebilecekleri konusunu da ele aldıklarını ifade ederek, şunları kaydetti:

''Kömür teknolojileri üzerinde Ukrayna'nın birikimleri var. İşletmecilik üzerine Türkiye'nin birikimleri var. Bunları karşılıklı paylaştık. Yerli kömür santralleriyle alakalı, termik santrallerle ilgili ihalelere ilgi duyabileceklerini kendileri de belirttiler. Aynı zamanda bölgemizin en güçlü doğalgaz depolarının bulunduğu bir ülkedeyiz. Türkiye'deki depolama kapasitelerinin geliştirilebilmesiyle alakalı konuyu enine boyuna mütalaa ettik. Nükleer güç santrallerinin işletilmesiyle alakalı konularda yine Ukrayna'nın bilgi birikimini işletmecilikte nasıl kullanabiliriz, karşılıklı atom enerjisi kurumuyla birlikte ilgili kurumlar bunu değerlendirecekler. Bu açıdan da faydalı bir seyahat olduğu kanaatindeyim.''

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye'de Boğazlar'ın 150-160 milyon ton olan geçiş kapasitesini fiziken doldurduğunu belirterek, ''mümkün olduğunca Boğazlar'ın kullanılmadığı çözümleri tercih ettiklerini'' söyledi.

Yıldız, Ukrayna Enerji ve Kömür Bakanı Yuriy Boyko ile görüşmesinin ardından Türkiye'nin Moskova Büyükelçiliği'nde Türk basın kuruluşlarının temsilcilerinin sorularını yanıtladı.

Bakan Yıldız, bir gazetecinin sorusu üzerine, olabildiğince Boğazlar'ın kullanılmadığı çözümleri tercih ettiklerini belirterek, ''Çünkü 150-160 milyon ton civarında bir geçiş kapasitesi olan Boğazlar artık fiziken de kapasitesini doldurduğu kanaatindeyiz. Tarihi güzellikleriyle de doğal güzellikleriyle de insanlarıyla birlikte orada riske atabileceğimiz hiçbir değerimizin olduğunu düşünmüyorum'' diyen Yıldız, bu yüzden Boğazlar'a girmeden bulunacak bir çözümü kendilerinin de çok büyük bir ihtimalle destekleyeceklerini ifade etti.

Yıldız, hem AB'nin hem de Türkiye'nin kaynak ülke, kaynak güzergahı ve kaynak çeşitliliğini artırması gerektiğini belirterek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

''Türkiye doğalgazda 5, petrolde de 11 ülkeyle ticaret yapmakta. Bu ülkelerin sayısı ne kadar artarsa o kadar kaynak güvenliği oluşacaktır. Biz Türkiye'de geliştirdiğimiz politikalarda hem yerli kaynakların hem de yenilenebilir kaynakların, özellikle kış şartlarında ne kadar önemli olduğunu bir kez daha anlamış olduk. Zaman zaman iyi niyetle, zaman zaman spekülatif gayretlerle işte bizim su projelerimizde HES'lerde, rüzgar projemizde, jeotermallerle ilgili projelerde bazı aleyhte gösteriler görüyoruz. Zaman zaman iyi niyetle yapılan bu gösterilerin arkasında ülkemize yol, su, köprü olarak değil de bir ithal doğalgaz olarak döndüğünü bilmemiz lazım.''

-''Doğalgazda talep yüzde 25 oranında artmış durumda''-

Türkiye'de doğalgaz kullanımın hiç istememelerine karşın giderek arttığına değinen Yıldız, ''Bizim temenni etmediğimiz, öngörmediğimiz bir şekilde doğalgaza talebin yüzde 25 civarında arttığını görüyoruz. Bu ithalatın artması demek. O yüzden yerli kaynaklarımıza, hele hele olumsuz hava şartlarının çok daha fazla olduğu bu günlerde daha fazla önem vermemiz gerektiğini bütün vatandaşlarla paylaşmamız gerekmekte'' dedi.

Yıldız, bir gazetecinin Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'ın Türkiye'nin ithalatında enerji kaleminin 54 milyar doları oluşturduğu açıklamasını hatırlatması üzerine, şunları söyledi:

''Sayın bakanımız bunu enerji kalemleri diye ifade ettiler. Doğrudur. Ama bunun açılımına baktığımızda, 2011 yılında toplam 54 milyar dolar civarında gerçekleşti enerji kalemleri ithalatı. Bunun hemen hemen yarısı ulaşım sektöründe kullanılan bölüm. Ben bu rakamın biraz daha açılması gerektiği kanaatindeyim. 16 milyon adet civarındaki taşıtların kullandığı petrol ve türevleri yaklaşık 25-26 milyar dolar civarında. Biz petrol ürünleri kalemlerinden şu anda enerji elde etmiyoruz. Elektrik yapımında kullanmıyoruz. Ancak çok sıkıştığımızda, ikincil yakıt olarak ihmal edilmeyecek düzeyde kullanıyoruz.

Dolasıyla enerji sektörünün kullandığı toplam enerji kalemleri ithalatının yarısı kadar diğer yarısı ulaşım sektöründe. O yüzden hem enerji sektöründe hem ulaştırma sektöründe enerji verimliliğinin ön planda tutulması gerektiği kanaatindeyim. Enerji verimliliği en önemli yerli kaynaklardan biri. Enerji verimliliği kendisi başlı başına bir kaynak ve bu kaynağı kullanmamız lazım.''

-''Rüzgar enerjisi''-

Bakan Yıldız, Türkiye'deki rüzgar enerjisinin kullanımıyla ilgili bir soru üzerine de AK Parti iktidarından önce Türkiye'deki rüzgar enerjisi oranının 18 megavat civarında olduğunu belirterek, şu anda Türkiye'deki rüzgar enerjisi oranının 1800 megavata çıktığını söyledi.

Yıldız, 2015 yılına kadar bu miktarı 15 bin megavata çıkaracaklarını belirterek, ''Lisanslar bunu teyit ediyor. 2023 yılına kadar da 20 bin megavatlık hem estetik yönü olan hem de enerji üretim alanı yönü bulunan bir rüzgar santralini düşünüyoruz. Geçen yıl Meksika'dan sonra rüzgarda artış hızı en fazla ikinci ülke olduk'' diye konuştu.

Bursa'daki santralde meydana gelen arızayla ilgili bir soru üzerine de Yıldız, ''Bu atmosfere açık işletmelerin böyle 40-50 yılda bir olan soğuklar zaman zaman aksaklıklara neden olur. Bence buna bakış açımızı tekrar gözden geçirmemiz lazım. Fransa'da 42 noktada enerji kesintisi oldu. 60 milyon insanın 30 saat süreyle farklı ülkelerde elektrik alamadığı zamanlar oldu'' dedi.

-''Petrol arama faaliyetleri son 9 yılda 12 katına çıkardık''-

Yıldız, basında zaman zaman petrol kuyularının bulunduğuna dair haberlerin yer aldığını hatırlatılması üzerine de şunları belirtti:

''Biz son derece gerçekçi ayakları yere basan cümleler kullanırız ve yapmadığımız bir şeyi de anlatmayız. Herhangi bir yerde arama yaparsınız. Doğalgaza veya petrole ulaşırsınız. Ama bu gereklidir ama yeterli değildir. Bu ancak sondajdan sonra belli olur. Bir sondaj bitmeden herhangi bir hüküm cümlesi kullanmamışızdır. Dünyanın en büyük platformlarından biri Boğaz'dan geçerken, petrol aramaya giderken bile ben gazetecilere biz burada petrol bulamayabiliriz yanıtı vermişimdir. Sondajın matkabı petrole değmeden kesin hüküm kullanmayız. Hatta Batman ve o bölgede bulduğumuz günlük 200-300 varil küçük ama değerli olan keşifleri bile biz televizyonlarda ve yazılı basında açıklamıyoruz. Türkiye'nin petrol ihtiyacı karşılanmış muamelesi gördüğü için onu açıklamıyoruz. Arama faaliyetlerini son 9 yıl içinde 12 katına çıkardık. Varsa buluruz diyoruz. Yoksa bulamayız.''

Bakan Yıldız ve beraberindeki heyet daha sonra gazetecilerle birlikte Kiev'in ünlü caddesi Hreşatik'i ve Turuncu Devrimin merkezi olan Bağımsızlık Meydanı'nda kısa bir süre gezdikten sonra Türkiye'ye hareket etti.

Yıldız ve beraberindeki heyeti, Türkiye'nin Kiev Büyükelçisi Mehmet Samsar uğurladı.


SİVİL HABER

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209