Doğu Romalılara ait eserler bulundu

Balıkesir şehir merkezinde inşaat yapmak için yapılan kazıda, Doğu Roma İmparatorluğu dönemine ait mezar, seramik ve kandil bulundu.

Doğu Romalılara ait eserler bulundu

Tarihî eserler, Kuvayi Milliye Müzesi yetkilileri tarafından koruma altına alındı.

Paşaalanı Mahallesi'nde bir vatandaş, 3. derece sit alanındaki arsasına inşaat yapmak için müze yetkililerine başvurdu. Yetkililer, beş parselden oluşan toplam 750 metrekarelik arsada kontrollu yapılaşma için sondaj kazısı başlattı. 2011 Ekim ayında yapılan incelemede, Doğu Roma dönemine ait bir mezar bulundu. Müze yetkilileri, mezarın askıda kalması tehlikesi sebebiyle kazıyı durdurarak üstünü tekrar kapattı. Kazılarda ayrıca aynı döneme ait seramikler, bina kalıntıları, duvar ve parçalı bir kandile rastlandı. Kandil, restorasyon için Kuvayi Milliye Müzesi'ne götürüldü.

Bunun üzerine kazılara ara veren müze yetkilileri, durumu Bursa Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Bölge Kurulu'na bildirdi. Kurul, bölgenin haritasını isteyerek inceleme başlattı. Balıkesir Kültür ve Turizm İl Müdürü Mustafa Çaltı, sondaj kazılarında kültür varlığına rastlandığı belirterek, ortaya çıkan buluntuların fotoğraflarının çekildiğini söyledi.

Müdür Çaltı, daha sonra ayrıntılı kazı çalışması yapılacağını bildirdi. Sit alanlarında arsası olan vatandaşların, kuruldan inşaat izni çıkmaması halinde bölgede sadece tarım yapılabileceği ifade edildi.

CİHAN

Haber Kaynağı : Haber7.com

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209