MÜFİT ÖNER ““Bayrağımız milletimizin onur ve şerefini timsalidir.“

1793’teki bayrak yıldızı 8 köşeliydi. Daha sonra altı köşeli oldu. 5 köşeli olarak hazırlanan bayrak yıldızımızAbdülmecit zamanından önce de kabul edilmişti ama onun zamanında kanunlaşmıştı.

 MÜFİT ÖNER ““Bayrağımız milletimizin onur ve şerefini timsalidir.“
 11 ŞUBAT 2012'DEKİ İLESAM CUMARTESİ ETKİNLİĞİNİN KONUSU "BAYRAK" KONUĞU İSE MÜFİT ÖNER'Dİ


 
Kısa adı İLESAM olan İlim ve Edebiyat Eseri Sahipleri Meslek Birliği önemli toplantılarından birini daha gerçekleştirdi. İki ayrı bölümden oluşan etkinlikte, konuşmacı Sayın Müfit Öner, konu ise “BAYRAK”tı.


Bayraklardan örnekler getirerek “Bayrağımız milletimizin onur ve şerefini timsalidir. Bizim varlığımız onun varlığı, onun varlığı da bizim varlığımızdır.” diye sözlerine başlayan Müfit Öner 11 Şubat 2012’de İLESAM Cumartesi etkinliğinde çok renkli bir anlatımla gönülleri fethetti. 

 
Konuşmasına Bayrağımız ve Sancağımız hakkında verdiği genel bir bilgiden sonra kendisinin Bayrak ve Sancağımız konusunda yapmış olduğu çok önemli çalışmaları bizlerle paylaştı.

Cumhurbaşkanlığınının Forsunu ilk halinin resmini göstererek, 70 x70 ölçülerinde olan Forsun ortasında bir papatya, etrafında 16 devleti temsil eden yıldızın olduğunu, bunu hazırlayan yetkililere “neden papatya?” diye sorduğunu, ortadaki papatyanın Türkiye’yi temsil ettiği cevabını aldığını söyledi. 

Bunun mantığını anlatır mısınız diye sorduğunda “anlatamam, bunun kanunu var” cevabını aldığını, ertesi gün kanunu incelemeye gittiğini ve oturup forsu yeniden çizmeye karar verdiğini anlattı. Ortadaki papatyanın yerine bir Güneş çizmiş, Güneşin kudreti ile Türkiyeyi bağdaştırmış ve onu Forsun ortasında en güçlü olarak resmetmiş.

 
Yeniden çizdiği Forsu Ozalit kağıdına çekip kumaşında değişiklik yapılması da dahil yeni bir kanun teklifinde bulunmuş.

Onun bu çizim teklifinin kabul edilip kanunlaştığını, bugünkü Cumhurbaşkanlığı Forsunun kendi çizimi ile son şeklini aldığını, bir ayda oturup Sancağımız, Bayrağımız ve milli mücadelemiz hakkında bir kitap yazdığını bu kitabının çok beğenildiğini ve kabul gördüğünü bütün devlet kütüphanelerinde yer aldığını 1. Cildinin tükendiğini, 2. cildini de yazacağını ifade etti.
Kaşmir Bayrak


Yanında çeşitli bayraklar getiren Müfit Öner, eskiden Türk Bayrağının yünlü kaşmir kumaştan yapıldığını, Ay Yıldızın da krem rengi olduğunu söyledi ve kaşmir bir Bayrak açtı. 

Kaşmirin tozu kiri ve isi çabuk emdiğini ve bu nedenle durduğu yerde çok çabuk kirlendiğini, bunun da Bayrağımızı kirli bir şekilde gösterdiğini, bunun yanında çabuk yıprandığı, delindiği ve güvelere yem olduğunu düşünerek, yıkandığında kirini kolayca bırakan, ütüye dayanıklı, uzun yıllar kalitesini koruyan cinsten 10 çeşit kumaş belirlemiş olduğunu, 1953-1983 arasında bayrak kumaşının değiştirilmesi için bir kanun teklifi hazırlayıp gönderdiğini söyledi. Bir hafta sonra başka bir paşadan “kanun teklifinizi aldım inceleyeceğim” cevabı geldi. İki haftasonra bir Paşa tarafından kumaş tekliflerinin kabul edildiği, 8'inin (piyasa kumaşından) Bayrak, 2’sinin ipek terilen ve naylon karışımı olarak Cumhurbaşkanlığı Forsu ve Alay Sancağı için kabul edildiği cevabı verildi. 

Polyester Bayrak

 
Müfit Öner heyecanla anlatmaya devam ediyordu ve diyordu ki; Balkonlara camlara asınla Bayraklar çamaşır gibi mandalla asılmamalı. Bayrağın üst ısmına bir uçkur yapılmalı o uçkurdan bir ip geçirilip yandaki biritlere bağlanmalı ve ondan sonra asılacağı yere asılmalı.


 


Bayrağın alt ucu rüzgarla uçup yukarı doğru katlandığı için bayrak görüntüsü kayboluyor. Bu nedenle bayrağın alt kısmını ince kıvırıp uçkur yapılmalı ve o ince kısımdan bir zincir geçirilmeli. Zincir bayrağın uçup katlanmasına engel olacak daha düzgün durmasını sağlayacaktır. 

 
Büyük bayraklar iki kişi ile katlanmalı. Katlanırken yere değdirmemeli.

1793’teki bayrak yıldızı 8 köşeliydi. Daha sonra altı köşeli oldu. 5 köşeli olarak hazırlanan bayrak yıldızımızAbdülmecit zamanından önce de kabul edilmişti ama onun zamanında kanunlaşmıştı. 
Onu dinlerken 30 yıllık mücadelesinden sonuç almasının verdiği mutluluğu yüzünde rahatça görebiliyorduk.

Son sözleri; "Bayrak göndere hızlı çekilip ağır ağır indirilmeli, Bayrak direğinin yerden yüksekliği en az 3 metre olmalı, yan yana konacak iki bayrak arasındaki mesafe, bir bayrak bezinin boyundan biraz geniş olmalı, kurumlarda masalara birden fazla bayrak konulacaksa sağ başta Türk Bayrağı, onun soluna müessese bayrağı konmalı, Uluslararası toplantılarda toplantıya ev sahipliği yapan ülkenin bayrağı sağ başta olmalı, yanına konacak bayraklar harf sırasına göre dizilmeli. Büyük binaya büyük bayrak küçük binaya küçük bayrak asılmalı" oldu ve dinleyicilerin sorularını cevaplandırdı. 


 


 
İLESAM Yönetim Kurulu Üyesi İlter Yeşilay Müfit Öner'e bir teşekkür belgesi sundu ve çay molasından sonra şiir dinletisine geçildi.


 


 



 

DİĞER FOTOĞRAFLAR

SİVİL HABER

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209