Mehmet Nayır'ın haberi
Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Türk Ticaret Kanunu'na (TTK) karşı çıkan başta Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) olmak üzere sivil toplum kuruluşlarına üstü kapalı mesaj verdi.
Yazıcı, "Güvenilir, dürüst tacirler ile ilkeli bir ticari hayat sürdüren kuruluşlar bu yeni yasadan hiçbir şekilde mağdur olmayacak, tam aksine ticari hayat çok daha güvenilir hale gelecek. Bundan hiç kimsenin şüphesi olmasın" dedi.
Temmuzda yürürlüğe girecek ve ticari hayatı sil baştan yenileyecek kanuna yönelik eleştirileri değerlendiren Yazıcı, "Bugün bu yasaya en ateşli biçimde karşı çıkanlar 2 yıl sonra teşekkür edecekler" diye konuştu.
ERTELEME GEREKSİZ
Yazıcı, kanunda eleştirilen hususların, kanunun ertelenmesini gerektiren mevzular olmadığını da vurguladı. Bakan Yazıcı, şöyle konuştu: "Biz 'kanun, Meclis'ten geçsin ertesi gün uygulamaya başlayalım' demedik. Temmuza kadar olan süreye intibak dönemi diyebiliriz.
Bu dönemde hazırlıkları iyi yapacağız ki uygulama daha iyi olsun." TTK için 20'yi aşkın ikincil düzenleme yapılacağını belirten Yazıcı, "Bu düzenlemelerle endişelerin büyük bir bölümü ortadan kalkar" dedi.
HAKSIZ ELEŞTİRİ YAPMAYIN
Yasaya ilişkin haklı eleştirileri incelediklerini anlatan Yazıcı, "Yasaya yönelik eleştirilerde haklılık payı olanları inceliyoruz, bunlara ilişkin düzenlemeleri son derece titiz bir biçimde hazırlıyoruz.
Ancak kötü niyetle, sadece yıpratmak amacıyla yapılan haksız eleştirilere karşı da herkesin dikkatli olması lazım" diye konuştu.
Vergi neşteri
Şirket ortaklarının yaygın olarak şirketten borç para aldığını ve bunun istismar edildiğinin görüldüğünü söyleyen Yazıcı, "Pek çok şirket bu suistimaller nedeniyle sıkıntılar yaşıyor.
Şirketlerden para çekebilen ortak, genellikle yönetimde temsil edilen ortak. Bu durum hem yönetimde temsil edilemeyen ortak açısından hem de şirket alacaklıları açısından haksız bir durum ortaya çıkarıyor" dedi. Yazıcı, düzenlemeyle vergi kaybının önleneceğini aktardı.
Ceza gerekli
Yazıcı, kanunda yer alan cezaların ticari hayatın güvenli işlemesi için getirildiğini belirterek, şunları kaydetti: "Bunlar, şirketle ortaklar ve şirketle bağlantısı olan üçüncü şahısların haklarının korunması bakımından getirilmiş güvenlik tedbirleridir.
Cezai yaptırım olmazsa trafik kuralları ihlâlinin ne kadar artacağını bir düşünün. Sonucunda ölüm dahi olsa insanlar trafik kurallarını ihlâl eder.
Ticari hayatta da uyulması gereken kurallar için tabiidir ki cezai yaptırımlar olmalıdır. Ticaret, herkesin canının istediğini yapabileceği bir mecra değildir. Herkes bildiği gibi davransın diye bir düzen olamaz."
Sabah
SİVİL HABER