Esenler Belediyesi Sanat Evi (ESEV) tarafından düzenlenen Müzikli Söyleşi programı kapsamında Türk Halk Müziği’nin iki usta ismi Erkan Oğur ve İsmail Hakkı Demircioğlu, Esenlerlilere unutulmaz bir müzik keyfi yaşattı.
Esenler Belediyesi Konferans Salonu’nda gerçekleşen programa; Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu, Belediye Birim Müdürleri ve çok sayıda vatandaş katıldı. Müzikli söyleşi, Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu’nun açılış konuşmasıyla başladı. ESEV hakkında dinleyenlere bilgi veren ve kurulduğu günlerde, birçok kişinin Esenler’de sanata ne gerek var diye burun kıvırdığını söyleyen Göksu, “Bugün görüyoruz ki doğru yoldayız. Teşriflerinden dolayı sanatçılarımıza teşekkür ediyoruz. Katılımlarınızdan dolayı sizlere de teşekkür ediyoruz. Çünkü siz olmazsanız bu programlar olmaz” dedi. Göksu, Esenler’de kültür –sanat programlarının artarak devam edeceğini vurguladı.
Göksu’nun ardından sahne alan Erkan Oğur ve İsmail Hakkı Demircioğlu, Moderatör Hakan Dedeler’in sorularını cevaplayarak Anadolu türkülerinden oluşan repertuarlarını Esenlerliler için seslendirdi. Esenler’de bulunmaktan dolayı memnun olduklarını dile getiren ikili, çok heyecanlı olduklarını söylediler. Müzikal birlikteliklerinin 33 yıl öncesine dayandığını söyleyen İsmail Hakkı Demircioğlu, müzik yaşamlarının serüvenini Esenler halkıyla paylaştı. Türkülerin insanların çeşitli şekillerde kendini ifade ettiği müzik türlerinden biri olduğunu ifade eden Demircioğlu, bu anlamda türkülerin dünyada ve Türkiye’de yıllar geçse de üretilmeye devam edeceğini vurguladı. Türkülerin nesilden nesile aktarıldığını ve zaman zaman toprağın altına girse de 10- 20 yıl geçtikten sonra yeniden yeryüzüne çıkıp keşfedildiğini söyleyen Erkan Oğur, “Onlar hep aynıdır. Anadolu toprakları üzerinde her düşünce ve üretim devam edecektir” dedi.
TÜRKÜLER ZAMANDAN MUAF
Oğur, Moderatör Hakan Dedeler’in “Popüler kültürün türküler üzerinde etkisi oluyor mu?” sorusunu da cevaplayarak türkülerin içten gelen bir olay, doğal bir dürtü olduğunu hatta zamandan da muaf olduklarını vurgulayarak, “Tüm zamanlarda geçerli bir üründür türküler” dedi.
Oğur, kendisine perdesiz gitarı ve perdesiz bağlamayı icat etmesinin hatırlatılması üzerine de açıklama yaparak, bir buluş yapmış olmak için değil; ihtiyaçtan dolayı böyle bir icadı gerçekleştirdiğini söyledi. “Müzik aletleri hiçbir zaman son şeklini almış enstrümanlar değildir” diyen Oğur, “ Müzik aletleri, her zaman değişim ve dönüşüme açıktır. Bu böyle devam edecektir” dedi. Müzik enstrümanlarının sadece aracı olan nesneler olduğunu belirten Oğur, enstrümanların müzikten muaf olduklarına dikkat çekti.
MÜZİK BİR BÜTÜN
Anadolu topraklarında yetişmiş birçok ismi kendilerine örnek aldıklarını anlatan Oğur, yaşayan ve bu dünyadan göçmüş olan isimlerinin yanı sıra mahalli sanatçıların da kendileri için de kaynak olduğunu söyledi.
“Yeni bir albümle buluşacak mıyız?” sorusunu da cevapsız bırakmayan Oğur, albüme pek sıcak bakmadıklarını belirterek, ses kaydının müziği öldürdüğünü söyledi. Müziğin canlı icrasının ve hafızalarda hatırlanmasının daha doğru ve daha değerli bulduklarını söyleyen Oğur, “Kaydı pek sevmiyorum. Albüm yapma konusuna soğuğum ve uzaklaştım” dedi. Müziğin kendisini için bir bütün olduğunu söyleyen Oğur, müzikler arasında bir ayrım yapmadıklarının altını çizdi. Oğur, özellikle geçmişten gelen müzikleri anlamaya ve öğrenmeye çalıştıklarını söyledi.
Söyleşinin ardından dinleyicilerden gelen soruları da cevaplayan ikili, birbirinden güzel türkülerini Esenler halkı için seslendirdiler. Programın sonunda Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu, günün anısına usta sanatçılara çiçek ve hediye takdim etti.
SİVİL HABER