Mehlika Aydın (Sanatalemi)
ESKADER ve Ağaç Kültür Merkezi’nin işbirliği ile gerçekleşen Fatih Sohbetleri, 11’inci haftasında yazar ve araştırmacı Prof. Dr. Cihan Okuyucu’yu ağırlıyor. Divan edebiyatı ve tasavvuf sohbetleri büyük ilgi gören Prof. Dr. Cihan Okuyucu’nun Göz Gördü Kalem Yazdı isimli gezi notlarını içeren eseri ile ilgili sohbeti, Fatih PTT ve otobüs durağı yanındaki Ağaç Kültür Merkezi’nde11 Mayıs Cumartesi günü saat 18.00’de başlayacak.
“Fatih Sohbetleri”, her cumartesi edebiyat ve fikir dünyamızın önemli isimlerini dinleyicilerle buluşturmaya devam ediyor. Ağaç Kültür Merkezi’nde gerçekleşen toplantıları Sanatalemi.net Yazı işleri Müdürü yazar Elif Sönmezışık yönetiyor. 11 Mayıs Cumartesi günü 11’incisi gerçekleşecek toplantının konuğu ise sade ve samimi üslûbu ile tanıdığımız Prof. Dr. Cihan Okuyucu olurken Göz Gördü Kalem Yazdı adını taşıyan eseri ile ilgili bir sohbet gerçekleştirecek. Okuyucu’nun Orta Asya, Orta Doğu ve Kısmen Avrupa’yı kapsayan geniş coğrafyaya yapmış olduğu seyahatlerdeki gözlemlerini, izlenimlerini ve mekânların üzerinde bıraktığı tesiri anlattığı eseri, 2006 yılında Türkiye Yazarlar Birliği tarafından da gezi dalında ödüllendirilmişti. Eseri meydana getiren izlenimlerine ve düşüncelerini paylaşacak olan Prof. Dr. Cihan Okuyucu, sohbetinin ardından dinleyicilerin sorularını cevaplayacak.
ARAŞTIRMACI VE BİR SOHBET ERBABI
1959 Sakarya doğumlu olan Cihan Okuyucu, İlk ve orta tahsilini doğduğu ilçe olan Hendek'te yaptı. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünü’nden1980’de mezun olan Okuyucu, fakülteyi bitirdiği yıl Süleymaniye Kütüphanesi’nde çalışmaya başladı. 1985'te Eski Türk Edebiyatı sahasında doktorasını tamamlarken 1986'da Erciyes Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’ne geçti. 1990'da doçent, 1996'da profesör oldu. 1998'de İstanbul Fatih Üniversitesi’nde ders vermeye başladı. 2010 yılından itibaren Yıldız Teknik Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümünde derslerine devam etmekte ve Türk Dili Bölüm Başkanlığı’nı yürütmektedir. Sohbetlerindeki sade ve tesirli üslûbundan dolayı, bilhassa tasavvuf ve Mesnevî sohbetlerinin aranılan isimlerindendir. Acun-Türkçe'nin Gücü, Türk Edebiyatı dergilerinde ve Zaman gazetesinde yazıları yayımlanan Prof. Dr. Cihan Okuyucu’nun kitaplaşmış eserlerinden bazıları şöyle:Roman: İçimizdeki Mevlâna (2002). Denemeler: Zamana Adanmış Sözler (2002). Gezi notları: Göz Hakkı Gönül Armağanı, (Sonraki baskılarda,Göz Gördü Kalem Yazdı) (2002). İncelemeler: Eyüp Sabri Paşa, Mir'ât-ı Haremeyn (1986), Cinanî, Hayatı, Eserleri, Divanının Tenkitli Metni (Doktora tezi, 1994), Hilmi, Bahru'l-Kemâl (1995), Hazînî, Cevâhirü'l-EbrârminEmvâc-ı Bihâr (1995), Esad Erbilî Divanı (1998), Ereğlili Türabî Divanı(2004), Divan Edebiyatı Estetiği (2005).
SİVİL HABER