Diyarbakır Müze Müdürü Nevin Soyukaya, Ben-ü Sen Burcu'nun Diyarbakır Kalesi'nin güneydoğu köşesinde yer aldığını belirterek, bu burcun kalenin en görkemli burcu olduğunu söyledi.
Burcun istinat duvarının üzerinde yarısı toprağa gömülü, yarısı toprak üzerinde bazı kitabeler bulunduğunu ifade eden Soyukaya, kitabeleri tam olarak tespit etmek için kazı yaptıklarını bildirdi.
Soyukaya, kazıda Artuklu dönemine ait istinat duvarının üzerinde belli kabartmaların varlığını tespit ettiklerini ifade ederek, şöyle konuştu:
''Burcun bezemesinin, görkeminin ve sanatsal verilerinin sadece üst kısmında olmadığını, alttaki istinat duvarında dahi o görkemli kabartmaların ve bezemelerin devamını tespit ettik. Artuklu dönemine ait kitabeler ve kabartmalar açığa çıkarıldı. Bizim için güzel bir sürpriz oldu. Gün ışığına çıkarılan madalyon şeklindeki kabartmalarda bağdaş kurmuş insan ile dönemin özelliğini yansıtan figürler bulunuyor. Bu kitabelerin çevirisini yapacağız. Valiliğimizce yapılacak Cazibe Merkezleri Projesi kapsamında Ben-ü Sen Burcu projeye dahil edildi. Ben-ü Sen ve Yedi Kardeş gibi önemli burçlar öncelikle projelendirilecek. Daha sonra restorasyonu yapılacak. Bunlar birinci derecede tescilli anıtsal yapılar. Bunun için de yapılacak her türlü koruma veya restorasyon çalışmasından önce projelerinin çizilmesi gerekiyor.''
Mimarisi, plastik süslemeleri ve yazıtlarının bolluğuyla çok önemli bir eser olan Diyarbakır Kalesi, çeşitli medeniyetlere ait kitabeleriyle ilgi çekiyor. Kale surlarının üzerinde yazıtlar, meyve ve tahıl motifleri, silah şekilleri, güneş ve yıldız sembolleri, gamalı haç, kaplan, boğa, çift başlı kartal, akrep ve at başı gibi kabartmalar yer alıyor.
(aa)
SİVİL HABER