Elektrikli Vinç İmalatçıları Derneği (TEVİD) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Tekin Çelikbilek, Türkiye'deki vinç üreticilerinin son 10 yılda Avrupa kalitesinde ve dünya standartlarında vinç yapacak kapasiteye ve bilgi birikimine ulaştığını belirterek, ''Türkiye'nin vinç ihtiyacını çok rahat karşılarız'' dedi.
Vinç sektörüne ilişkin değerlendirmelerde bulunan Çelikbilek, Türkiye'de toplamda 50'ye yakın vinç üreticisinin bulunduğunu dile getirerek, ''Türkiye'de çok bilinçsizce imalat ve tüketim yapılıyor'' şeklinde konuştu.
Çelikbilek, Türkiye'deki bazı firmaların yaklaşık 8 milyon dolara yurt dışından vinç aldıklarını, bu vinçlerin rahatlıkla aynı kalitede Türkiye'de de yapılabileceğini, ancak maalesef bazı firmaların ''marka kaprisi'' yüzünden yurt dışından mal alımına rağbet gösterdiğini anlattı.
Bu parçaların garantisi, yedek parçası ve bakımı gibi süreçlerin de çok önemli olduğuna dikkati çeken Çelikbilek, işin sadece makineyi almakla bitmediğini bu bakımların da yapılması gerektiğini, bu firmaların bakımlar için 5-10 senelik bir sürede içerisinde 3-4 milyon dolarlık yedek parçayı yine ithal etmek zorunda kalacağını, dolayısıyla da 10-12 milyon dolarlık bir rakamın Türkiye dışında harcanmasının gereksiz olduğunu ifade etti.
Çelikbilek, kendisinin ithalata karşı olmadığını vurgulayarak, ''Ancak aynı özelliklerde, daha ucuz yerli malı varken ithal olmasına karşıyız. İthal firmalar ile en az yüzde 20-30 arasında fiyat farkımız var'' diye konuştu.
Derneklerine üye 8 firmanın bulunduğunu bildiren Çelikbilek, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ile beraber hazırladıkları ve 28 Mart Çarşamba günü düzenleyecekleri çalıştayda vincin alımından kullanımına kadar birçok eğitici konunun ele alınacağını anlattı.
Çelikbilek, çalıştaya 300'e yakın firma davet ettiklerini, bunların çoğunun çok fazla vinç kullanan ve vinç ihtiyacı bulunan şirketler olduğunu dile getirerek, bunlara artık vinçleri Türkiye'den temin edebileceklerini aktarmak istediklerini söyledi.
Ahmet Tekin Çelikbilek, Türkiye'de vinç konusunda çok fazla bilgi olmadığını, vinç alırken belirli normların bulunduğunu, çünkü her ağırlık ve kullanım sıklığına göre farklı vinçlerin kullanılması gerektiğini, bunun da ancak bilgilendirme ile olacağını kaydetti.
8 firmanın cirosu 100 milyon dolar civarında
Yurt dışından geçen sene lüzumsuz yere 60 milyon doların üzerinde vinç alındığını kaydeden Çelikbilek, yaklaşık bin kişiyi istihdam eden, 100 milyon dolar civarında cirosu olan 8 üye firmalarının hiç birinin tam kapasiteli çalışmadığını, dolayısıyla bu ihtiyacı karşılayacak firmaların Türkiye'de hazır olduğunu kaydetti.
Türkiye'de geçen yıl rakamsal olarak 100 milyon dolar ciroluk, adetsel olarak ise 2 bin 500 ile 3 bin civarında vinç üretildiğini belirten Çelikbilek, Türkiye'nin toplam vinç ihtiyacının 5-6 bin civarında olduğunu, kendilerinin bunun yüzde 60-70'ini karşıladıklarını, ancak merdiven altı üretiminde çok iyi istatistik bilgilerinin olmadığını bildirdi.
''2011, 2010'a göre daha iyiydi ama 2012'nin ilk iki ayını çok iyi geçirmedik. Ama ümitsiz değiliz. Bizim sektörümüz çok öncü bir gösterge. Vinç tüketim malı değil, üretim malıdır. Üretimin, sanayileşmenin ve yatırımın olduğu yerlerde vince ihtiyaç olur.
Türkiye'de vinç sektörünün eğer grafiği ve potansiyeli büyüyorsa Türkiye'de yeni yatırımlar ve istihdam yapılıyor demektir'' diye konuşan Çelikbilek, Türkiye'deki vinç kullanımının kişi başına ya da milli gelir oranına göre dünya ortalamasının çok altında olduğunu, 4 milyon nüfusluk İzlanda'da vinç kullanımının Türkiye'den 10 kat daha fazla olduğunu belirtti.
Vincin üretim için çok önemli bir araç olduğunu dile getiren Çelikbilek, ''Kendi derneğimize üye vinç üreticileri adına şunu çok rahatlıkla söyleyebilirim ki son 10 yılda Avrupa kalitesinde ve dünya standartlarında vinç yapacak kapasiteye ve bilgi birikimine ulaştık.
Bu tamamen firmaların kendi gayretleriyle oldu. Türkiye'deki vinç üreticilerin Avrupa'ya kesinlikle ihtiyacı yok. Türkiye'nin vinç ihtiyacını çok rahat karşılarız. Karşıladığımızın 3-4 mislini ihraç edebilecek kapasiteye sahibiz. Türkiye, 2023 yılında 400-500 milyon dolarlık vinç ihracatı yapabilir'' dedi.
Sektörü bilinçlendirme çalışmaları
Sektörü bilinçlendirme çalışmalarına başladıklarını da belirten Çelikbilek, ''İTÜ ile birlikte ortaklaşa projeler üretiyoruz. Sektörü bilgilendiren kılavuz niteliğinde vinç üretimi ve kullanımıyla ilgili bilinmesi gerekenleri vinç el kitabında topladık.
Bundaki amaç sektörümüzdeki ana sorunları ve eksikliklerin giderilmesine yönelik çalışmalar yapmak ve en kısa zamanda Türkiye'nin bu iş kolunda önünü uluslararası platformda açmak, sektörümüzdeki haksız ve kalitesiz denetimsiz üretimi önlemek birliğimizin sorunları tek çatı altında çözmek'' dedi.
Haber Kaynağı : Haber7.com