Türk sanat müziği ölmedi!

Meşk korosu, programda halkı yani seyirciyi temsil ediyor. 17 kişiden oluşan koro bugüne kadar 41 defa canlı yayına çıkmış.

Türk sanat müziği ölmedi!

Yücel Uğurlu, 12 Mart 1971 ihtilalinde ordudan atılmış bir deniz subayı. Muhasebecilik macerasından sonra özel bir fabrikada idari müdür olarak devam ediyor iş hayatına. Özge Kutucularoğlu mali müşavir. Bütün işi hesap kitap. Hepsinin ortak yanı korist olmaları. Yani gönüllü olarak korolarda Türk sanat müziğinden eserler seslendiriyorlar. Şu sıralar onları çarşamba geceleri TRT M kanalında yayınlanan "Arif Özgülüş ile Meşk Zamanı" programında izleyebilirsiniz.

Arif Özgülüş ile Meşk Zamanı'nın diğer Türk müziği programlarından farkı, vokal grubunun yanı sıra bir meşk korosunun olması. Yani canı sanat müziği okumak isteyenlerin oluşturduğu gönüllü bir koro bu. Her meslekten insanın yer aldığı koraya gençler de ilgi gösteriyor. Saz heyetinde iki lise öğrencisi var. Büyükler hep gençlerin uçarılığından, başıboşluğundan, kendi kültürüne ilgisizliğinden şikâyet eder. Onlara fırsat vermek nadiren akla gelir. Arif Özgülüş her hafta sahneye çıkarken aslında gençlere, konservatuvar talebelerine kendilerini geliştirmeleri, göstermeleri için bir ortam sunuyor. Yücel Uğurlu gibi amatör koristlere de canlı programa katılma imkânı sağlıyor.

Meşk korosu, programda halkı yani seyirciyi temsil ediyor. 17 kişiden oluşan koro bugüne kadar 41 defa canlı yayına çıkmış. Kırk bir buçuk kere maşallah, hep aynı coşku ve heyecan içindeler. Günlük işlerini tamamlayıp Tepebaşı'ndaki TRT stüdyolarının yolunu tutan ev hanımları ile mesainin dolmasını bekleyen beyler ve bayanlar için bu koro bambaşka bir atmosfer demek. Programdan iki saat önce bir araya gelip kuliste hazırlık yapıyorlar. "Müziğin olduğu yerde dedikodu olmaz." cümlesi hepsinin ağzında. Televizyona çıkıyor olmak da hoşlarına gidiyor elbette. Eş-dost, akraba görüyor, ucundan kenarından da olsa popüler oluyorlar. Kulisteki odalarında hazırlık yapan kadın koristlere, "Televizyona çıkınca kendisinizi nasıl hissediyorsunuz?" diye soruyoruz: "Kahraman gibi, kamera bizi çeksin diye kameramanların gözlerinin içine bakıyoruz. Ama nafile! Artık kendimiz için süsleniyoruz." diye haykıran bir ses duyuluyor. Kimi de "TV'ye çıkmaktan öte, bizim için değişik bir olay. İki saat iyi vakit geçiriyoruz. Sesimize ve kendimize güveniyoruz." diyor.

Ordudan atıldım, muhasebeci oldum, şimdi koro koro dolaşıyorum

Yücel Uğurlu, İdari İşler Müdürü: "Babam astsubay olduğu için ben de aynı mesleği yapmak istedim. Heybeliada'daki Deniz Harp Okulu'ndan mezun oldum. Ama bir yıl sonra 12 Mart 1971 ihtilali oldu. O zamanın genelkurmay başkanı Memduh Tağmaç'tı. Aynı fikirde olmayan bazı subaylar ordudan atıldı, bazılarını yargıladılar. Çok okuyan, her türlü gazeteyi takip eden biriydim, herhalde beni de ondan attılar. İş bulmakta zorlanınca işletme okudum, sonra master yaptım. İş hayatına muhasebeci olarak atıldım. Şimdi Haramidere'de özel bir fabrikada idari işler müdürüyüm. 2000'li yılların başında, Pendik'te sokakta gezerken bir müzik sesi duydum. Pendik Musiki Derneği'nden geliyordu bu ses. İçeri girdim ve korolara ilgim böyle başladı. Koro koro dolaşmaya başladım. Şimdi Pendik Kültür Sanat Derneği'nde başkan yardımcısıyım. Konser organizasyonları vs. gibi işleri takip ediyorum. Kurumsal korolar kuruyorum. En son Yapı Kredi Bankası Emekliler Korosu'nu kurdum. Şarkı söylediğim zaman çok mutlu oluyorum."

Başbakan'ın futbol arkadaşı

 Arif Özgülüş, İstanbul Devlet Klasik Türk Müziği Korosu'nda 30 yıldır ses sanatçısı olarak görev yapıyor. Gençliğinde İETT futbol takımında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile futbol oynamış. Arif Özgülüş ile Meşk Zamanı'nı TRT M kanalında her çarşamba 21.30'da izleyebilirsiniz. Türk sanat müziğini seviyorsanız programa izleyici olarak da katılabilirsiniz.

Müziğin olduğu yerde dedikodu olmaz

 Funda Çölkesen, Ev hanımı: "Benim sesim güzel değil. İki kızımın sesi güzel. Ben hem sevdiğim için hem de kızlarımı yalnız bırakmamak için koroya katıldım. Büyük kızım aynı zamanda programın sunucusu. İple çekiyoruz programı. Bizim için burası çok eğlenceli. Müziğin olduğu yerde dedikodu olmaz."

Hepimiz meşk korosuna bayılıyoruz

 Hatice Yenigün, Yıldız Teknik Üniversitesi Bölüm Sekreteri: "Yıldız Teknik Üniversitesi'nin Cumhuriyet Korosu'nda 4 yıl yer aldım. Üsküdar Musiki Cemiyeti'nde üç yıl geçirdim, şimdi de buradayım. Herkes buraya bayıla bayıla geliyor. Aramızda sinerji oluştu. Kardeş gibi olduk, çok eğleniyoruz."

Teyzemin oğlu ünlü bir beskekârdır

 Yalçın Diril, Yönetim Danışmanı: "Meşk korosuna aşağı yukarı üç senedir geliyorum. Türk sanat müziğine ilgim küçüklükten geliyor. 'Hiçbir şeyde gözüm yok' şarkısının bestekârı rahmetli Fethi Karamahmuoğlu teyzemin oğludur. Birlikte büyüdük. Kulağımda Türk müziği hep vardı."

Hem oyuncu hem de korist

 Duygu Demir, Oyuncu: "Ben Kadıköy Sempati Tiyatrosu'nda oyuncuyum. Dizilerde de oynuyorum. Araf Zamanı, Güz Gülleri ve Farklı Desenler'de hemşirelik yaptım. Müziğe ilgim gitarla başladı. Arif Özgülüş'ten şan dersi almak isteyince kendimi meşk korosunda buldum."

()

Haber Kaynağı : Haber7.com

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209