Fuat: Meşhur olmak için 20 yıl bekledik

MFÖ üçlüsünün F'si Fuat Güner "Meşhur olmak için 20 yıl bekledik, şimdi gençler aceleci" diyor.

Fuat: Meşhur olmak için 20 yıl bekledik
Samet  Altıntaş'ın haberi Köklü bir müzikal geçmişe sahip olan ünlü müzisyen Fuat Güner, birkaç söz ve bestenin dışında geri kalan şarkıların hepsini birbirinin aynısı olarak görüyor. Çabuk üretilip piyasaya sürülen parçaların kalıcı olmadığını düşünen MFÖ grubunun üyesi Güner, "Biz meşhur olmak için yirmi sene bekledik, şimdiki gençler çok aceleci." diyor.

Fuat Güner, Türk pop-rock müziğinin önemli gruplarından MFÖ'nün 'baba' lakaplı gitaristi. Ünlü sanatçı, 40 yılı aşkın bir zamandır müzik yaptıkları grubu ile sanat hayatına devam ediyor. Aynı zamanda TRT Müzik'te Fuat Güner'le Müzik Ömür Boyu adlı programı hazırlayıp sunan Güner için 'Az şarkı yapar; ama öz yapar' deniliyor. Ona göre Türk pop müziği eskiye nazaran çeşitlilik arz ediyor; ne var ki iyiye gitmiyor. "Biz meşhur olmak için yirmi sene bekledik, şimdiki gençler çok aceleci." diyen deneyimli sanatçı, çabuk üretilip piyasaya sürülen parçaların kalıcı olmayacağını belirtiyor. Bugünlerde az da olsa iyi grup, şarkıcı ve müzisyenler olduğunu kaydeden Güner, "Onların söz ve besteleri gerçekten başarılı. Geri kalan şarkılar birbirinin aynısı. Güftenin ne anlattığı belli değil. Söylenenler anlaşılmıyor, tekerleme gibi şarkı sözleri dönüp duruyor. Kötü icralar ve eserler söz konusu. Bütün bunlar da kültürel yozlaşmanın tezahürü aslında." diyor. Kendisinin yılda üç-dört beste yapabildiğini anlatan usta sanatçı, bazı şarkıcıların günde on beste yapabilmesine şaşırdığını dile getiriyor. Popülaritenin her şeyi seviyesizleştirdiğini düşünen Güner, sadece sanat kaygısı yaşıyor.

Popüler kültüre uymak gibi bir endişesi yok. Müzik endüstrisinde büyük paralar döndüğüne ve artık şarkıların çoğunda nitelik olmadığına dikkat çeken Güner, özgün eserler üretilmediğinden yakınıyor. Şiir, edebiyat, tarih, felsefe okunmadan nitelikli söz yazılamayacağını dile getiren ünlü sanatçı, kaliteli şarkı için yoğun emek harcanması gerektiğini vurguluyor. Mazhar-Fuat-Özkan olarak üç nesli gördüklerini belirten tecrübeli müzisyen, iyi işler yaptıkları için takip edildiklerini ifade ediyor. 'Best of MFÖ' albümünün hâlâ sattığını hatırlatan usta sanatçı, bu ilginin sebebini ise hafızalarda yer etmiş ve bugün de dinlenebilen şarkılar olmasına bağlıyor. Güner'e göre, bazı genç popçuların sahnede play-back yaparak konser vermeleri seyirciye yapılan bir saygısızlık. Halkın kötüye alıştırıldığından rahatsızlık duyduğunu anlatan Güner, "Eskiden bir tek TRT vardı. Oraya çıkmak için belirli bir seviyede olman gerekirdi. Şimdi yüzlerce özel televizyon ve radyo var. Herkesi ekrana çıkarıyorlar. Doğal olarak da kalite düşüyor." şeklinde konuşuyor.

Halkın ne olursa olsun alkışlamaya teşvik edildiğine dikkat çeken usta sanatçı, "Kötüyü bile ayıp olmasın diye alkışlıyorlar." ifadesini kullanıyor. TRT, artık Can Bonomo'yu EurovIsIon'a gönderecek kadar öngörüşlü Fuat Güner'e göre, TRT geçmiş yıllarda müziğe müdahale ediyordu. Halen birtakım denetim ve sansür olduğuna işaret eden Güner, "Bir zamanlar bağlamayı yasaklıyordu. Ama artık TRT, Can Bonomo'yu Eurovision'a gönderecek kadar öngörüşlü." ifadelerini kullanıyor. Yakın zamanda bir MFÖ nota kitabı çıkaracaklarının müjdesini veriyor. Güner, grubun en çok bilinen 24 şarkısının yer alacağı kitapta, sözlerden her akorun basılış pozisyonuna kadar geniş bir çalışma olacağını anlatıyor. Piyasada şarkıları ile ilgili nota kitapları bulunduğunu söyleyen ünlü sanatçı, bunların çoğunun yanlış olduğunu belirtiyor.

(Zaman)

Haber Kaynağı : Haber7.com

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209