Türkiye-İran arasında ticaret kolaylığı

Türkiye ile İran arasında 14 Şubat 2011’de Tahran’da “hudut geçiş ve gümrük işlemlerini tekrara yer vermeden kolaylaştırmak, Kapıköy ve Razi Kara Hudut Kapıları’nın ortak kullanımını sağlamak” amacıyla imzaladığı milletlerarası anlaşma yürürlüğe girdi.

Türkiye-İran arasında ticaret kolaylığı

Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile İran İslam Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Kapıköy ve Razi Kara Hudut Kapılarının Ortak Kullanımına İlişkin Mutabakat Zaptı’nın Onaylanması Hakkında Karar Resmi Gazete’de yayımlandı. 14 Şubat 2011 tarihinde Tahran’da imzalanan anlaşma, hudut geçiş ve gümrük işlemlerini tekrara yer vermeden kolaylaştırmayı, Kapıköy ve Razi Kara Hudut Kapıları’nın ortak kullanımını sağlamayı amaçlıyor.

Taraflar, Kapıköy ve Razi Kara Hudut Kapıları’nda, Mutabakat Zaptı’nın hükümleri çerçevesinde uluslar arası yolcu eşya ve araç trafiğinin kolaylaştırılması amacıyla ortak hizmet verecek. Anlaşmayla, hudut kapıları arasındaki gümrük işlemlerinin düzenleyen prensipler belirlendi. Araç ve eşyaya ilişkin beyanlar, sadece çıkış ülkesinde yapılacak.

Giriş ülkesi ise bu beyanı esas alacak. Beyanın doğruluğunun tespitine yönelik gümrük kontrolü sadece giriş ülkesinde yapılacak. Çıkış ülkesinde hudut gümrük idaresine sunulan araç ve taşımayla ilgili genel bilgiler elektronik ortamda giriş ülkesine iletilecek. Bu beyan, giriş ülkesinde yapılan gümrük kontrolü ile sonuçlandırılacak. Uluslar arası anlaşma ve sözleşmelerden doğan yükümlülükler çerçevesinde gerçekleştirecekleri kontrolleri saklı kalmak üzere, iki ülke gümrük kontrollerini çıkış ülkesinde, yalnızca haklarında ihbar ya da kuvvetli şüphe bulunan eşya ve araçlara ilişkin olarak yapacak.(ANKA)

Haber Kaynağı : Haber7.com

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209