Hür Adam’ın senaristi ile Dizi ve TV Filmleri Üzerine
Edebiyat Sanat ve Kültür Araştırmaları Derneği (ESKADER) ve Ağaç Kültür Merkezi’nin birlikte düzenlediği “Fatih Sohbetleri”, dokuzuncu haftasında “Hür Adam” başta olmak üzere “Sır Kapısı” gibi çok izlenen dizilerin de senaryolarında imzası bulunan senarist ve yazar Mehmet Uyar’ı ağırlayacak.
Uzun yıllardır Kanal 7 ve STV gibi kanallardaki birçok dizinin ve televizyon filminin senaryosunun yazarı olan Mehmet Uyar’ın “Diziler ve Televizyon Filmleri” başlıklı sohbeti, Fatih PTT ve otobüs durağı yanındaki Ağaç Kültür Merkezi’nde 27 Nisan Cumartesi günü saat 18.00’de başlayacak. Sanatalemi.net Yazı işleri Müdürü yazar Elif Sönmezışık’ın yönettiği “Fatih Sohbetleri”, özlenen geleneksel sohbet anlayışını günümüze taşıyor.
Ses getiren senaryoların yanında yayımlanmış roman, hikâye ve biyografileri bulunan Mehmet Uyar, toplantıda, televizyonlarımızın kısa tarihi boyunca dizi ve televizyon filmlerine olan yaklaşımı ile izleyici beklentilerini değerlendirecek. Çok tartışılan dizilerin kültür hayatımıza etkilerini de ele alacak olan Uyar, toplantının sonunda dinleyicilerin sorularını cevaplayacak.
MUHAFAZAKÂR YAPIMLARIN ARANAN İSMİ…
1960 yılında Denizli’nin Çivril ilçesine bağlı Haydan köyünde doğan Mehmet Uyar, liseyi Çivril’de bitirdi. 1980 yılında Ege Üniversitesi Sosyal Bilimler Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümünden mezun olduğu yıldan itibaren beş yıl Kastamonu Çatalzeytin’de öğretmenlik yaptı. Daha sonra İstanbul'da Ümraniye Kız Meslek Lisesi, Üsküdar Anadolu Lisesi, İstanbul Polis Koleji ve en son Ümraniye Anadolu Lisesi'nde görev yapan yazar, 2006 yılında emekli oldu. Öğretmenliğinin yanı sıra romanlar ve senaryolar yazan Uyar, şimdilerde TV filmleri yazıyor.
Uzun yıllardan beri roman çalışmaları bulunan Mehmet Uyar’ın ilk ödüllü eseri Karmaşa’yla birlikte Efsane Sır, kayıp Ocak, Yeşil Mesnevi, Gönül Yolculuğu eserleriyle bugüne kadar 5 roman yazdı. Yazarın Efsane Sır romanı 1992 yılında Kültür Bakanlığı tarafından ödüllendirildi.
Ayrıca Namık Kemal ve Tevfik Fikret'le ilgili iki biyografik eser yazdı. Sır Kapısı hikâyelerini de üç kitapta topladı.
1999 yılında senaryo yazmaya başlayan Uyar, ilk eseri olan “Yarasa” ile Necip Fazıl Senaryo Yarışması’nda ödül aldı. Bu senaryosu daha sonra sinema filmi olarak 13. İstanbul Film Festivali’nde gösterime girdi.
Yazarın en önemli eseri 1992 yılında yurt dışında 4 ödül alan “Sürgün” filmidir. “Sürgün” Filminden sonra Tv filmleri ve dizilerine dönen yazar birçok dizi ve TV filminin senaryosuna imza attı.
SİVİL HABER